Celebració del Dia Internacional de les Dones (8 de març de 2017)
378 dones que van canviar la història. Manifest del Consell General amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones (8 de març de 2017):
El Dia Internacional de les Dones és una jornada reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides que se celebra cada any el 8 de març. La celebració es va centrar, durant dècades i en molts països del món, en la reivindicació del dret de vot per a les dones. A Andorra, aquesta reivindicació va fer eclosió el 30 d’abril de 1967, quan un grup de set dones –una en representació de cada parròquia i també una d’Escaldes-Engordany– van presentar una sol·licitud per iniciar una recollida de signatures a favor de la ciutadania plena, és a dir, de l'exercici dels drets polítics per part de les dones andorranes.
En un primer moment, i després de rebre una proposta signada per un total de 378 dones, el Consell General va informar a favor del dret de vot, però no del dret de ser elegides. El decret de les Delegacions Permanents dels Coprínceps en aquest sentit va arribar el 14 d’abril de 1970, de manera que les dones andorranes van poder exercir el dret de vot per primera vegada a la història a les eleccions del 14 de desembre de 1971. No seria fins al 5 de setembre de 1973 que els delegats permanents Gregori Creus i Robert Poujol signarien, a proposta del Consell General, un decret a favor de l’elegibilitat de les dones andorranes.
Culminava així un llarg camí, fet amb constància i determinació, per la igualtat de drets polítics. A partir d'aquell moment, trobem dones que participen en política com a candidates a les eleccions comunals i generals. No serà, però, fins al 1984 que hi haurà una primera consellera general a la sala de sessions de la Casa de la Vall, en substitució d'un conseller. El 1986, a la legislatura següent, surt escollida per primera vegada una consellera general a les eleccions generals.
La que seria la legislatura constituent, entre els anys 1992 i 1993, es va iniciar amb cinc conselleres generals. Ja en el marc constitucional, la presència de dones al Consell General ha estat constant, si bé les proporcions han anat variant de legislatura en legislatura. Una fita important es va assolir la legislatura 2011-2015, quaranta anys després del reconeixement del dret de vot de les dones, quan es va aconseguir un Consell General paritari.
La presència d’un major nombre de dones en política i, en concret, al Consell General es correspon amb els canvis que ha anat experimentant la societat. Les dones volem fer sentir la nostra veu en tots els àmbits de les polítiques públiques i aprofitar una jornada com la del 8 de març per denunciar les desigualtats que encara existeixen a dia d’avui, amb el compromís de treballar, des de les respectives responsabilitats, per una societat que sigui justa i ofereixi les mateixes oportunitats per a tothom.
Avui tenim el privilegi d’aplegar-nos per reconèixer l’evolució de la participació política de les dones andorranes, cinquanta anys després d’aquella primera sol·licitud per aconseguir la ciutadania plena. Per aquest motiu, totes les dones que som o hem estat conselleres generals volem agrair aquelles 378 dones que, amb la seva signatura, van canviar el curs de la història d’Andorra i van fer un pas decidit i imprescindible cap a la igualtat.