Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtic

Conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtic

Contribució parlamentària

UNIÓ INTERPARLAMENTÀRIA (UIP)


CONFERÈNCIA DE NACIONS UNIDES SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC


CONTRIBUCIÓ PARLAMENTÀRIA


Una delegació del Consell General, integrada per un representant de la majoria i un de l’oposició -Meritxell Palmitjavila (GPD) i Gerard Alís (GM-PS)- es desplaçarà aquest cap de setmana a París (França) per participar, en nom del Consell General, a les reunions parlamentàries organitzades per la UIP i el parlament francès (Assemblée nationale i Sénat) amb motiu de la Conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtic.
Està previst que 300 parlamentaris de 80 països es trobin el dissabte 5 i el diumenge 6 de desembre per parlar de l’economia verda, les energies renovables, les prioritats mundials en matèria de canvi climàtic, i les accions parlamentàries a favor de la transició energètica. El paper dels parlamentaris serà essencial per a la implementació del compromís al qual s’arribi a la Cimera del clima, per la seva tasca legisladora però també per la seva tasca d’impuls i control a les accions del seu Govern.
A les reunions parlamentàries de París, s’ha anunciat la participació del Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon; el Ministre francès d’Afers Exteriors, Laurent Fabius; la Ministra francesa d’Ecologia, Desenvolupament sostenible i Energia, Ségolène Royal; l’actor de Hollywood i president fundador de l’ONG, R20, Arnold Schwarzenegger; el President de l’Acadèmia britànica i de l’Institut de recerca Grantham sobre el canvi climàtic, Nicholas Stern; i el Secretari General de l’OCDE, Ángel Gurría.
Tots els parlamentaris participants estan convidats a participar de manera activa als debats i a fer preguntes i comentaris als conferenciants.
Al final dels treballs es preveu que s’adopti un Document final on es reculli el compromís dels parlaments en favor de la lluita contra el canvi climàtic. Arran d’una esmena de la delegació andorrana, el document final menciona expressament, les zones i els països de montanya, entre les zones i països més afectats per les conseqüències del canvi climàtic (paràgraf 9 del Document final).
També està previst que s’adopti un Pla d’acció parlamentari sobre el canvi climàtic a on es recolliran els objectius i les mesures de la UIP a mig i llarg termini en matèria de canvi climàtic i desenvolupament sostenible. Es preveu que aquest Pla s’aprovi de manera oficial a la propera Assemblea de la UIP (març 2016, Lusaka).

 


Treballs a tràmit parlamentari relacionats:
-Projecte de llei que regula l’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el règim de les activitats dels sectors elèctric, del fred i de la calor (fi termini d’esmenes: 17 desembre 2015) BCG núm. 40/2015.
-Projecte de llei de foment del vehicle elèctric (fi termini esmenes: 17 desembre 2015) BCG núm. 45/2015.
-Projecte de llei del pressupost per a l'exercici 2016 (fi termini esmenes: 30 desembre 2015) BCG núm. 61/2015.

 

 

Galeria d'imatges