Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Declaració del Comitè executiu per als afers de la UIP amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans 2022

Declaració del Comitè executiu per als afers de la UIP amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans 2022

Consell General, 10 de desembre del 2022

Avui 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans i el Consell General vol aprofitar l’avinentesa per, davant la proximitat de les properes eleccions generals, recordar la importància d’un dels drets que la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 recull, en concret, el dret de vot. 

El dret de vot permet als electors elegir lliurement les persones encarregades de la direcció dels afers públics del país i, en cas de referèndum, participar directament en la presa de decisions.

El dret de vot és un dret fonamental reconegut a la Constitució andorrana en el seu article 24 i, com a tal, és un dret directament aplicable, que vincula tots els poders públics i gaudeix d’una tutela jurisdiccional reforçada.

El dret de vot, però, també és un deure cívic. La participació ciutadana és un element clau de l’Estat social i democràtic de dret i, en ser qui confereix legitimitat als càrrecs electes, tots ens hi hem d’implicar.

D’una banda, els partits polítics i els candidats han de contribuir a augmentar l’interès dels electors per votar demostrant-los que el seu vot serveix, donant informació, facilitant que tothom es pugui reconèixer en alguna llista electoral, sent coherents i responsables amb els missatges i les accions, abordant els temes que afecten la ciutadania i proposant solucions a les seves necessitats més urgents.

D’altra banda, la ciutadania amb dret de vot ha de ser conscient de la necessitat de la seva acció per a una democràcia forta i legitimada.

Els darrers anys s’han fet canvis legislatius per facilitar el vot als electors no residents al país o amb dificultats; per exemple, s’ha sumat al vot presencial i al vot per dipòsit judicial -presencial o per correu-, el vot presencial per delegació en cas de discapacitat o malaltia greu. I s’han ampliat els supòsits en què es pot sol·licitar l’ús del vot per dipòsit judicial per correu i el termini per fer-ho.

Així mateix, s’ha establert per llei l’obligació de les candidatures de comptar amb una composició equilibrada de dones i homes, d’acord amb la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, aprovada el passat 31 de març.

Perquè el futur de la democràcia depèn de tots.

Perquè la democràcia com a sistema d’organització política i social no està exempta de riscos desestabilitzadors.

Perquè la democràcia necessita una societat civil activa i compromesa que la defensi i reivindiqui.

Perquè en els darrers anys a Andorra s’ha observat que, malgrat augmentar el nombre de persones amb dret de vot, el nombre de votants s’ha mantingut estable.

Perquè els més joves i els d’edat més avançada són els que més s’abstenen d’anar a votar a Andorra.

Perquè la democràcia i els drets humans estan estretament relacionats, aprofitem aquesta efemèride per demanar que cada un de nosaltres, en l’àmbit de les nostres competències, contribuïm al manteniment d’una democràcia forta, inclusiva i millorada.


37493970851_30d0e56f7f_z.jpg

Galeria d'imatges