XXVI Sessió Anual de l'OSCE-PA
La delegació del Consell General a l’OSCE-PA encapçalada per la Sra. Meritxell Palmitjavila (GPD) i integrada pel Sr. Marc Ballestà (GPD) ha participat en els treballs de les Comissions Generals i del plenari que l'Assemblea Parlamentària de l’OSCE ha programat a Minsk (Bielorússia), del 5 al 9 de juliol en motiu de la seva 26a Sessió anual. La Sessió Anual és l'esdeveniment més important d’aquesta Assemblea. Més de 300 parlamentaris de 55 estats membres de l'OSCE han assistit a la sessió.
Durant aquesta sessió de l’Assemblea, els parlamentaris procedents dels Estats de la zona OSCE han assistit a les reunions de les Comissions Generals, intercanviant opinions amb els ponents encarregats de redactar les resolucions que s’han debatut i votat durant aquesta Sessió anual. El tema central de la 26a Sessió anual de l'OSCE-PA ha estat “Reafirmant la confiança mútua i la cooperació per la pau i la prosperitat en la regió de l’OSCE”.
A més de les tres resolucions principals, en aquesta sessió s’han analitzat 15 punts suplementaris dels quals només 1 ha estat descartat per la Comissió permanent i la resta han estat finalment adoptats per l’Assemblea. Entre els punts suplementaris debatuts pels assistents durant aquesta sessió destaquen el terrorisme, el canvi climàtic, la crisi a Ucraïna, el multiculturalisme, l’abolició de la pena de mort, les noves substàncies psicotròpiques, la seguretat energètica, la discriminació religiosa i els drets dels refugiats i dels migrants.
L'OSCE-PA ha organitzat els seus treballs en 3 comissions. Durant aquesta Sessió anual, la participació andorrana s’ha distribuït de la següent manera:
- Comissió 1 (d'Afers Polítics i de Seguretat): Sra. Meritxell Palmitjavila.
- Comissió 2 (d'Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient): Sr. Marc Ballestà.
- Comissió 3 (de Democràcia, de Drets Humans i de Qüestions Humanitàries): Sra. Meritxell Palmitjavila/ Sr. Marc Ballestà.
D’entre tots els textos tractats i les esmenes aprovades en la 26a Sessió anual, finalment es va adoptar la "Declaració de Minsk", la qual ajudarà als governs nacionals, als parlaments i a la comunitat internacional a definir noves polítiques sobre temes d'afers polítics, de seguretat, d’economia, de medi ambient i de drets humans.
Així mateix, ha tingut lloc una reunió de la Comissió Permanent en la que s’ha corroborat, entre altres qüestions, la Sessió de tardor que es celebrarà a Andorra del 3 al 5 d’octubre del 2017. La Sessió de tardor de l’OSCE-PA té lloc una vegada a l’any en un dels estats participants o socis de l’OSCE. El Consell General l’organitza després que el Bureau i la Comissió Permanent d’aquest organisme haguessin acceptat la candidatura presentada per la delegació andorrana. La Sessió de tardor consta d’una reunió de la Comissió Permanent i de diverses conferències especials. La Sessió de tardor també inclou el Fòrum del Mediterrani. El tema general consistirà en “La seguretat en l’àrea de l’OSCE: nous reptes, noves tasques” i les diverses sessions que es mantindran seran les següents:
- Sessió I: Ciberseguretat
- Sessió II: Seguretat mediambiental: canvi climàtic
- Sessió III: L’educació com a garantia d’estabilitat i desenvolupament
Per deliberar sobre els preparatius d’aquesta Sessió de tardor, la Delegació es va reunir amb la presidenta de l’OSCE-PA, Sra. Christine Muttonen, amb l’assessor de la presidència de l’OSCE-PA, Sr. Loic Poulain, amb el secretari general adjunt de l’OSCE-PA, Sr. Gustavo Pallarés, i la Responsable de Conferències i Serveis de l’OSCE-PA, Sra. Odile Lelarge, amb els quals van dialogar sobre alguns aspectes relacionats amb l’organització de la sessió.
OSCE-PA
L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i està integrada per parlamentaris dels estats que, havent signat l’Acta final de Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal es centra en crear un fòrum multilateral de diàleg interparlamentari per tal d’incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes en la regió d’Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat; i en l’enfortiment i cooperació entre les institucions democràtiques dels estats membres. En aquest sentit, l’OSCE-PA està formada per tres Comissions Generals:
- Afers polítics i Seguretat.
- Afers econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient.
- Democràcia, drets humans i qüestions humanitàries.
Els membres de l’OSCE-PA intervenen també en missions d’observació d’eleccions.