Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Col·loqui amb Erik Orsenna

Col·loqui amb Erik Orsenna

El vestíbul del Consell General ha estat l'escenari del col·loqui organitzat per l'Ambaixada de França a Andorra, amb la participació de l'escriptor i economista Erik Orsenna; el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover; i l'advocat i columnista Jean Michel Rascagneres com a moderador.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora:

Distingides autoritats,

Senyora ambaixadora,

Senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

És tot un plaer acollir aquesta tarda una conversa amb el senyor Erik Orsenna, que ha vingut convidat a Andorra per l’Ambaixada de França. I dic “una conversa” perquè el format d’avui defuig les formalitats d’una conferència típica i permet l’intercanvi de punts de vista entre les persones que ens acompanyen: el senyor Erik Orsenna, escriptor i pensador, ferm defensor de l’economia circular i el desenvolupament sostenible, membre de l’Académie française des de l’any 1998; el senyor Èric Jover, ministre d’Educació i Ensenyament Superior, doctor en Química ambiental; i el senyor Jean Michel Rascagneres, advocat i columnista, que animarà el col·loqui.

El diàleg és, i ha estat sempre, una important font de coneixement. Encara més quan tenim l’oportunitat d’escoltar i parlar amb algú com Erik Orsenna, un humanista amb un perfil que no es pot resumir amb una etiqueta. Va estudiar filosofia i ciències polítiques, per decantar-se finalment per l’economia. Escriptor, autor de set novel·les, que no ha volgut guanyar-s’hi la vida perquè considera que no es pot escriure amb presses ni sota la tirania dels terminis.

Aquest és possiblement un dels mals de la societat contemporània: la immediatesa en detriment de la reflexió. I no és que el pensament sigui enemic de l’acció, tal i com demostra el mateix Orsenna: ell participa al costat del Grup ENGIE a una reflexió sobre les ciutats del futur, alhora que és administrador de dues societats innovadores –Carbios, que es dedica al reciclatge biològic del plàstic, i Greenflex, centrada en l’eficiència energètica.

Per abordar els reptes que ens planteja aquest segle XXI, necessitem una mirada àmplia com la seva. Ens cal gent competent en àmbits diversos, capaços de mantenir una perspectiva global. Estic convençut que només així podrem dibuixar un futur per a tothom, pròsper i sostenible.

Erik Orsenna ens pot parlar com a promotor de l’economia circular, com ens podria parlar com a escriptor, com a acadèmic de la llengua, com a professor universitari, com a filòsof... Espero que la seva estada a Andorra li sigui tan profitosa a ell com ho és la seva visita per a nosaltres. Som un país petit i sovint m’he referit a la nostra dimensió com un avantatge a l’hora de reaccionar i adaptar-nos als temps, sempre canviants. De les intervencions d’avui de ben segur que en podrem extreure una lliçó per portar a la pràctica.

Moltes gràcies a tots per la vostra assistència.

06-04-2016 Conferència Orsenna

06-04-2016 Conferència Orsenna

Galeria d'imatges