Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Newsletters / Diari del Consell General / DCG 6/2017, 14 març 2017

DCG 6/2017, 14 març 2017

Facebook icon Twitter icon Forward icon

DCG 6/2017

 

 

Diari Oficial

del

Consell General

Núm. 6/2017 

Sessió tradicional del dia 14 de març del 2017

 

 

El dia 14 de març del 2017, dimarts, es reuneix a la Casa de la Vall, el M. I. Consell General, en sessió tradicional convocada d'acord amb allò que estableix el Reglament de l'Assemblea i amb l'ordre del dia que figura en el Butlletí del Consell General núm. 16/2017, que és el següent:

1- Informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF).

2- Informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA).

Un cop oberta la sessió, sota la presidència dels M. I. Srs. Vicenç Mateu Zamora i Mònica Bonell Tuset, Síndic General i Subsíndica General, respectivament, s'ha procedit a comprovar la presència dels membres, que ha quedat registrada d'acord amb la relació següent:

M. I. Sr. Miquel Aleix Areny

M. I. Sr. Gerard Alís Eroles

M. I. Sr. Marc Ballestà Alias

M. I. Sr. Josep Anton Bardina Pau

M. I. Sr. Ladislau Baró Solà

M. I. Sra. Mònica Bonell Tuset

M. I. Sra. Sílvia Eloïsa Bonet Perot

M. I. Sr. Joan Carles Camp Areny

M. I. Sr. Ferran Costa Marimon

M. I. Sr. Carles Enseñat Reig

M. I. Sr. Antoni Fillet Adellach

M. I. Sr. Jordi Gallardo Fernàndez

M. I. Sra. Sofia Garrallà Tomàs

M. I. Sra. Rosa Gili Casals

M. I. Sr. Carles Jordana Madero

M. I. Sr. Pere López Agràs

M. I. Sr. Josep Majoral Obiols

M. I. Sra. Maria Martisella González

M. I. Sr. Vicenç Mateu Zamora

M. I. Sr. Antoni Missé Montserrat

M. I. Sra. Carine Montaner Raynaud

M. I. Sr. Carles Naudi d’Areny-Plandolit Balsells

M. I. Sr. Víctor Naudi Zamora

M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés

M. I. Sra. Meritxell Palmitjavila Naudí

M. I. Sr. Josep Pintat Forné

M. I. Sra. Patrícia Riberaygua Marme

M. I. Sr. Justo Ruiz González

També hi és present el M. I. Sr. Antoni Martí Petit, Cap de Govern, acompanyat dels M. I. Srs. Jordi Cinca Mateos, Ministre de Finances; Gilbert Saboya Sunyé, Ministre d’Afers Exteriors; Xavier Espot Zamora, Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior; Jordi Torres Falcó, Ministre d’Ordenament Territorial; Sílvia Calvó Armengol, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; Èric Jover Comas, Ministre d’Educació i Ensenyament Superior; Olga Gelabert Fàbrega, Ministra de Cultura, Joventut i Esports, Carles Àlvarez Marfany, ministre de Salut i Eva Descarrega García, ministra de Funció Pública i Reforma Administrativa.

Assisteix també a la sessió el Sr. Josep Hinojosa Besolí, secretari general del Consell General.

(El M. I. Sr. Joan Carles Camp Areny, secretari de la Sindicatura, llegeix l'ordre del dia)

(Són les 18.25h)

El Sr. síndic general:

S’obre la sessió.

Bona tarda a tothom.

Bé, abans d’iniciar l’ordre del dia per la sessió, permeteu-me d’adreçar una cordal salutació a les diferents autoritats presents: als representants dels Excms. Srs. Coprínceps, al Sr. president del Consell Superior de la Justícia, al Sr. president del Tribunal Constitucional, a les Sres. i Srs. cònsols i a la resta d’autoritats així com també a totes les Il·lustres personalitats que han volgut ser avui amb nosaltres.

Sigueu tots benvinguts.

Passem doncs al primer punt de l’orde del dia.

1- Informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF).

Intervé la Sra. Patrícia Riberaygua, presidenta de la delegació.

Teniu la paraula.

La Sra. Patrícia Riberaygua:

Gràcies Sr. síndic.

Com ja vinc exposant els darrers anys, la delegació que tinc l’honor de presidir continua participant activament en els treballs que des del Consell General ens han confiat i prova d’aquesta implicació en les activitats de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, d’ara endavant APF, rau en el present informe que us exposo seguidament.

