Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

El Consell General ha commemorat el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb la projecció del curtmetratge 'El orden de las cosas', dels germans Esteban Alenda, i un debat posterior amb la participació de representants institucionals i de diverses entitats del Principat.

La Comissió Legislativa d'Afers Socials ha impulsat la commemoració d'aquesta jornada reivindicativa i de sensibilització davant d'una problemàtica que, segons les Nacions Unides, afecta a una de cada tres dones a tot el món. El debat ha permès posar en relleu els recursos existents i també els diferents aspectes que contempla la Llei 1/2015, de 15 de gener, per l'eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. Les diferents intervencions també han subratllat la importància de l'educació per promoure els valors de la igualtat i la no-violència.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de l'acte per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones:

Distingides autoritats, senyores i senyors,

Un any més, coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, el Consell General obre les seves portes al debat i a la reflexió, a la sensibilització, a la denúncia. En definitiva, a la lluita contra aquesta vulneració dels drets humans que, en una mesura o altra, trobem a tots els països del món, en totes les classes socials i en tots els nivells d’estudis i formació.

Segons les estadístiques de les Nacions Unides, una de cada tres dones en el món ha patit violència física o sexual, principalment per part d’un company sentimental.

Aquí a Andorra, el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència i de Gènere feia públiques ahir les dades corresponents a aquest any 2016. Fins a la data s’han atès un total de 138 casos, dels quals 56 eren nous.

No podem ignorar aquesta realitat.

Després d’haver tractat diversos temes al llarg d’aquests últims anys i en diversos formats, avui volem promoure el debat a partir de la projecció del curtmetratge ‘El orden de las cosas’, dels germans César i José Esteban Alenda. Una pel·lícula que  utilitza un llenguatge metafòric per abordar la complexitat de la violència, l’anul·lació i la humiliació de la dona, el paper de l’entorn o els efectes sobre els fills. Sense ànim de desvelar el final abans d’hora, sí que vull remarcar que el missatge que volem traslladar des del Consell General és un missatge d’esperança.

Hem de combatre la violència des de tots els àmbits, de manera transversal, i també en totes les seves fases, des de la prevenció fins a la intervenció o la recuperació de les víctimes.

El Consell General va aprovar a començaments del 2015 la Llei per l’eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica, un text que justament parteix d’aquesta perspectiva.

El nostre objectiu, el de les institucions i el de la societat civil, ha de ser un món lliure de violència. Un objectiu que requereix la implicació de totes i tots. Un objectiu que és possible.

Moltes gràcies per la vostra assistència.

Galeria d'imatges