Participació de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) en la 42 sessió anual. Antananarivo, 9-12 de juliol 2016
Tres membres de la secció andorrana de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) - Patrícia Riberaygua (GPD), Carine Montaner (GPL) i Sílvia Eloïsa Bonet (GM-SDP)- s’han desplaçat a Antananarivo (Madagascar) per participar a 42 sessió anual de l’APF.
Demà dissabte participaran a la Xarxa de dones parlamentàries i diumenge prendran part a les reunions de treball de les Comissions.
La xarxa de dones parlamentàries de l’APF treballarà sobre diferents temes, entre els quals: les discriminacions en l’àmbit successori, l’alfabetització de les dones adultes, el canvi climàtic, i el paper dels homes en la prevenció i l’eradicació de la violència envers les dones.
A la Comissió política hi participarà Patrícia Riberaygua, presidenta de la secció andorrana, i en aquesta comissió s’analitzaran les situacions polítiques en la zona francòfona, la lluita contra els radicalismes religiosos, la lluita contra el terrorisme i la legalització de la marihuana.
A la Comissió d’educació, comunicació i afers culturals hi participarà, Carine Montaner, i en aquesta comissió, entre altres qüestions, s’estudiarà un informe sobre l’educació cívica i es debatrà sobre els reptes del finançament i la qualitat de l’educació en l’espai francòfon amb la presència del director de l’educació i la joventut de l’OIF, Ma-Umba Mabiala.
A la Comissió d’afers parlamentaris hi participarà, Sílvia Eloïsa Bonet, i aquesta comissió tractarà diferents temes: les institucions de defensa dels drets humans, la participació dels joves en política, el bicameralisme, les autoritats de protecció de les dades personals, el programa Noria, i la iniciativa multilateral de cooperació parlamentària.
Dilluns i dimarts tindrà lloc l’Assemblea plenària. La secció andorrana participarà al debat general en tant que secció que ha aportat contribucions a l’Avis que l’APF adreçarà als caps d’Estat i de Govern de la Francofonia en el decurs de la propera cimera, i assistirà a la presentació de l’informe d’activitat de la més alta responsable de l’OIF, Michaelle Jean, secretària general de la francofonia i a la sessió de preguntes-respostes que s’obrirà posteriorment entre ella i els participants .
La secció andorrana, secció associada a l’APF des de l’any 1989, és una secció molt activa que contribueix de manera sistemàtica a tots els informes de les Comissions i defensa amb fermesa els valors de l’APF.
Si bé l’APF va néixer l’any 1967 a Luxemburg com a una associació informal de parlamentaris per a la defensa de la llengua francesa i el seu posicionament, amb el transcurs dels anys aquesta associació ha evolucionat fins a esdevenir un òrgan consultiu de l’OIF, un lloc de debat i intercanvi de la comunitat parlamentària francòfona i una gran xarxa de cooperació interparlamentària que agrupa parlamentaris de 83 seccions (51 seccions membres, 15 seccions associades i 17 seccions observadores).