Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

25 de novembre de 2017.

Un any més, el 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones. Tal com s'assenyala des de les Nacions Unides, en l'espai web destinat a la jornada, la violència vers les dones i les nenes és, en l'actualitat, una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores del món.

La violència contra les dones és la forma més extrema de discriminació i, en els casos més greus, aquesta violència pot provocar la mort. Segons dades del darrer informe sobre l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5, referit a la igualtat de la dona, recopliades en 87 països entre el 2005 i el 2016, el 19% de les dones d'entre 15 i 49 anys van dir que havien patit violència física o sexual, o ambdues, a mans de la seva parella en els 12 mesos anteriors a ser enquestades. L'any 2012, gairebé la meitat de les dones víctimes d'un homicidi intencional a tot el món van ser assassinades per la parella o un familiar, en comparació amb el 6% dels homes.

Per tal de prevenir i acabar amb la violència vers les dones, la Unió Europea i les Nacions Unides acaben de posar en marxa la Iniciativa Spotlight que, amb una provisió de fons de 500 milions d'euros, pretén treure a la llum la violència exercida contra les dones i combatre-la.

Així mateix, des del 2008 existeix la campanya de les Nacions Unides UNiTE to End Violence against Women, engegada a iniciativa de l'aleshores secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, i que compta amb el suport del seu successor en el càrrec, António Guterres.

Llei 1/2015, del 15 de gener, per a l'eradicació de la violència de gènere i de la violència masclista

El Consell General va aprovar, a finals de la darrera legislatura, la Llei per a l'eradicació de la violència de gènere i de la violència masclista. Una llei, segons recull l'exposició de motius, de prevenció i eradicació d’aquests tipus de violència, no tan sols per donar compliment als compromisos internacionals i europeus -Andorra reconeix a la Constitució la vigència de la Declaració Universal de Drets Humans i està adherida al Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica-, sinó també per "fer efectiva la nostra pròpia Constitució i donar una resposta legislativa a les necessitats socials del moment".

Missatge del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones:

Totes les dones i les nenes tenen dret a una vida sense violència. No obstant això, aquesta vulneració dels drets humans es produeix de diferents maneres en totes les comunitats, i afecta en particular a les persones més marginades i vulnerables. Més d'1 de cada 3 dones a tot el món han patit violència física o sexual al llarg de la seva vida; 750 milions de dones s'han casat abans dels 18 anys, i més de 250 milions han estat sotmeses a la mutilació genital femenina.

Els atacs contra les activistes dels drets de la dona han arribat a nivells alarmants, i la violència contra les dones que es dediquen a la política dificulta l'avanç dels drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals de les dones.

Avui dia és un fet generalment reconegut que la violència contra la dona, com l'assetjament i les pràctiques nocives, són un gran obstacle per a la realització dels drets humans i un desafiament directe a la inclusió i la participació de les dones en el manteniment de la pau. Si no abordem aquest problema, mai podrem complir l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Ha arribat el moment d'impulsar la nostra acció col·lectiva per acabar definitivament amb la violència contra les dones i les nenes. Per a això, cal que treballem tots units en els nostres respectius països, regions i comunitats, de forma simultània i amb el mateix objectiu.

Les Nacions Unides està fent front a la violència contra les dones de moltes maneres, per exemple, a través del Fons Fiduciari de les Nacions Unides per Eliminar la Violència contra la Dona; la Iniciativa Spotlight, engegada conjuntament amb la Unió Europea per coordinar els nostres esforços amb els dels governs nacionals i la societat civil; i la iniciativa mundial de les Nacions Unides sobre Ciutats Segures i Espais Públics Segurs.

A més, la meva política de tolerància zero cap a l'assetjament sexual a les Nacions Unides s'inscriu en l'Estratègia sobre la Paritat de Gènere presentada al setembre. També ens hem compromès a prosseguir la campanya UNEIX-TE per Posar fi a la Violència contra les Dones, amb la nova denominació UNEIX-TE 2030.

Ha arribat el moment d'actuar units per aconseguir que les dones i les nenes de tot el món visquin lliures de l'assetjament, les pràctiques nocives i altres formes de violència.


Galeria d'imatges