Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Dominique Rousseau jura com a nou magistrat del Tribunal Constitucional

Dominique Rousseau jura com a nou magistrat del Tribunal Constitucional

La Sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall ha acollit el jurament de Dominique Rousseau com a nou magistrat del Tribunal Constitucional, en substitució de Pierre Subra de Bieusses. El síndic general ha agraït a Subra la seva dedicació tots aquests anys, i ha desitjat a Rousseau els millors encerts, després de recordar el lloc preemeninent del Tribunal Constitucional en l'estructura institucional del Principat.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb moiu del jurament de Dominique Rousseau:

Molt Il·lustres Conselleres i Consellers Generals;

Molt Il·lustres representants dels Coprínceps;

Molt Il·lustre president del Consell Superior de la Justícia;

Molt Il·lustre Presidenta del Tribunal Constitucional;

Molt Il·lustre ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior;

Molt Il·lustres i Honorables Autoritats;

Senyores i Senyors,

Permeteu que en primer lloc feliciti el Sr. Dominique Rousseau, nou magistrat del Tribunal Constitucional d’Andorra.

El Tribunal Constitucional és l’intèrpret suprem de la Constitució, tal com el defineix el seu article 95, i les seves sentències vinculen els poders públics i a tots els ciutadans.

L’exposició de motius de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, de 3 de setembre de 1993, recorda que el poble d’Andorra ha aprovat la seva Constitució com a norma suprema de l’ordenament jurídic, organitzadora del seu Estat democràtic i obligatòria per als poders públics i per als ciutadans. És més, per assegurar aquesta supremacia jurídica i la seva aplicabilitat, la Constitució encarrega al Tribunal Constitucional d’ésser el garant dels mandats que conté.

És per això que el Tribunal Constitucional ocupa un lloc preeminent en el control de l’ordenament jurídic i el seu és un lloc d’excepció en el marc de les institucions de l’Estat. Perquè és al Tribunal Constitucional a qui li correspon decidir sobre l’adequació a la Constitució de les lleis, els tractats internacionals i les competències que exerceixen l’Estat i els Comuns.

He volgut recordar el paper del Tribunal Constitucional en el marc de l’ordenament jurídic, com a màxim garant de l’Estat de dret, per subratllar l’alta responsabilitat que tenen els seus magistrats. Val a dir que l’excel·lència en la tasca desenvolupada per tots els que han integrat aquest òrgan des de l’inici ha estat clau en l’èxit obtingut.

És sabut que, a 'La República', Plató fiava el bon govern de la ciutat a l’accés dels millors als més alts càrrecs de responsabilitat; anys més tard, a Les Lleis, un Plató amb més vida al darrere, més vell i experimentat, en bona mesura desenganyat de la condició humana, establia l’imperi de la llei com a mur necessari davant de la possible arbitrarietat del poder. I tanmateix, les lleis requereixen també la correcta interpretació per part d’homes i dones savis i justos.

Al llarg de tots aquests anys, el Tribunal Constitucional ha comptat amb juristes de gran renom en el món acadèmic pel seu coneixement constitucional i polític. Avui n’incorpora un de nou, amb una extraordinària carrera en l’àmbit jurídic.

El Sr. Dominique Rousseau és professor de Dret Constitucional a la Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne i, entre d’altres, codirector de l’Escola de Dret de la Sorbona. Així mateix, va ser membre del Consell Superior de la Magistratura entre els anys 2002 i 2006.

El Sr. Rousseau pren el relleu com a magistrat en el lloc que el Sr. Pierre Subra de Bieusses ha deixat, després de vuit anys de dedicació a l’organisme. Vull aprofitar aquestes paraules per agrair al Sr. Subra, en nom propi i de totes les institucions del país, el servei que ha prestat a Andorra tot aquest temps.

Al Sr. Rousseau, el felicito novament pel nomenament. Us desitjo els millors encerts en l’exercici del vostre càrrec, convençut com estic que la vostra experiència i coneixements contribuiran al funcionament òptim del Tribunal Constitucional i, doncs, a refermar la confiança dels ciutadans en llurs institucions.

Moltes gràcies.

 

 

 

 

Galeria d'imatges