Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / 138a Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

138a Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

UNIÓ INTERPARLAMENTÀRIA (UIP)

NOTA DE PREMSA

Una delegació del Consell General, encapçalada pel Síndic General, Vicenç Mateu, i integrada per Joan Carles Camp (GM) i Gerard Alís (GM), es desplaçarà a Ginebra (Suïssa) per participar a la 138 Assemblea de la UIP que tindrà lloc del 24 al 28 de març.

Està previst que en aquesta reunió participin uns 750 parlamentaris de 137 parlaments nacionals, entre els quals 65 Presidents de parlament. La UIP és una organització integrada per parlamentaris de tot el món on s’afavoreixen els contactes i el coneixement mutu entre parlaments, havent més d’un centenar de reunions bilaterals entre delegacions durant les seves assemblees i reunions.

En l’actualitat la UIP compta amb 178 parlaments membres.

 

Programa de les reunions

Dissabte 24 de març

Tindrà lloc la Reunió de dones parlamentàries i una reunió-taller sobre els refugiats. Entre altres qüestions:

A la reunió de dones parlamentàries s’informarà de la presència de dones als parlaments nacionals, s’informarà de les activitats fetes per la UIP en matèria d’igualtat de gènere i es debatrà l’estat actual de dones en política tot fent incís a les causes estructurals que porten a una sota representació de les dones en política i a les accions que s’estan fent arreu per lluitar-hi.

A la reunió-taller sobre els refugiats es mirarà d’identificar mesures concretes que poden portar a terme els parlamentaris per assegurar la protecció dels refugiats i aportar una resposta global a aquesta qüestió.

 

Diumenge 25 de març

Tindrà lloc la primera sessió del Consell director, les primeres reunions de treball de les Comissions 1 i 2, comissions que treballaran 2 Projectes de resolució, i s’iniciarà el debat general a l’Assemblea plenària, que enguany se centrarà en el immigrants i els refugiats i on està previst que el Síndic General intervingui en nom de la delegació andorrana (a la tarda). Al migdia, el Síndic General està convidat a un dinar de treball d’alt nivell organitzat per la Presidenta i el Secretari General de la UIP.

El diumenge també es debatrà si incloure algun punt d’urgència a l’ordre del dia de la sessió. D’acord amb el reglament de la UIP, qualsevol delegació pot demanar que es debati sobre un esdeveniment d’importància internacional sobre el qual sembla necessari que la UIP es pronunciï. De moment 3 delegacions ja han demanat incloure un punt d’urgència: Palestina, Kuwait i Bahrain. Només la demanda més votada que compti amb el vot favorable de com a mínim el 2/3 dels vots expressats, es podrà incloure a l’ordre del dia.

 

Dilluns 26 de març

Continuarà el debat general a l’Assemblea plenària, les reunions de les Comissions 1 i 2 i s’iniciaran les sessions de treball de la Comissió 3, comissió que en aquesta sessió tindrà un debat sobre el paper dels parlaments en la lluita per posar fi a les discriminacions fetes per raó d’orientació sexual i identitat de gènere.

A més a més, la delegació andorrana té previst participar al Fòrum de joves parlamentaris, reunió oberta als parlamentaris de menys de 45 anys, a on s’analitzaran els projectes de Resolució de les Comissions 1 i 2 i, si escau, es proposaran esmenes per tal que les Resolucions tinguin en compte la perspectiva dels joves, i a on es tindrà una sessió de preguntes-respostes sobre el programa de l’ONU sobre el VIH/sida.

 

Dimarts 27 de març

Continuaran els treballs de les Comissions 1, 2 i 3 i s’iniciaran els debats de la Comissió 4, comissió encarregada de les qüestions de l’ONU, que a Ginebra té convocats 2 debats: un sobre el seguiment parlamentari als Objectius del Desenvolupament Sostenible, i un altre, sobre l’evolució cap a societats sostenibles i resilients.

 

Dimecres 28 de març

Està previst que l’Assemblea adopti tres resolucions: una sobre el punt d’urgència aprovat, una altra sobre com implicar el sector privat en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible relatius a l’energia renovable, i una darrera sobre el paper de la durabilitat de la pau per arribar a un desenvolupament sostenible.

I que el Consell director aprovi el pressupost de la UIP per a l’exercici 2018, fixi les properes reunions a celebrar i adopti varis modificacions als Estatuts i reglaments adreçades a fomentar la participació de parlamentaris joves als treballs de la UIP.

 

Les fotos oficials de les reunions es podran trobar al web: https://www.flickr.com/photos/inter-parliamentary-union/albums

 

Galeria d'imatges