Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General recupera el disseny tradicional dels abillaments

El Consell General recupera el disseny tradicional dels abillaments

Casa de la Vall, 21 de desembre del 2023

El conseller general Víctor Pintos amb els nous abillaments

Descarrega l'imatge (mida original)

Els consellers i conselleres generals que s’estrenen en la IX Legislatura constitucional vestiran uns nous abillaments que recuperen l’essència dels que portaven els seus predecessors al llarg del segle XIX i principis del segle XX.

Fruit d’un treball conjunt dels serveis del Consell General amb el Departament d’Etnografia de Govern s’ha constatat que els abillaments actuals cada cop s’allunyaven més del disseny tradicional que sempre els havia caracteritzat.

Pel que fa al gambeto en les darreres dècades s’havia perdut el patró que mantenia des de finals del segle XIX i que va conservar fins a mitjan del segle XX. A partir dels anys seixanta del segle passat va patir una transformació que havia acostat els gambetos al patró d’un abric fruit de la moda de l’època, allunyant-lo del disseny original.

Respecte al disseny del tricorni, aquest havia perdut la seva forma en els darrers trenta anys, allunyant-se d’aquesta manera del caràcter que tenia el  tricorni tradicional. Les peces que avui estrenen els nous consellers i conselleres generals recuperen el disseny que ja es podia observar en les primeres fotografies documentades de Casa de la Vall al segle XIX.

En últim lloc, i pel que fa al bicorni, que porten exclusivament els síndics generals, ha anat evolucionant al llarg dels darrers dos-cents anys. Amb el nou disseny s’ha volgut recuperar l’austeritat del bicorni tradicional, acostant-lo a la forma del bicorni del segle XIX que es conserva a Casa Rossell i que és completament negre i molt més auster que el de les darreres dècades. 

L’objectiu de tots aquests canvis que s’han treballat conjuntament amb el Ministeri de Cultura, així com el nou sastre del Consell General i l’empresa Barreteria Mil, que fabricava els tricornis a principis del segle XX, és que els gambetos, capes, bicornis i tricornis tornin a ser el més semblant possible als models anteriors als anys 60 o 70 del segle XX, ja que va ser a partir d’aquell moment que es va perdre la imatge històrica que es pot veure a les fotos de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX.

Galeria d'imatges