Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull l'acte d'homentatge a l’ex-conseller general i ex-cap de Govern, Albert Pintat Santolària

El Consell General acull l'acte d'homentatge a l’ex-conseller general i ex-cap de Govern, Albert Pintat Santolària

Consell General, 28 de juny del 2022

Homenatge a Albert Pintat

El vestíbul del Consell General ha acollit aquest migdia l’acte d’homenatge a l’ex-conseller general, i ex-cap de Govern, Albert Pintat Santolària. L’acte, que ha estat organitzat pel Grup d’Ex-Síndics i Ex-Consellers Generals (GESCO), ha comptat amb els parlaments de la síndica general, Roser Suñé; la presidenta de la GESCO, Rosa Maria Mandicó, l’ex-síndic general i ex-conseller general, Joan Gabriel i l’ex-ministre, Juli Minoves, com a coetanis de Pintat.

Albert Pintat ha pronunciat un discurs desprès de rebre la medalla de la GESCO on ha repassat moments històrics destacats i altres de la seva vida política.

A l’acte hi ha assistit, a banda de la família i amics de l’homenatjat, nombroses autoritats en representació de les institucions del país.

 

Paraules de la síndica general, Roser Suñé, amb motiu de l'homenatge a Albert Pintat Santolària

 

Sr. Albert Pintat Santolària,

Distingides autoritats,

Sra. Presidenta del GESCO,

Distingits membres del GESCO,

Senyores i senyors,

 

És un honor per a mi donar-vos la benvinguda i acollir per quarta vegada consecutiva, en aquest espai, seu de la sobirania del poble andorrà, la celebració de l’acte d’homenatge a un Ex Conseller General i membre del GESCO.

És tracta d’un acte festiu que revesteix d’un significat especial després d’aquests darrers anys en què la crisi sanitària de la COVID-19 ha posat a prova a tot un país, i on actes socials, com el d’avui, eren inconcebibles.

Avui, dia 28 de juny del 2022, ens retrobem novament, per rendir homenatge a una figura política en la història d’Andorra i donar així continuïtat a aquesta tradició com a senyal de respecte i d'estimació cap a un servidor del poble que juntament amb 27 altres Consellers Generals, amb la seva labor i tenacitat van contribuir a la construcció d’un model de país.

El Sr. Albert Pintat Santolària, va ser Conseller General per a la Parròquia de Sant Julià de Lòria, del 1986 al 1989 i del 1990 fins el 30 de gener del 1992, data en que el Consell General de les Valls acordà la seva dissolució.

Durant el transcurs d’aquestes legislatures de l’etapa pre constitucional i del procés constituent, el Sr. Albert Pintat Santolària ostentà les funcions de secretari de les Comissions Legislatives d’Economia i Finances i de la Comunitat Econòmica Europea però també la presidència de la Comissió Legislativa d’Educació i Cultura de l’època.

Lleis com la Llei de creació de l’escola andorrana del 2 de març de 1989 o l’Acord Comercial subscrit entre la Comissió Tripartida Andorrana i la Comissió negociadora de la Comunitat Econòmica Europea del 15 de març de 1990, van ser alguns d’aquells textos parlamentaris aprovats pel Consell General de les Valls dels quals -segons se’n desprèn de les manifestacions en acta- el Sr. Albert Pintat Santolària n’era un fidel defensor.

Aquells dos mandats parlamentaris del 1986 al 1992 van ser moments transcendents i fructífers per l’esdevenir de les Valls d’Andorra i, en aquest sentit destacaria alguns fets concrets:

- L’elecció de la primera Consellera General escollida per Escaldes-Engordany i l’aprovació de la proposta de construcció d’un hospital únic a l’avinguda Fiter i Rossell, l’any 1986;

- La publicació de la primera edició del Manual Digest, facsímil i la seva transcripció, l’any 1987;

- La Creació de l’ens Forces elèctriques d’Andorra (FEDA), l’any 1988;

- La tramesa del primer número del BOPA, l’any 1989;

- I finalment, a l’any 1990, la creació de la Comissió especial encarregada del Procés Constituent que donaria el tret de sortida als treballs d’elaboració del nostre text constitucional, fet que ha estat la major transformació política i institucional del nostre país.

Reconegut també pels seus càrrecs d’ambaixador d’Andorra al Benelux i a la Unió Europea en la I Legislatura (1995-1997) i de Ministre d’Afers Exteriors durant la II Legislatura (1997- 2001), l’any 2005,  el Sr. Albert Pintat Santolària es va revestir per tercera vegada els abillaments tradicionals de Conseller General però, aquesta vegada, per desvestir-se’n nou dies després de la sessió constitutiva del 17 de maig de 2005, al ser elegit Cap de Govern de la IV Legislatura (2005-2009), el dia 26 de maig de l’any 2005.

Una trajectòria política destacable amb el punt de mira cap a una Andorra del futur, capaç de trobar el seu lloc en un món global i, alhora, conservar la seva identitat. En aquest sentit, és un honor poder retre-li avui aquest homenatge que qualificaria com a just i merescut.

En tant que Síndica General permeti’m desitjar que per aquell túnel que uneix Casa de la Vall i Consell General, com a símbol del passat i del futur del nostre país hi circuli en permanència l’esperit d’aquells andorrans, que com vostè, amb els mitjans propis del seu temps van lluitar amb eficàcia, intel·ligència i visió de futur per cultivar aquest fruit que nosaltres hem collit amb la Constitució com assoliment i coronació d’aquella activitat.

En nom del Consell General i en nom propi, moltes gràcies Sr. Albert Pintat Santolària per la petjada que ha deixat en la vida parlamentària d’aquest país.

Galeria d'imatges