Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Celebració del Dia de la Cultura i lliurament dels Premis Àgora Cultural

Celebració del Dia de la Cultura i lliurament dels Premis Àgora Cultural

El Consell General ha acollit, un any més, la celebració del Dia de la Cultura i el lliurament dels Premis Àgora Cultural. Els guardons, atorgats per la plataforma d'entitats, s'han concedit a Andreu Cardona, Casimir Arajol, la comunitat salesiana del Col·legi Sant Ermengol, i Àngels Mach i Antoni Pol de la Societat Andorrana de Ciències.

L’acte ha consistit en la lectura del Manifest Cultural per part de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, secretariat 2016 de la plataforma Àgora Cultural, els parlaments institucionals i de glossa als Premis Àgora Cultural 2015, cant coral a càrrec de les corals Rocafort, Petits Cantaires Lauredians i SAAS Qui Canta? i actuacions musicals a càrrec d’alumnes de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la celebració del Dia de la Cultura i lliurament dels Premis Àgora Cultural:

Distingides autoritats,
Senyores i senyors,

Permetin que, abans de la cloenda musical de l’acte, els adreci unes breus paraules per felicitar els premiats, però sobretot per agrair-los llur tasca al servei de la cultura –llur tasca, en definitiva, al servei del país.

Aquest any els premis que concedeix la plataforma d’entitats Àgora Cultural han reconegut perfils molt diferents i que, en canvi, tenen una cosa en comú: són tots ells persones o col·lectius de persones amb esperit cívic, que entenen que el país és alguna cosa més que una suma d’individus i han dedicat i dediquen part del seu temps i esforços a teixir vincles que ens cohesionen com a societat.

Avui tenim encara molt present la declaració per part de la UNESCO de les Falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La tasca de recuperació d’aquesta tradició hauria estat molt més difícil sense persones com l’Andreu Cardona, que va mantenir viva la flama i va seguir cremant falles com havia fet des de ben petit, encara que la festa hagués perdut la seva popularitat. La perseverança en la tradició, el fet de seguir cremant falles per a les persones que anaven al Càmping Valira la nit de Sant Joan, va evitar que es perdés la festa.Andreu Cardona ha transmès els seus coneixements de cultura popular, l’art de fer falles, als més joves, i ha contribuït també a la recerca a l’entorn d’aquesta tradició. Moltes gràcies.

En Casimir Arajol també ha contribuït amb les seves memòries a la recuperació de la tradició fallaire, si bé l’Àgora Cultural ha decidit premiar-lo per altres motius, sobretot per la seva implicació i participació en la vida cultural des de diferents àmbits. No podria tornar a glossar tots els mèrits que ha llistat Antoni Ubach perquè segur que em descuidaria alguna cosa. Gràcies a tu també, Casi.

En qualsevol cas, dels premiats n’aprenem una cosa: tan important és la producció cultural, en qualsevol de les seves manifestacions, com la seva transmissió. I si algú ha excel·lit en aquest país en la tasca de transmissió de coneixements, però també de valors com l’esforç o la solidaritat, és la comunitat salesiana al capdavant del Col·legi Sant Ermengol. Aquí mateix, en aquest acte, en tenim alguns testimonis: el Marc, l'Helena, la Neus, el Miquel, l'Antoni, la Mònica o la Noemí.Gràcies novament, i felicitats per aquest mig segle dedicat a l’educació de milers d’andorrans.

Sé que aquesta ha estat una nit de sorpreses i que ni l’Àngels Mach ni l’Antoni Pol no s’esperaven el reconeixement de la resta d’entitats que formen l’Àgora Cultural. Ells porten anys al capdavant de la Societat Andorrana de Ciències, empenyent de forma discreta i alhora persistent, fomentant la recerca i l’intercanvi de coneixements, donant suport a altres entitats, generant debat. No podia acabar de millor manera aquesta celebració del Dia de la Cultura que amb un premi a dues persones que es pot ben dir que, fora de les més estrictes obligacions, viuen per la cultura. Moltes gràcies, també, a tots dos.

Són moltes les definicions de “cultura”. M’agrada aquella que diu que la cultura és allò que queda quan hem oblidat tot el que prèviament havíem après. La cultura és, doncs, potser, allò que resta, allò que poc a poc va fent pòsit, allò que arribem a ser.

A tots els premiats i també a totes les associacions de l'Àgora Cultural us encoratjo a no defallir, malgrat les dificultats que pugueu trobar, perquè la vostra feina té un valor avui i té un valor, sens dubte, per a les generacions dels andorrans a venir.

Moltes gràcies i bona nit.


Galeria d'imatges