Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull la conferència "La professionalització de la política: el cas andorrà des d'una perspectiva comparada"

El Consell General acull la conferència "La professionalització de la política: el cas andorrà des d'una perspectiva comparada"

Consell General, 14 de desembre del 2022

Dimarts, 13 de desembre ha tingut lloc la conferència "La professionalització de la política: el cas andorrà des d'una perspectiva comparada" a càrrec d’Andreu Paneque, doctor en Ciències Polítiques.

Es tracta d'una conferència fruit de la tesi doctoral d'Andreu Paneque, objecte de la beca Consell de la Terra, on s’analitza la relació entre la mida de dotze estats -entre els que hi ha Andorra- per veure com aquesta variable afecta el grau de professionalització de la classe política.

Segons Paneque, en part la tesi se centra en veure com aquesta professionalització política té un efecte en els problemes de representació, i per tant, en la qualitat de la democràcia. Aquesta tesi ha estudiat la política andorrana des del 1980 fins el 2019 donant una sèrie d’indicadors de professionalització institucional i individual del país a nivell històric.

Durant la presentació Paneque ha exposat l’estructura de la tesi en tres articles. El primer article intitulat “Social proximity matters? Revisiting the effect of population and government size on parliaments professionalisation” estudia com la mida de la població o del govern és un determinant de la professionalització legislativa, és a dir, la professionalització de la institució. El segon article “Polity size matters? The effect of country size on politicians’ professionalisation” estudia com la mida de la població o la mida del govern és un determinant de la professionalització individual.I per últim, el tercer article Are they one of us? The effect of political professionalisation on the political elite’s social closure and principal-agent problems”, parla de l’efecte de la professionalització de la política sobre la representació descriptiva i substantiva influïda per la mida de la població.

Andreu Paneque ha explicat que els dos primers articles estan en procés de ser publicats i el tercer ha estat publicat per la revista Parliaments, estates and Representation.

La síndica general, Roser Suñé, ha obert l'acte amb un discurs de benvinguda juntament amb Marc Pons, director d’Andorra, Recerca i Innovació.

El Consell General i l'Institut d'Estudis Andorrans van subscriure l’any 2018 un conveni de col·laboració pel qual es convocà, a través Centre d'Estudis Històrics i Polítics, un ajut per realitzar una tesi doctoral sobre el sistema parlamentari andorrà des de la perspectiva històrica o de les ciències polítiques. Aquesta beca Consell de la Terra fou atorgada a Andreu Paneque. Desprès de  quatre anys, Paneque va defensar aquest mes de novembre la tesi ‘The process of Political Professionalisation in Small Democracies. A comparative Study of European Micro-Estates’ a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, obtenint la màxima puntuació.

 

Galeria d'imatges