Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General ret homenatge a Martí Salvans Abetlla i bateja la biblioteca amb el seu nom

El Consell General ret homenatge a Martí Salvans Abetlla i bateja la biblioteca amb el seu nom

Familiars, amics i companys s'apleguen per recordar el conseller general, que havia dedicat bona part del seu temps a la investigació històrica. És per aquesta faceta d'historiador que Salvans havia guanyat dos accèssits del Premi Principat que atorga el Consell General, un per 'Ricses i letigi plet y debat. 500 anys de Concòrdia entre Canillo i Encamp' (2007) i l'altre per 'De la Solana d'Andorra' (2010).

La biblioteca del Consell General, des d'ara Biblioteca Martí Salvans Abetlla, ha acollit un acte d'homenatge al desaparegut conseller. A més de descobrir la placa amb el nou nom, el síndic general ha lliurat a la dona, Manela Pla, la capa, el tricorni i el llibre de condolences, així com un recull de fotografies de l'etapa de Salvans com a conseller general.

Un dels moments més emotius ha estat quan, després dels parlaments, Eva Gómez ha interpretat la cançó "Adieu, monsieur la professeur", evocant així l'etapa de Salvans com a professor del Lycée. 

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de l'acte d'homenatge a Martí Salvans Abetlla

Bona tarda i benvinguts.

Acabem de descobrir la placa que dóna nom a la biblioteca on ens trobem: la biblioteca del Consell General, a partir d’avui, la Biblioteca Martí Salvans Abetlla. Havíem anunciat un homenatge al Martí. Aquest no és només el millor homenatge que li podíem fer a ell, que entre moltes altres coses havia estat home de biblioteques i arxius, estudiós d’Andorra i de la seva història, sinó que alhora és un recordatori del llegat que ens deixa algú que va dedicar-se de cor al nostre país. Ho va fer ensenyant les generacions més joves al Lycée, ho va fer com a home d’empresa, ho va fer com a investigador i ho va fer com a conseller de Comú i conseller general.

És precisament pel seu treball d’investigació històrica “De la Solana d’Andorra” que el 2010 va guanyar l’accèssit del Premi Principat que atorga el Consell General. Escrivia el Martí, i cito: “A Canillo, com en totes les altres parròquies, sempre hi ha hagut un gran respecte pels vells. Els que reben aquesta apel·lació no són la gent gran que viu al poble o als veïnats, com es podria entendre al primer cop d’ull, sinó més aviat els que ja no hi són, les generacions passades, sobretot aquelles persones que en el seu moment van ocupar càrrecs de responsabilitat, o al Comú o a Casa de la Vall”.

Aquest estiu, malauradament, vaig tenir ocasió de recordar aquestes paraules per concloure que, efectivament, a Andorra sentim un gran respecte per a aquells que ja no hi són, sobretot per a aquells que, com el Martí, han ocupat càrrecs de responsabilitat de la manera més digna i generosa. Perquè heu estat un exemple per a tots nosaltres de servei al país, us volem mantenir vius a la memòria.

Aquesta biblioteca vol contribuir a la recerca sobre la institució, el Consell General, que ben aviat, el febrer del 2019, celebrarà el 600 aniversari, i també sobre el parlamentarisme en general, des de diferents aproximacions. Pensem que aquest és un espai de treball per als consellers generals, però també per a historiadors, juristes, politòlegs i també pels ciutadans en general interessats en la cosa pública, i perdoneu, si és que això no és una redundància.

La feina del conseller general – com la del mestre- sovint és poc agraïda; en el tauler de la política, potser no és la més vistosa. Tanmateix, ambdues vocacions, la d’ensenyant i la de polític, són essencials.
Ser conseller general, servir el poble d’Andorra, és un dels més grans honors als quals podem aspirar com andorrans. Un privilegi. De tant en tant, cal prendre distància amb aleque acceleradament succeeix cada dia per ser-ne plenament conscients. Martí, el teu exemple segur que ens hi ajudarà.

D’aquí a molts anys, quan ja no hi siguem cap de nosaltres, hi haurà aquesta placa per tenir sempre present que, des de l’afany pel coneixement i la passió pel treball ben fet, podrem estimar i servir millor Andorra, igual com ho va fer el Martí Salvans Abetlla.

Moltes gràcies.

 

foto001foto003foto005foto009

Galeria d'imatges