Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull l'exposició 'Ausencias' de Gustavo Germano

El Consell General acull l'exposició 'Ausencias' de Gustavo Germano

La mostra està integrada per un conjunt de fotografies que recorren el món de la repressió il·legal i la desaparició forçada de persones durant la dictadura militar a l’Argentina entre els anys 1976 i 1983. Partint de material fotogràfic d'àlbums familiars, Germano torna 30 anys més tard, i acompanya amb la seva càmera a familiars i amics als mateixos llocs per tornar a fer les mateixes fotografies, ara amb la feridora absència de l’ésser estimat.

Ausencias, que es podrà veure al vestíbul del Consell General fins al 25 de novembre, és una producció de Casa Amèrica Catalunya i arriba a Andorra com una col·laboració del Consell General i el Comú d'Andorra la Vella, coincidint amb el fet que aquesta parròquia és actualment la Capital Iberoamericana de la Cultura.

La inauguració ha comptat amb els parlaments del síndic general, Vicenç Mateu; la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el fotògraf Gustavo Germano.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la inauguració de l'exposició 'Ausencias':

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

Avui inaugurem l’exposició Ausencias, del fotògraf Gustavo Germano. Una mostra que ha estat produïda per Casa Amèrica Catalunya i que ens arriba fruit de la demanda de col·laboració per part del Comú d’Andorra la Vella, coincidint amb el fet que aquesta parròquia ostenta enguany el títol de Capital Iberoamericana de la Cultura.

Amb Ausencias Gustavo Germano resol allò que, en el camp de la fotografia, resulta una paradoxa: com fer visible el buit que van deixar les 30.000 persones desaparegudes i assassinades per la dictadura militar a l’Argentina, entre els anys 1976 i 1983. Ho fa recuperant fotografies antigues i tornant, trenta anys més tard, als mateixos escenaris, acompanyat pels familiars i amics dels desapareguts per recrear l’escena original. Amb una diferència: la persona o les persones estimades que ja no hi són.

La individualització de l’absència en un o més d’un ésser humà que manca, ens porta a concretar l’horror i l’absurd d’aquesta absència, la seva terrible cruesa. Però més enllà de l’emotivitat de les imatges, el que pretenem acollint aquesta exposició és fer un exercici de memòria històrica i també un homenatge, no només a les víctimes d’aquella dictadura, sinó a tots els seus familiars i amics.

‘Ausencias’ convida igualment a la reflexió. El Consell General, seu de la sobirania popular, és l’espai adient, en una època convulsa com l’actual, per reivindicar els valors de la democràcia, la llibertat i també la fraternitat. Perquè tot allò que li passa a qualsevol ser humà li passa a qualsevol de nosaltres.

Vull agrair a l’autor, que aquesta tarda ens acompanya, la seva tasca d’investigació, de recuperació, de recreació i, sobretot, de denúncia i de reivindicació d’un lloc per a aquells que haurien de ser presents i que no ho són perquè algú va decidir altrament.

El que fem amb aquesta exposició, que s’estarà un mes al vestíbul del Consell General, és impedir que cap d’aquestes persones caigui en l’oblit.

Moltes gràcies per la vostra assistència.


Galeria d'imatges