Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General recupera 120 anys de la seva història

El Consell General recupera 120 anys de la seva història

Casa de la Vall, 5 de març del 2024

El llibre d'actes del Consell General recuperat

Descarrega l'imatge (mida original)

La Casa de la Vall ha acollit, aquest dimarts al migdia, un acte històric, ja que s'ha presentat en societat el llibre d'actes del Consell General que comprèn el període 1743-1864 i que s'havia sostret de l'Armari de les Sis Claus a principis del s. XX. D'aquesta manera, es recuperen 120 anys d'història de la institució i es completa el buit temporal que faltava en les actes del Consell General.

En el seu discurs de presentació del llibre d'actes, el síndic general, Carles Ensenyat, ha ressaltat que "es tracta d’un document que ens explica l’activitat de la institució durant més d’un segle, durant uns anys en què Andorra va viure transformacions importants i va haver de fer front a escenaris molt complexos, tant en la vida social i econòmica interna com en el context internacional". A més, també ha subratllat la importància històrica de poder "posar nom a les persones què -potser fins ara desconeguts- van treballar i lluitar per donar solucions als problemes de l’Andorra del seu temps".

El llibre s'ha recuperat després de gairebé un segle que fos sostret de l'Armari de les Sis Claus, amb la seva recuperació no només es recuperen les actes sinó que "recuperem una part del Consell General", ja que "el retorn d’aquest llibre d’actes a Casa de la Vall no és només un fet rellevant des del punt de vista de la historiografia". Ensenyat també ha incidit en el fet que "es tracta de documents que fins ara cap expert no havia pogut consultar" i que, per tant, "podrem conèixer encara millor el nostre passat i -de fet- conèixer-nos millor a nosaltres mateixos" ha conclòs.

Durant la presentació del volum, també han intervingut l'historiador Jordi Guillamet, encarregat per part del Consell General del projecte de transcripció de les actes, que ha destacat la importància de la recuperació per comprendre la societat andorrana de l'època i les dificultats que va passar el Principat d'Andorra entre les guerres carlines, la França de Napoleó i la Revolució Francesa.

Finalment, ha estat el torn de Susanna Vela, presidenta de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, que en el seu discurs ha subratllat que "avui recuperem un document cabdal per entendre la nostra història i que ens aportarà llum sobre els costums i les maneres de fer de la nostra societat els s. XVII i XVIII". Vela que ha estat cap de l'Àrea d'Arxius i Gestió de Documents del Govern d'Andorra al llarg de més de 30 anys ha relatat alguns dels fets històrics sobre els quals ara es tindrà informació detallada i de primera mà recollida en les actes del Consell General entre el 1743 i el 1864.

L'acte de presentació del llibre d'actes ha tingut lloc a la sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall amb la presència de consellers generals de tots els grups parlamentaris i representants de tots els poders de l'Estat. A més, també hi han assistit membres del GESCO (Grup d’ex-Síndics i ex-Consellers Generals), el director de la Policia, Bruno Lasne, amb qui el síndic general va recollir el llibre a la Seu d'Urgell i Eduard Navarro, el ciutadà gràcies al qual i a la seva ajuda desinteressada s'han pogut recuperar aquests documents.

Galeria d'imatges