Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General commemora el Dia Internacional de les Dones

El Consell General commemora el Dia Internacional de les Dones

La Cia. An-danda-ra i l'Andorra Gospel Cor han ofert l'espectacle '8 de març, història d'una reivindicació'.

Paraules de benvinguda del síndic general amb motiu de la celebració a Consell General del Dia Internacional de les Dones:

Distingides autoritats, senyores i senyors,

Bon vespre i benvinguts al Consell General en aquesta jornada del 8 de març, proclamada per les Nacions Unides com a Dia Internacional de les Dones.

La Carta de les Nacions Unides, signada el 26 de juny de 1945 com a tractat constitutiu d’aquesta organització, és el primer acord internacional que afirma el principi d’igualtat entre les dones i els homes. D’aquella data ençà, el compromís de l’ONU i de les seves agències s’ha traduït en accions per promoure la participació de les dones al mateix nivell, i juntament amb els homes –i és que no podem entendre la humanitat sinó és en el seu conjunt, format, alhora, per les unes i els altres.

És amb aquesta perspectiva que les Nacions Unides han treballat, i treballen, per assolir llurs objectius fundacionals: el desenvolupament sostenible, la pau, la seguretat i el respecte pels drets humans arreu del món.
Andorra, que va ser admesa a l’ONU el 28 de juliol de 1993, en comparteix els valors i també, com no pot ser de cap altra manera, el principi d’igualtat en un sentit tant ampli com particular, reconegut a la nostra Constitució com a inspirador, entre d’altres, de l’acció de l’Estat.

L’últim ple de la legislatura passada, concretament el 15 de gener de 2015, el Consell General va aprovar una Proposta d’acord per promoure la igualtat de gènere des d’aquesta institució. Ens comprometíem aleshores a impulsar un seguit d’accions i a continuar organitzant activitats per sensibilitzar sobre qüestions de gènere.
Avui tindrem l’ocasió d’escoltar un breu repàs a la història de la reivindicació dels drets de les dones, especialment dels drets polítics, a Europa, als Estats Units i a casa nostra. Aquest és, sens dubte, el millor espai per fer-ho: el Consell General, seu de la sobirania popular, que el 2011 va assolir de manera natural una paritat perfecta.

Malgrat que en l’actual legislatura no s’ha mantingut l’equilibri de 14 consellers i 14 consellers generals, vull creure que és una tendència que, amb les seves oscil•lacions, s’anirà consolidant. Perquè la participació de les dones a les institucions hauria de ser, al cap i a la fi, el més normal. Com deia al començament, la societat som tots, homes i dones, i per tant som tots que hem de participar en la presa de decisions.

Espero que gaudiu de l’espectacle que ens han preparat la Companyia Andandarà i l’Andorra Gospel Cor, amb l’objectiu de commemorar aquest 8 de març. Aprofito també per agrair l’Espai de Música Moderna, que ens ha cedit els faristols.

Aquesta vegada ens hem decantat per un acte de caire lúdic per celebrar aquesta jornada. D’altres vegades hem organitzat ponències i debats que insten a la reflexió. Sovint el més efectiu són els petits gestos del dia a dia, més que les grans celebracions, com la casella del Joc de l’Oca de la Casa de la Vall que ens mostra una dona com a cap de Govern. Perquè la clau és, com en tantes coses, l'educació. Perquè educant els infants amb el valor de la igualtat contribuïm a un futur més just, a un futur millor.

Moltes gràcies per la vostra assistència.

Galeria d'imatges