Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Conferència de Presidents de la Regió Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF)

Conferència de Presidents de la Regió Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF)

Bucarest, 21 i 22 de maig de 2018.

La consellera general Carine Montaner amb el president de l’Agència Universitària de la Francofonia (AUF), Sorin Cimpeanu.

Descarrega l'imatge (mida original)

La M.I. Sra. Carine Montaner, membre de la Secció andorrana de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), està participant en els treballs de la Conferència de Presidents de la Regió Europa de l’APF que tenen lloc a Bucarest (Romania) els dies 21 i 22 de maig, en substitució de la M.I. Sra. Patrícia Riberaygua, presidenta de la delegació.

La Conferència de Presidents té com a principal objectiu organitzar la propera Assemblea Regional Europa (ARE), i és per això que en el decurs d’aquesta reunió la M.I. Sra. Carine Montaner ha aprofitat l’ocasió per presentar i defensar el tema i el programa que la Secció andorrana voldria que es tingués en consideració a l’hora de definir la temàtica en la que es centraran les ponències i les activitats que es durant a terme durant la XXXI Sessió de l’Assemblea Regional Europa (ARE) de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), que tindrà lloc a Andorra la Vella dels dies 21 al 24 d’octubre del 2018.

La consellera general també ha informat que des del Consell General s’està treballant per organitzar aquesta cimera d’important projecció internacional i destacada rellevància política, i que gràcies al treball efectuat pels membres de la delegació andorrana s’ha aconseguit dur a terme aquesta proposta d’esdevenir país hoste d’una sessió de l’ARE.

Després d’aquest comunicat, la Conferència de Presidents, amb el suport públic del Sr. Jean-Paul Wahl, Encarregat de missió Europa, i de diversos presidents de delegacions parlamentàries, entre les quals destaquen França, Bèlgica, Suïssa, Grècia, Mònaco i Romania, ha acordat per unanimitat que el tema central de la propera ARE sigui el que ha proposat la Secció andorrana, és a dir, “Le tourisme durable dans les pays de l’espace francophone: facteur de développement économique, environnemental et socioculturel”. Així mateix, s’ha acordat que tinguin lloc els tres debats proposats per la Secció andorrana a l’entorn d’aquest tema i que seran el següents:

- Tourisme durable, équitable, solidaire, responsable et social.
- L’éducation et la formation: des atouts essentiels du développement d’un tourisme durable.
- Défis et tendances du tourisme.

D’altra banda, cal destacar que la Secció romanesa ha presentat un informe d’activitats sobre la “La Francophonie en Roumanie: Les activités de promotion de la Francophonie roumaine au niveau institutionnel et dans des divers domaines d’activité”, que ha comptat amb la participació de diversos ponents.

Durant la cerimònia d’obertura dels treballs d’aquesta reunió han intervingut les següents personalitats:

- Sra. Carmen-Ileana Mihălcescu, Vicepresidenta de la Cambra de Diputats;
- Sra. Ana Birchall, Vice-primera Ministra per l’acord d’associacions estratègiques de Romania;
- Sr. Teodor Meleşcanu, Ministre d’Afers Exteriors;
- Sr. Sorin Cîmpeanu, President de l'Agència Universitària de la Francofonia (AUF) i membre de la Secció romanesa de l'APF;
- Sr. Jacques Krabal, Secretari general parlamentari de l’APF;
- Sra. Simona Bucura-Oprescu, Presidenta de la Secció romanesa de l’APF;
- Sr. Jean-Paul Wahl, Encarregat de missió Europa.

Abans de finalitzar els treballs de la Conferència, s’ha donat trasllat del seguiment de les resolucions adoptades per l’Assemblea General de l’APF que es va fer a Luxemburg al 2017 i d’un llistat dels informes que alguns parlamentaris de la Regió Europa estan elaborant en nom de les Comissions de l’APF.

ASSEMBLEA PARLAMENTÀRIA DE LA FRANCOFONIA

L’APF és l’Assemblea consultiva de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF). L’APF fou creada en 1967, i reagrupa parlamentaris de 83 seccions (52 seccions membres, 14 seccions associades i 17 seccions observadores) que formen part de les 4 regions que integren l’APF: Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia-Pacífic. La secció andorrana forma part de la Regió Europa, juntament amb 30 altres seccions. D’entre aquestes, 12 provenen de parlaments nacionals d’Estats membres de la UE i 3 de parlaments d’estats candidats a esdevenir-ne.

La Regió Europa, en tant que regió integrada per parlaments de països cultural i lingüísticament heterogenis, treballa per fomentar l’ús de la llengua francesa i per la defensa dels valors que promou la Francofonia.

Per a més informació sobre aquesta sessió podeu consultar els següents enllaços:

http://apf.francophonie.org/

http://www.regioneurope-apf.eu/wp/

Galeria d'imatges