Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General rep els participants al congrés de la Internacional Liberal

El Consell General rep els participants al congrés de la Internacional Liberal

La Internacional Liberal ha celebrat a Andorra el congrés del seu 70è aniversari. Els participants al congrés, entre ells el president de la Internacional Liberal Juli Minoves, han estat rebuts al Consell General pel síndic general, Vicenç Mateu, així com pel president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la recepeció dels participants en el congrés de la Internacional Liberal:

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Benvinguts al Parlament andorrà. Benvinguts a Andorra.

És un honor poder-vos saludar en nom del Parlament. El Consell General, aleshores anomenat Consell de la Terra, va ser creat l'any 1419 i és, per tant, un dels parlaments més antics del món. Heu tingut l'oportunitat de visitar la Casa de la Vall, seu del Consell General des del segle XVIII.

Els andorrans estem orgullosos de la nostra història i de les nostres institucions. Al començament, el Consell de la Terra o Consell de les Valls era la trobada regular -sis cops a l'any- dels representants de cada parròquia. En aquella època, Andorra tenia sis parròquies, ja que la setena parròquia, Escaldes-Engordany, no va ser creada fins al 1978.

Els membres del Consell, els Consellers, solien portar capa i tricorni. D'aquesta manera es distingien de la resta de la població i, encara més important, vestien tots igual. Perquè, com sentencia el Manual Digest, "allà tots són iguals".

El Manual Digest és un llibre escrit el segle XVIII que dóna consell sobre aspectes polítics i diplomàtics. Trobant-se enmig de dos països poderosos, en un segle de guerres i revolucions, els andorrans havien de ser prudents i savis.

L'autor del llibre, Antoni Fiter i Rossell, va donar aquest consell: que les carreteres i els camins interns havien de conservar-se en bones condicions, però que les carreteres que porten a Andorra bé podien ser estretes i pedregoses. Res de bo no podia venir de l'estranger.

Ja no vivim al segle XVIII i, encara que preservem activament la nostra identitat, ens volem obrir al món. Ara hem de saber trobar l'equilibri entre la tradició i una nova manera de fer les coses.

Andorra està vivint un procés de profunda reforma cap a la transparència i l'obertura econòmica. Certament, els reptes que hem d'afrontar són importants si volem que Andorra segueixi oferint oportunitats de creixement als seus ciutadans i, molt especialment, als seus joves. Malgrat les dificultats, estic convençut que els andorrans trobarem un camí de progrés que no deixi ningú enrere i dibuixi un futur de prosperitat per a tothom.

Però els andorrans no sóm els únics que estem afrontant reptes importants en aquests moments. El món sencer viu un moment d'incertesa, de crisi, de transició cap a una destinació desconeguda. En aquest context, hem de defensar els valors de les societats lliures i democràtiques. Hem de defensar la democràcia i, sí, hem de defensar la política.

Per fer-ho, hem d'esforçar-nos per una millor política, més efectiva, més comprensible. La política ha d'estar, més que mai, al servei dels ciutadans.

Vull felicitar la Internacional Liberal pel seu setantè aniversari i agrair que hagueu escollit Andorra per adoptar un nou manifest liberal per al segle XXI. La Internacional Liberal, que agrupa partits democràtics i liberals de tot el món, va ser creada en un període difícil, just després de la Segona Guerra Mundial. Aquests són també moments difícils, però estic segur que tindreu èxit en el vostre propòsit.

La llibertat, la democràcia i una "societat oberta" com defensava Karl Popper, són l'antídot contra el totalitarisme. Desitjo que la Internacional Liberal, i tots els partits democràtics amb independència del seu color o el seu nom, contribueixin a un món millor i a un futur ple d'esperança.

Moltes felicitats.

Galeria d'imatges