Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Canillo i Encamp dipositen una còpia digital de l’arxiu de la Solana a la Sala del Consell General del Santuari de Meritxell

Canillo i Encamp dipositen una còpia digital de l’arxiu de la Solana a la Sala del Consell General del Santuari de Meritxell

Canillo, 1 de juny del 2023

Els comuns de Canillo i Encamp han dipositat, aquest dijous al matí, una còpia digitalitzada de la documentació restaurada de l’arxiu de la Solana a l’armari del mateix nom que hi ha a la sala del Consell General al Santuari de Meritxell.

L’arxiu de la Solana, custodiat a Casa Joan Antoni d’Encamp des del S. XVIII, conté tota la documentació relativa al plet, que finalitza a principis del segle XIX, en el que un tribunal francès reconeix com a territori andorrà la zona de la Solana, que delimita amb les dues parròquies i amb l’Hospitalet-près-l’Andorre. Els comuns d’Encamp i de Canillo en guarden les claus, de manera que, l’arxiu amb la documentació original, que data entre el 1304 i el 1835, no és pot obrir sense la presència dels dos comuns.  

Els cònsols major i menor de Canillo, Francesc Camp i Marc Casal,  i la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, amb la presència dels Síndics Generals, Carles Ensenyat i Sandra Codina, han signat el llibre d’actes deixant constància de l’entrega de la còpia digital de la documentació. Fins al dia d’avui a l’armari de la Solana s’hi ha guardat els microfilms que als anys 80 es van  realitzar des de l’Arxiu Nacional d’Andorra, i que ara s’han actualitzat amb una nova còpia digital, després de la restauració i digitalització de tota la documentació.

L’actual llibre d’actes és de l’any 1978, ja que l’anterior es va perdre amb l’incendi del santuari de l’any 1972. El darrer apunt al llibre d’actes és de l’any 1987, per tant, feia 36 anys que no s’hi deixava constància de cap fet, i fa referència a l’arrendament per a l’any 1988 dels terrenys de la Solana als pobles de Mérens-les-Valls i L’Hospitalet-près-l’Andorre per un import de 40.000 pessetes a cobrar per cada comú.  

Els terrenys de la Solana pertanyen de manera indivisa als comuns d’Encamp i de Canillo, i han estat sempre òptims per a la pastura, i de fet encara avui s’arrenden per a la peixena per un import anual simbòlic de 387 euros que cobren cada comú.

Els comuns d’Encamp i de Canillo, conjuntament amb la Sindicatura s’han encomanat la tasca d’organitzar un acte de divulgació sobre aquest fet històric que data del segle XVIII i encara avui és present en el dia a dia comunal, un cop finalitzada tota la tasca de restauració

 

Galeria d'imatges