Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell general s'uneix al lema 'Trenquem junts barreres per l’autisme. Construïm una societat accessible'

El Consell general s'uneix al lema 'Trenquem junts barreres per l’autisme. Construïm una societat accessible'

El Consell General ha commemorat el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme acollint el documental 'El solista de la orquesta', d’Arantxa Echevarría, que convida a conèixer el seu protagonista, Antonio Belmonte, diagnosticat d’autisme sever, que amb la música ha aconseguit comunicar-se i ser un més d’un conjunt, completament integrat

L'acte organitzat per l’associació AUTEA, també ha comptat amb l’actuació del grup Alhambra Albacete, integrat pel mateix Antonio Belmonte, el seu professor Juan Antonio Osma i el seu pare; fent posteriorment les respectives aportacions des de l'experiència del dia a dia. La subsíndica general, Mònica Bonell ha donat la benvinguda a tots els assistents conjuntament amb la presidenta de l’AUTEA, Teresa Profitós. L'actuació dels Castellers d'Andorra ha clos un acte que ha remogut consciències i que, per un dia, ha donat visibilitat a l’autisme. 


Paraules de la subsíndica general, Mònica Bonell

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

És un plaer per a nosaltres acollir l’acte organitzat per AUTEA amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’autisme. L’any 2008, l’Assembla General de les Nacions Unides va declarar el 2 d’abril com el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Aquesta jornada es va establir per subratllar la necessitat de contribuir a una millor qualitat de vida de les persones que pateixen aquest trastorn, de manera que puguin portar una vida plena i satisfactòria. A partir d’aquell moment, entitats d’arreu del món aprofiten la data per organitzar activitats que creen consciència i donen a conèixer l’autisme, alhora que trenquen estereotips i prejudicis.

L’acte d’aquesta tarda va un pas més enllà ja que no només compleix plenament els objectius fixats per a aquesta jornada, sinó que ens permet conèixer de primera mà la història de l’Antonio Belmonte. Una història de valentia i de superació, una història que ens ensenya que les barreres, efectivament, i tal com ens recorden des d’AUTEA, es poden trencar. En aquest cas en concret, és la música que ha donat les eines a l’Antonio Belmonte per comunicar-se i esdevenir un membre més de l’orquestra.

Esperem que el documental ens ajudi a reflexionar, per tal de veure fins a quin punt amb els nostres comportaments i les nostres actituds diàries contribuïm o no a una societat que sigui veritablement inclusiva. Des del Consell General i el conjunt d’institucions tenim el deure de promoure la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans, amb independència de les seves condicions i circumstàncies personals o socials. És per aquest motiu des de bon principi ens va semblar una bona idea que l’acte d’AUTEA es pogués fer en aquest espai on ens trobem.

Però la veritable inclusió, la veritable “normalitat” m’atreviria a dir, es troba en el concert amb el qual acabarem l’acte. Perquè del que es tracta és de poder gaudir de la música que ens ofereix aquest grup i, a través d’aquesta música, enlairar-nos per damunt de qualsevol diferència. Aquesta és la grandesa de la música: amb ella veritablement trenquem barreres.

Moltes gràcies a tothom per la vostra assistència.


Galeria d'imatges