Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Discurs del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de l'acte de presa de possessió del nou cap de Govern, Antoni Martí Petit

Discurs del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de l'acte de presa de possessió del nou cap de Govern, Antoni Martí Petit

Sr. Martí, Sr. cap de Govern, us demanaria que vulgueu seure, si us plau.

 

Molt Il·lustres Sres. conselleres, Molt Il·lustres Srs. consellers, Molt Il·lustres i Honorables autoritats, benvolguts conciutadans, Excel·lentíssims Ambaixadors, Molt Il·lustre Sr. cap de Govern, permeteu-me que us adreci unes paraules.

 

Voldria en primer lloc felicitar-vos ben sincerament, en nom de la subsíndica i en nom propi, pel càrrec que acabeu de prometre. Crec que també ho puc fer en nom d’ambdós secretaris de la Sindicatura i de tots els consellers i les conselleres generals, amb independència de llur adscripció política.

 

Sr. Cap de Govern,

Durant el discurs d’investidura, vau voler deixar molt clara l’actitud amb què assumiu el càrrec: determinació per continuar el procés de reforma que viu Andorra, i mà estesa per acordar les grans qüestions d’Estat –no només amb les forces polítiques aquí representades, sinó amb el conjunt dels actors econòmics i socials.

Mà estesa, en política, és sinònim de diàleg. Els diferents grups parlamentaris, i també el candidat liberal a cap de Govern, el Sr. Pintat, es van referir ahir, d’una manera o altra, a la voluntat de dialogar, d’enraonar, d’arribar a acords allà on hi pugui haver una certa entesa i, molt especialment, en les grans qüestions d’Estat.

De vegades, pot semblar un tòpic. O una mera declaració de bones intencions pròpia de tot inici.

Però segurament les circumstàncies excepcionals amb què arrenca la setena legislatura constitucional, circumstàncies a les quals també van al·ludir els representants de les diferents forces polítiques que integren el Consell, ens obliguen a tenir més sentit d’Estat que mai, a posar l’interès general per davant dels legítims interessos partidistes. Prioritzar l’interès general no significa renunciar al debat en favor de la majoria –el Consell General és eminentment un espai de debat.

Significa, simplement, alçar la mirada i prendre decisions d’acord amb aquesta nova perspectiva, més àmplia i generosa.

 

Sr. Martí,

Han passat quatre anys des que en un acte com aquest vau prendre possessió del càrrec de Cap de Govern. Han estat quatre anys d’una legislatura intensa, en la que situacions diverses i circumstàncies distintes s’han anat succeint, posant a prova els representants polítics i les mateixes institucions del país. No ha estat una legislatura plàcida, n’hem vist de tots els colors.

La passada legislatura va ser una legislatura en que s’abordaren grans reformes, algunes inexorables, però que malgrat això, havien estat posposades durant anys. Reformes que mereixen ser continuades, tot i que hom podia pensar que el més dur ja s’havia acomplit. I de sobte, malauradament, a l’inici d’aquest nou període, mentre la voluntat política d’obertura i de transparència és una realitat, sembla que el passat ens encalça. Vivim moments difícils, hi ha encara molta feina per fer. Donem el millor de nosaltres. No creem alarmisme, mantinguem ferm el rumb, car no hi ha un altre camí.

 

Sr. Martí, apreciat Toni,

Ahir vau dir que pronunciàveu per darrera vegada un discurs d’investidura. Que l’experiència que heu adquirit aquests anys que heu dedicat a la política, que heu dedicat a Andorra, us sigui bona consellera i us ajudi a prendre les decisions més encertades.

Teniu el suport de la majoria dels consellers i les conselleres generals, de la majoria dels representants de la ciutadania, escollits democràticament el passat 1 de març. Sapigueu mantenir-vos fidel al vostre compromís i conduir Andorra cap a un futur de noves oportunitats per als seus ciutadans. 

 

Sr. cap de Govern,

Us desitgem -us desitjo- un camí ple d’encerts. Que les pedres que us hi trobeu, que els entrebancs que puguin sorgir, no us facin defallir. Al final hi trobarem, tots plegats, una Andorra més pròspera, més justa i més solidària. Una Andorra de la que tots en puguem presumir, l’Andorra del futur, l’Andorra de les generacions a venir.

Moltes gràcies

i bona sort, per vós i per Andorra, el nostre país.

 

 

 

 

  • Més informació..

Paraules del cap de Govern, Antoni Martí Petit

Galeria d'imatges