Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
El vestíbul del Consell General ha acollit un any més l'acte de celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, organitzat per la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD). L'acte ha inclòs el lliurament dels Premis Antoni Rogel, en memòria de qui fou el primer president de la FAAD i la commemoració el 10è aniversari de la FAAD, amb un reconeixement a les associacions fundadores.
L'acte, al qual han assistit nombroses autoritats entre les quals el Copríncep Episcopal, S.E. Mons. Joan-Enric Vives Sicília, ha comptat amb la col·laboració de la Fundació ONCA.
Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2017:
Sa Excel·lència,
Molt Il·lustres, honorables i distingides autoritats,
Senyores i senyors,
Bon dia i benvinguts.
El Consell General acull, un any més, l’acte organitzat per la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra arreu del món el dia 3 de desembre.
La jornada va ser establerta per les Nacions Unides l’any 1992, amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com les condicions necessàries per al seu ple desenvolupament. La commemoració pretén, igualment, conscienciar el conjunt de la població sobre la situació de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.
El sentit d’aquestes jornades internacionals és el debat i la reflexió que se’n deriva. Perquè el debat i la reflexió són a la base del canvi i dels avenços que fa la societat cap al reconeixement de la diversitat i l’eliminació de qualsevol tipus de barrera, física o mental.
Deia Juan de Mairena, alter ego d’Antonio Machado, que per molt que valgui un home, mai tindrà valor més alt que el de ser home.
Al món, una de cada set persones té algun tipus de discapacitat. Més de cent milions de nens tenen algun tipus de discapacitat. Els nens amb algun tipus de discapacitat tenen quatre vegades més possibilitats de ser víctimes d’algun acte de violència. El 50% de les persones amb discapacitat no tenen accés a la sanitat. 160 països –entre ells, Andorra- han signat el Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat.
Des de les Nacions Unides se’ns recorda que, en eliminar els obstacles per a la plena integració de les persones amb discapacitat, aquestes poden participar activament i productivament en la vida social, econòmica, política i cultural de les respectives comunitats.
Es passa així del concepte d’integració o inclusió al concepte de convivència, tal com va assenyalar el professor de Filosofia del Dret, Antonio Madrid, durant la conferència que ens va oferir en aquest mateix espai, amb motiu de la celebració de l’aniversari d’una de les entitats que formen part de la Federació, l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional d’Andorra-AMIDA.
Avui que la FAAD celebra el seu desè aniversari, voldria aprofitar l’ocasió per reconèixer la tasca que fa la Federació en favor dels drets de les persones amb diversitat funcional, així com totes i cadascuna de les entitats que la integren: l’Associació Andorrana de Malalts d’Alzheimer, l’Associació Andorrana de Malalts Reumàtics i Fibromiàlgia,
l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional d’Andorra, l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra, l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell i l’Associació per al Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra-Esclerosi Múltiple. Vosaltres sou el motor de transformació de la societat.
Quan el Consell General va aprovar la ratificació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat –aquesta mateixa setmana la Cambra ha aprovat una llei de mesures urgents per a l’aplicació de l’esmentat Conveni- algú va tenir l’encert d’assenyalar que la qualitat d’una societat es pot mesurar amb el grau d’integració de les persones amb discapacitat. L’horitzó al qual aspirem és una societat en què la diversitat formi part de la seva riquesa i no sigui, en cap cas, un impediment per al lliure i ple desenvolupament dels seus individus.
En aquest sentit, les institucions públiques tenim el deure, perquè així ho estableix la Constitució, de “crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives”. Avui, des del Consell General, ens reafirmem en el nostre compromís amb la consecució d’aquest objectiu i, per aquest motiu, obrim una vegada més les portes a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Abans de cedir la paraula al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, voldria tenir un record per a l’Antoni Rogel, que va obrir camí en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat al nostre país, i en memòria del qual la FAAD atorga els seus premis anuals. Són persones com ell, i tots aquells que han pres el seu testimoni i que treballen dia a dia pels drets de les persones amb diversitat funcional, que contribueixen, amb la seva dedicació, a construir un món més just, un món millor.
Moltes gràcies a tots ells, moltes gràcies a tots per la vostra assistència.