Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General participa a la 17 Sessió d’hivern de l’OSCE-PA que se celebra a Viena

El Consell General participa a la 17 Sessió d’hivern de l’OSCE-PA que se celebra a Viena


La defensa de la Democràcia en l’època de les “fake News, el desenvolupament d’estratègies a llarg termini per fer front  al canvi climàtic i el control d’armes, el desarmament i la no proliferació són els  temes que han centrat els debats en les comissions de la 17 Reunió d’Hivern de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE que es celebra a Viena.

Fomentar l’intercanvi regular d’informació entre els estats membres per millorar la confiança i la transparència en l’àmbit de la seguretat militar i potenciar un control democràtic de les forces armades per ampliar-ne la seguretat ha estat l’eix principal del debat mantingut en la Comissió d’Afers Polítics i de seguretat on hi ha intervingut la cap de la delegació andorrana, Meritxell Palmitjavila.

L’OSCE-PA és de les poques organitzacions internacionals que inclou la llibertat de premsa dins del concepte de seguretat. El debat que ha centrat la Comissió de Democràcia, Drets Humans i qüestions humanitàries ha conclòs amb la necessitat de que els estats hauran d’actualitzar la legislació actual per fer front els nous reptes que planteja la proliferació de les “fake news” tot i que s’ha insistit en la necessitat de fer-ho respectant la independència dels mitjans per garantir una bona qualitat democràtica.

La Comissió d’Afers econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient ha debatut entorn a la crisi climàtica i en concret en la recerca d’estratègies a llarg termini per lluitar contra el canvi climàtic. S’ha insistit en la importància de reforçar la cooperació entre els sectors públics i privats per al desenvolupament sostenible així com l’educació com a eina per conscienciar a la població.

Els temes que han centrat els debats dins les tres comissions serviran per redactar les resolucions que s’adoptaran en  l’Assemblea general que tindrà lloc durant el proper mes de juliol a Berlin.

La 17a Sessió d’hivern ha estat inaugurada pel recent nomenat president de l’OSCE-PA, George Tsereteli en substitució de la Sra. Cristina Muttonen, el qual ha reconegut que el nivell de diàleg i confiança dins l’àrea de l’OSCE es troba en un punt històricament baix. Aquest fet, segons ha dit, s’ha de veure com un repte per reforçar el paper de l’OSCE i dins aquest context s’ha presentat una proposta per modificar el reglament de l’Assemblea que pretén flexibiltzar el seu funcionament i millorar el procés de participació dels parlamentaris.

Itàlia és el país que ostenta la presidència de torn de l’OSCE durant l’any 2018, en aquest sentit aquest país ha confirmat el seu compromís per trobar una solució als  anomenats “conflictes congelats”.

El secretari general de l’OSCE, Thomas Greminger ha remarcat que l’OSCE és més necessària que mai per ajudar als països a reconstruir la confiança i fomentar la cooperació. En aquest sentit, el paper dels parlaments, ha dit, és clau per la reconstrucció de la confiança.

A banda de les tres Comissions també ha tingut lloc una reunió de la Comissió permanent on s’han presentat els informes del President i del Secretari General així com el resultat de l’exercici pressupostari de l’any 2016-2017.

La Sessió d’hivern ha comptat amb la participació de 240 parlamentaris de 53 països diferents. La delegació andorrana ha estat representada per la consellera del Grup Parlamentari Demòcrata, Meritxell Palmitjavila.

La delegació andorrana també ha participat en una reunió organitzada per l’Ambaixada de Liechtenstein a Viena on també hi han participat les delegacions parlamentàries de San Marino i Liechtenstein. La trobada ha servir per compartir objectius i reptes comuns dins l’Assemblea parlamentària de la OSCE-PA amb la voluntat de treballar-hi conjuntament per defensar  els interessos dels Petits Estats.

 

 

Galeria d'imatges