Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / La sol·licitud d’adhesió de Kosovo i la reconstrucció d’Ucraïna centraran la sessió de primavera de l'APCE

La sol·licitud d’adhesió de Kosovo i la reconstrucció d’Ucraïna centraran la sessió de primavera de l'APCE

Casa de la Vall, 14 d'abril del 2024

Hemicicle del Consell d'Europa

Descarrega l'imatge (mida original)

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) celebra a partir d’aquest dilluns i fins divendres 19 d’abril la sessió plenària de primavera a Estrasburg (França) que comptarà amb la participació de la delegació del Consell General formada per Berna Coma, presidenta, Cerni Escalé, membre titular, i Susanna Vela, membre suplent.

El debat sobre la sol·licitud d’adhesió de Kosovo al Consell d’Europa està previst que sigui un dels grans punts de l’agenda d’aquesta sessió. Kosovo és una república balcànica que va declarar la seva independència l’any 2008 i compta amb un reconeixement internacional limitat. Tot i que el Principat d’Andorra l’ha reconegut com a estat independent, alguns països europeus com Espanya, Grècia, Romania i Eslovàquia segueixen sense reconèixer la independència de Kosovo.

L’agressió russa a Ucraïna continuarà marcant gran part del debat polític a l’APCE que debatrà sobre el suport dels països europeus a la futura reconstrucció del país. Entre les propostes que s’analitzaran hi ha la utilització dels actius de la Federació Russa congelats per destinar-los a aquest propòsit.

Sobre la situació dels drets humans i la llibertat d’expressió a Rússia, s’han programat debats d’urgència sobre la mort d’Aleksei Navalni i la necessitat de contrarestar el règim totalitari de Vladímir Putin i la seva guerra contra la democràcia; i també, sobre la detenció arbitrària de Vladímir Karà-Murzà i la persecució sistemàtica dels manifestants contra la guerra a la Federació de Rússia i Bielorússia.

La intel·ligència artificial també centrarà un dels debats previstos. L’Assemblea Parlamentària ha de dir la seva sobre el Projecte de conveni marc sobre intel·ligència artificial, drets humans, democràcia i estat de dret que està treballant el Consell d’Europa.

Galeria d'imatges