Sou a: Inici / ca / Notícies / L’APCE reclama reforçar el paper del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa

L’APCE reclama reforçar el paper del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa

Estrasburg (França), 3 d'octubre del 2024
La delegació del Consell General a l'APCE acompanyada de dos membres de la GESCO i el representant permanent d'Andorra al Consell d'Europa

La delegació del Consell General a l'APCE acompanyada de dos membres de la GESCO i el representant permanent d'Andorra al Consell d'Europa

Descarrega l'imatge (mida original)

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) ha aprovat, al llarg de la sessió plenària que ha tingut lloc a Estrasburg des de dilluns, una resolució que destaca la necessitat d’animar els cinc països que encara no són membres del banc (Armènia, Àustria, Azerbaidjan, Mònaco i Regne Unit) a fer el pas per adherir-se. Així mateix, s'ha incidit en la importància de coordinar les accions i els plans d’acció del Consell d’Europa amb les iniciatives del banc per a maximitzar l'eficàcia de la seva cooperació. Aquesta iniciativa busca enfortir els vincles entre els estats membres i potenciar el desenvolupament sostenible a Europa.

La delegació andorrana ha donat suport a la resolució i ha posat de manifest el paper fonamental del Banc de Desenvolupament en la millora de les condicions de vida i la cohesió social a Europa. En les seves intervencions, tant Berna Coma com Cerni Escalé, han destacat alguns dels projectes duts a terme a Andorra que han comptat amb el suport del banc com és la millora de les eines digitals dels serveis públics. Ambdós també han refermat el compromís d’Andorra en la missió d’aquesta institució des de la seva adhesió al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa l’any 2020.

La llibertat d’informació, els drets humans i la prevenció contra les violències i discriminacions envers les dones lesbianes, bisexuals i queer a Europa han estat altres dels debats destacats d’aquesta sessió plenària. La delegació andorrana ha donat suport a diverses resolucions, entre les quals la que subratlla “la necessitat d’afrontar la propaganda perjudicial de manera eficaç i coordinada” cercant la fórmula per “no silenciar les veus crítiques i preservar la llibertat d’expressió i d'informació”.  També s’ha votat favorablement a la resolució que proposa “mitjans per reforçar la solidaritat amb la societat civil iraniana i protegir els iranians a Europa”.

Pel que fa a l’informe de prevenció i lluita contra les violències i discriminacions envers les dones lesbianes, bisexuals i queer a Europa es proposa impulsar programes educatius inclusius sobre totes les identitats per combatre els prejudicis negatius i prevenir les discriminacions i violències.

També s’ha debatut en torn el dret humà a l’alimentació, posant de manifest que tot i l’abundància de menjar, la fam i la malnutrició persisteixen a Europa, incidint de manera negativa en l’accés a una alimentació saludable. Addicionalment, s’ha constatat que els sistemes de distribució i comercialització alimentària desafavoreixen als petits productors privilegiant a les grans corporacions, tot en detriment del dret fonamental a l’alimentació.

Julian Assange al Consell d’Europa

El periodista Julian Assange, perseguit i empresonat per la filtració d’informació classificada i recentment alliberat després de cinc anys i dos mesos de presó, ha participat en una audiència parlamentària pública que ha examinat la seva detenció i condemna, així com els efectes dissuasius que aquesta ha pogut tenir en la defensa els drets humans.

La Comissió de Qüestions Jurídiques i Drets Humans, de la qual és membre representant Cerni Escalé, ha assenyalat que Julian Assange ha estat castigat essencialment per exercir el periodisme. A més, ha expressat la seva preocupació pel tracte sever i desproporcionat que ha desembocat en una autocensura entre els professionals de la informació. La comissió ha acordat proposar reformes de la llei d'espionatge als EUA i reforçar la protecció per a les persones que alerten sobre temes crucials per a les societats democràtiques.

Premi Václav Havel 2024

El 12è Premi dels Drets Humans Václav Havel ha estat atorgat a María Corina Machado, destacada política veneçolana i defensora dels drets humans, en una cerimònia celebrada dilluns a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa a Estrasburg en la qual l’activista no va poder assistir, ja que es troba en un lloc desconegut per les amenaces rebudes després de les eleccions presidencials veneçolanes. El premi, de 60.000 euros, reconeix les seves contribucions a la defensa dels drets humans.

Visita de dos membres del GESCO a l’APCE

La delegació andorrana a l’APCE ha coincidit amb Rosa Maria Mandicó i Xavier Montaner, membres de la Junta Directiva del GESCO, que aquests dies es troben a Estrasburg en el marc de les activitats organitzades per l’FP-AP (Associació Europea d’Antics Parlamentaris dels països membres del Consell d’Europa).

Finalment, al llarg d’aquesta sessió plenària s’ha ratificat per assentiment la substitució de Salomó Benchluch per Meritxell Alcobé en la delegació del Consell General a l’APCE. D’aquesta manera, la delegació queda formada per Berna Coma, cap de la delegació, Cerni Escalé, membre titular, i Susanna Vela i Meritxell Alcobé com a membres suplents.