Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / 135a Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

135a Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

UNIÓ INTERPARLAMENTÀRIA (UIP)

Una delegació del Consell General, encapçalada per la subsíndica general, Mònica Bonell, i integrada per un representant de cada Grup Parlamentari -Maria Martisella (GPD); Jordi Gallardo (GL) i Gerard Alís (GM)- es desplaçarà aquest diumenge a Ginebra (Suïssa) per participar a la 135 Assemblea de la UIP que tindrà lloc del 23 al 27 d’octubre.

Està previst que en aquesta reunió participin uns 700 parlamentaris de 126 parlaments nacionals. La UIP és una organització integrada per parlamentaris de tot el món on s’afavoreixen els contactes i el coneixement mutu entre parlaments, havent-hi programades més d’un centenar de reunions bilaterals entre delegacions durant les seves assemblees i reunions.

En l’actualitat la UIP compta amb 170 parlaments membres i s’espera que aquests dies a Ginebra s’integri un parlament més: el Parlament de Swazilàndia.

Programa de les reunions

Diumenge 23 d’ octubre

Tindrà lloc la Reunió de dones parlamentàries i una reunió del Grup geopolític dels 12+. Entre altres qüestions:

A la reunió de dones parlamentàries s’informarà de la presència de dones als parlaments nacionals – el Consell General ha passat de ser un parlament paritari la legislatura passada a ser actualment un parlament amb només un 32,14% de dones- i es debatran estratègies eficaces adreçades a implicar als homes en qüestions d’igualtat.

A la reunió dels 12 + es tractarà sobre els punts d’urgència a donar suport i de les propostes de modificació dels estatuts de la UIP, entre les quals, hi ha la proposta d’introduir sancions a aquells membres de Comitès que s’absentin a més de la meitat de reunions de l’any.

Dilluns 24 d octubre

Tindrà lloc la primera sessió del Consell director, les primeres reunions de treball de les Comissions 1 i 3, i s’iniciarà el debat general a l’Assemblea plenària, que enguany se centrarà en el paper dels parlaments davant les violacions dels drets humans i on està previst que la Subsíndica General intervingui en nom de la delegació andorrana.

També es debatrà si incloure algun punt d’urgència a l’ordre del dia de la sessió. D’acord amb el reglament de la UIP, qualsevol delegació pot demanar que es debati sobre un esdeveniment d’importància internacional. De moment 2 delegacions ja han demanat incloure un punt d’urgència: Síria i Marroc. Només la demanda més votada que compti amb el vot favorable de com a mínim el 2/3 dels vots expressats, es podrà incloure a l’ordre del dia.

Dimarts 25 d’octubre

Continuarà el debat general a l’Assemblea plenària, les reunions de la Comissió 3 i s’iniciaran les sessions de treball de la Comissió 2, comissió que en aquesta sessió treballarà en la contribució parlamentària a la COP 22 i debatrà sobre com els parlaments poden controlar les activitats dels fons voltors en els seus països.

A més a més, està previst que la delegació andorrana participi a una reunió sobre la possibilitat d’introduir l’ús del vot electrònic tant en els sistemes electorals (possibilitat que els ciutadans votin electrònicament) com als parlaments (possibilitat que els parlamentaris votin electrònicament en determinades votacions).

Dimecres 26 d octubre

Tindrà lloc un debat sobre la violència i l’assetjament en política, continuaran els treballs de les Comissions 1, 2 i 3 i s’iniciaran els debats de la Comissió 4, comissió encarregada de les qüestions de l’ONU, que a Ginebra té convocats 2 debats: un sobre el finançament de l’ONU, i un altre, sobre la resposta de l’ONU davant les acusacions d’explotació i abusos sexuals contra agents seus destinats a missions de manteniment de la pau.

Dijous 27 d octubre

Està previst que l’Assemblea adopti una resolució sobre la llibertat de les dones a participar plenament en els processos polítics, amb plena seguretat i independència.

I que el Consell director aprovi el pressupost de la UIP per a l’exercici 2017, fixi les properes reunions a celebrar i estableixi els objectius estratègics de l’organització per als propers 4 anys.

Les fotos oficials de les reunions es podran trobar al web: www.ipu.org/135pics

 

Galeria d'imatges