Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Cloenda de la Taula Transversal de Treball i presentació dels resultats

Cloenda de la Taula Transversal de Treball i presentació dels resultats

El vestíbul del Consell General ha acollit aquest vespre la cloenda de la Taula Transversal de Treball, constituïda en el marc de l'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat del Principat d'Andorra.

La Taula Transversal de Treball ha estat els darrers mesos el marc de treball conjunt entre el Govern, el Consell General i les associacions que representen els col·lectius que es consideren més vulnerables: dones, infants i joves, gent gran, persones amb discapacitat, immigrants i col·lectiu LGTBIQ. Els resultats de la feina feta, encaminada a copsar la realitat sobre la igualtat a Andorra, han estat exposats públicament en un acte presidit pel síndic general, Vicenç Mateu, i pel ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

El síndic general ha recordat que la igualtat és un dels principis reconeguts per la Consitució i que els poders públics tenen la responsabilitat de fer-la efectiva. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, pel seu cantó, ha reafirmat el compromís del seu ministeri per combatre qualsevol tipus de discriminació i ha explicat que els treballs que s'han estat fent culminaran amb l'aprovació d'una futura Llei d'igualtat.

L'acte ha comptat amb la participació de l'assessora externa del Ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior per a l'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat, Mònica Geronès; el gerent de la Creu Roja, Sergi Penedès, i la cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras. Geronès ha apuntat la conveniència de crear un Observatori de la Igualtat, que hauria de permetre recollir dades estadístiques dels col·lectius més vulnerables, i ha assenyalat la necessitat d’incidir en la sensibilització, la formació, l’educació i la comunicació en matèria de no discriminació.

La presidenta de la Comissió Legislativa d'Afers Socials, Sílvia Bonet, ha estat l'encarregada de conduir l'acte.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la cloenda de la Taula Transversal de Treball:

Distingides autoritats, senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

És per a nosaltres un plaer acollir els resultats de la Taula Transversal de Treball, constituïda amb motiu de l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat. Estem a les portes de celebrar el 24è aniversari de la Constitució i és un bon moment per recordar  els principis inspiradors de l’acció de l’Estat que en ella s’hi proclamen: el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels drets humans i la dignitat de la persona.

Les entitats que heu participat aquests darrers mesos a la Taula Transversal de Treball sabeu bé que aquests principis no només no ens vénen donats, sinó que el seu significat concret evoluciona en el temps i, afortunadament, apunta cada cop més lluny. Partint de l’anàlisi d’una realitat que té múltiples cares, hem de ser ambiciosos en la voluntat d’avançar cap a la igualtat, corregint aquelles situacions que impliquen que determinades persones i col·lectius siguin especialment vulnerables.

Les associacions que representeu aquests col·lectius –dones, infants i jovent, gent gran, persones amb discapacitat, immigrants i col·lectiu LG TB IQ– heu fet una aportació molt valuosa, a partir de la vostra experiència, al procés d’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat. Ara som les institucions públiques, i en primera instància el Govern i el Consell General, els que tenim la responsabilitat d’endegar les accions i aprovar les lleis necessàries perquè tota aquesta feina es tradueixi en millores socials efectives. Una responsabilitat que ens atorga també la mateixa Constitució, en el seu article sisè (“Totes les persones són iguals davant la llei. Ningú no pot ésser discriminat per raó de naixement, raça, sexe, origen, religió, opinió, o qualsevol altra condició personal o social.

Els poders públics han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives”).

Volem una societat que no discrimini i que ofereixi les mateixes oportunitats de desenvolupament personal a tothom. Una societat, en definitiva, més justa. Aquest és el nostre horitzó i és, sobretot, el nostre compromís.

Cedeixo tot seguit la paraula al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, M. I. Sr. Xavier Espot.

Moltes gràcies a tots per la vostra assistència.


Galeria d'imatges