Sou a: Inici / ca / Notícies / Andorra acollirà la sessió de tardor del 2026 de l’OSCE-PA

Andorra acollirà la sessió de tardor del 2026 de l’OSCE-PA

Bucarest (Romania), 1 de juliol del 2024

El Consell General organitzarà la sessió de tardor de l’OSCE-PA l’any 2026. Així ho ha anunciat la Comissió Permanent de l’OSCE-PA en la reunió d’aquest passat dissabte, 29 de juny.

La decisió s’ha pres després que l’any passat, durant la sessió anual, el Consell General presentés la seva candidatura per acollir la sessió de tardor de l’any 2026. Durant l’anunci de l’adjudicació de la candidatura, la cap de la delegació, Meritxell López, ha convidat a tots els assistents a participar en la reunió a Andorra l’any 2026 i ha destacat com a punts forts la sostenibilitat, la protecció del medi i del paisatge i la capacitat d’acollida del Principat d’Andorra per esdeveniments com aquest.

La delegació del Consell General participa en la redacció d’un punt suplementari per impulsar la participació dels joves a l’OSCE-PA

La Comissió d’Afers Econòmics de l’OSCE-PA ha aprovat el punt suplementari impulsat per la xarxa de joves parlamentaris de l’organisme sobre les perspectives dels joves sobre el futur de les relacions internacionals, multilateralisme i desenvolupament sostenible.

El principal objectiu d’aquest punt suplementari és garantir que la nova generació de legisladors joves estiguin més a prop de l’OSCE-PA i dels seus processos de decisió. Cal recordar que relacionat amb aquest punt, el Consell General va acollir el passat 24 d’abril una taula rodona sobre els joves i el multilateralisme per poder traslladar les inquietuds dels joves andorrans sobre els reptes actuals de la societat per afrontar el futur.

La cap de la delegació andorrana, Meritxell López, ha remarcat la rellevància i la necessitat d’aquesta iniciativa i ha afirmat que “hem de construir mecanismes no només per informar a la població sobre les nostres tasques com a parlamentaris, sinó també a l'inrevés, hem de construir iniciatives per implicar-los, establir canals de comunicació bidireccionals, per fer les democràcies més inclusives i participatives”.

Per la seva banda, Pol Bartolomé durant la seva intervenció ha subratllat que “cal reforçar la representació de la joventut en organismes multilaterals” i alhora “implicar activament la societat civil en la gestió dels afers globals” i ha conclòs que “aquesta resolució pretén fer-ho”.

Aprovades dues esmenes promogudes per la delegació del Consell General

La delegació del Consell General a l’OSCE-PA ha rebut el suport necessari per introduir dues esmenes a la resolució sobre el “Rol de l’OSCE en l’arquitectura de la seguretat actual: una perspectiva parlamentària” adoptada per la Comissió Permanent sobre Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient.

Les dues esmenes aprovades s’han introduït a la resolució que formarà part de la Declaració de Bucarest que serà ratificada per l’Assemblea Parlamentària aquest dimecres durant la sessió plenària. 

Esmena 1 d’addició d’un nou apartat:

“Reconeixent els reptes de seguretat únics als quals s'enfronten els estats participants de l'OSCE sense litoral a causa del seu aïllament geogràfic, la seva llunyania i la dèbil connectivitat de transport i recordant la necessitat urgent d'un accés lliure, eficient i rendible al mar per als països sense litoral, d'acord amb les normes aplicables de Llei internacional.”

Esmena 2 d’addició d’un nou apartat:

“Demana als estats participants de l'OSCE que garanteixin l'accés ininterromput als països sense litoral, evitant així el seu aïllament i una major vulnerabilitat en cas d'emergència ambiental, econòmica o social i fomentar la implantació de corredors de trànsit regionals, fomentant la millora de la connectivitat entre els estats participants sense litoral i el transport d'acord amb les normes aplicables del dret internacional”.

Al llarg d’aquests primers de la Sessió Anual de l’OSCE-PA, la cap de la delegació, Meritxell López també ha pronunciat un discurs davant la Comissió d’Afers Polítics reiterant el compromís d’Andorra amb el poble d’Ucraïna i apel·lant al suport de la població desplaçada, refugiats, i afectats per la guerra per part dels països de la OSCE.

La Sessió Anual finalitzarà aquest dimecres, 3 de juliol, amb l’aprovació per part del plenari de la Declaració de Bucarest. Fins a la capital romanesa s’hi han desplaçat Meritxell López (cap de la delegació), Pol Bartolomé (membre titular), i Carles Naudi d’Areny-Plandolit i Noemí Amador com a membres suplents de la delegació del Consell General a l’OSCE-PA.