Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Dia de la Cultura 2015 celebra la cultura política

El Dia de la Cultura 2015 celebra la cultura política

 

El Consell General ha estat novament l’escenari de la celebració del Dia de la Cultura, un esdeveniment promogut per Àgora Cultural, l’ens que aplega les associacions amb finalitats culturals del país, que ha tingut lloc el dia 1 de juliol.

En aquest mateix acte, s’han lliurat els premis del 2014, en aquest cas per la seva aportació a la cultura política. Mercè Bonell, la primera consellera general, Nemesi Marquès, representant del copríncep episcopal i cap de la seva delegació en el procés constituent, i Jean-Yves Caullet, també representant del copríncep francès i cap de la seva delegació en el procés constituent han estat els guardonats.

La subsíndica general, Sra. Mònica Bonell, va lliurar el premi a la primera consellera general, que no va poder venir a l’acte, i va agrair a les dones que en els anys seixanta i setanta van aconseguir que les dones andorranes tinguessin els drets polítics en igualtat. La ministra de Salut, Treball i Benestar, Sra. Rosa Ferrer va glosar la Sra. Bonell i el significat del seu paper en un període que va preparar els canvis de la Constitució.

El Sr. Marquès i el Sr. Caullet van assistir a l’acte i van rebre els premis de mans de la ministra de Cultura, Sra. Olga Gelabert i del Sr. Vicenç Mateu, síndic general, respectivament. La semblança del Sr. Marquès fou glosada pel professor Ramon Viñas que va recordar la qualitat dels nombrosos estudis jurídics de l’antic representant del copríncep episcopal i la del Sr. Caullet va venir de la veu de Joan Massa, antic secretari general del copríncep episcopal que va assenyalar el paper clau del Sr. Caullet per aconseguir la Constitució andorrana.

La ministra de Cultura i el síndic general van cloure amb sengles parlaments la jornada i van insistir en la importància del teixit civil per a la cultura a Andorra.

 

 

Paraules del síndic general, Sr. Vicenç Mateu Zamora

 

Distingides autoritats, senyores i senyors, amics,

Permeteu-me que us adreci unes breus paraules, en primer lloc per felicitar els premiats i agrair-los llur tasca al servei del país.

Va ser Salvador Espriu qui, amb encert, definí la Casa de la vall com el cor cívic del nostre país. Em plau de recordar-ho, perquè és de civisme, -concepte no sé si gaire contemporani- del que parlem avui.

Un país que perdura a través de segles d’història, plantant cara a les adversitats pròpies i alienes, ho fa perquè és capaç d’unir les persones en un projecte comú i compartit. No hi ha millor espai que aquest –hereu d’aquells porxos de les esglésies on els nostres avantpassats es reunien per debatre dels assumptes de les valls– per prendre consciència del veritable significat d’Andorra com a compromís: compromís dels ciutadans amb la seva cultura i amb les seves institucions.

Una cultura i unes institucions que hem de saber actualitzar si volem que aquest cor cívic d’Andorra bategui avui amb força i sigui el motor que ens permet seguir avançant, junts, malgrat el trasbals dels últims temps. Perquè és en moments de dificultat com l’actual que necessitem, més que mai, reivindicar els nostres referents, allò que tenim d’únic i alhora d’universal.

Per això és un honor haver acollit una vegada més aquest acte; un acte que evidencia que el civisme és una més de les múltiples cares de la cultura, que la cultura és una més de les múltiples cares del civisme, que ambdós composen i expressen alhora la pertinença a una realitat que transcendeix l’experiència individual de cadascun de nosaltres.

 Per això vull agrair la tasca de totes les entitats que formeu l’Àgora Cultural d’Andorra, perquè contribuïu a mantenir viva i vigent la nostra singularitat en un món que tendeix, massa sovint, a uniformar-nos. Gràcies a tots vosaltres, gràcies als premiats d’aquesta nit i a tantes altres persones que dediqueu part del vostre temps a la creació, la gestió o la promoció cultural.

Avui hem celebrat la cultura: les arrels amb les quals resistim l’embat del temps, les ales que ens permeten de volar més lluny.

Moltes gràcies i bona nit.

 

 

Programa

Galeria d'imatges