L’APF és una organització parlamentària internacional que defensa l’Estat de dret, la democràcia i la salvaguarda dels drets humans, i particularment els valors de la Francofonia definits en la “Charte de la Francophonie”.

La delegació del Consell General a l’APF, formada pel M. I. Sr. Miquel Aleix, i les M. I. Sres. Sílvia Eloïsa Bonet, Carine Montaner i per mi mateixa, ha assistit, al llarg de l’any 2016, a diverses reunions d’aquesta organització, com són la Conferència de Presidents de la Regió Europa que va tenir lloc a Cap Breton (França), la 42ª Sessió anual de l’Assemblea General de l’APF que es va dur a terme a Antananarivo (Madagascar) i la 29ª Assemblea Regional Europa celebrada a la Vall d’Aosta (Itàlia).

En l’informe, que avui presento davant d’aquesta Cambra, hi figura més detalladament la tasca realitzada per la delegació del Consell General així com el resum de les reunions que s’han fet i dels documents que s’han aprovat durant l’any 2016. Per tant, exposaré breument el seu contingut.

Del 2 al 4 de maig va tenir lloc a Cap Breton (França) la Conferència de Presidents de la Regió Europa que va comptar amb la presència de 15 seccions, a la que hi vaig participar en tant que presidenta de la delegació.

La implementació dels objectius de la 21ª Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 21) al departament de les Landes va ser un dels eixos dels treballs d’aquesta Conferència. Entre les diverses intervencions que es van exposar cal destacar la del Sr. Jean-Luc Delpuech, vicepresident del Consell departamental de les Landes i Alcalde de Labenne, que va presentar les accions més significatives per implementar els objectius de la COP 21, com ara les polítiques implementades per fomentar desplaçaments menys emissors de gasos d’efecte hivernacle, les polítiques per ajudar a reduir el malbaratament d’energia a les llars, i les polítiques de suport envers l’economia local i les empreses de proximitat.

Així mateix durant aquesta Conferència es va treballar sobre la francofonia econòmica, tema presentat en l’Assemblea Regional Europa, que va tenir lloc a la Vall d’Aosta (Itàlia).

Del 9 al 12 de juliol va tenir lloc a Antananarivo (Madagascar) la 42ª Sessió anual de l’APF, que va comptar amb la participació de més de 350 participants provinents de 40 seccions de l’APF. En aquesta ocasió, la delegació d’Andorra va estar representada per les M. I. Sres. Sílvia Eloïsa Bonet, Carine Montaner i per mi mateixa.

En el debat general sobre “Creixement compartit i desenvolupament responsable. Les condicions d’estabilitat del món en general com de la francofonia en particular” cal destacar la participació de la secció andorrana per la seva contribució a l’Avís que l’APF preveia adreçar a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern de la Francofonia, (26-27 de novembre del 2016, Antananarivo). La intervenció de la secció andorrana, feta per mi mateixa, va centrar-se en l’educació i la cultura, eines considerades essencials pel desenvolupament sostenible.

A més del debat, els membres de la delegació vam participar als treballs duts a terme a la Xarxa de dones parlamentàries, a la Comissió de Política, a la Comissió d’Educació, Comunicació i Afers Culturals i a la Comissió d’Afers Parlamentaris.

La Xarxa de dones parlamentàries va treballar, entre altres, les discriminacions en l’àmbit successori, l’alfabetització de les dones adultes, el canvi climàtic, i el paper dels homes en la prevenció i l’eradicació de la violència envers les dones.

La Comissió de Política, -on jo mateixa hi vaig assistir-, va analitzar les situacions polítiques en la zona francòfona, la lluita contra els radicalismes religiosos, la lluita contra el terrorisme i la legalització de la marihuana.

La Comissió d’Educació, Comunicació i Afers Culturals, -on hi va participar la M. I. Sra. Carine Montaner-, va estudiar un informe sobre l’educació cívica i va debatre sobre els reptes del finançament i la qualitat de l’educació en l’espai francòfon amb la presència del director de l’educació i la joventut de la Organització Internacional de la Francofonia (OIF), Ma-Umba Mabiala.

La Comissió d’Afers Parlamentaris, -on hi va participar la M. I. Sra. Sílvia Eloïsa Bonet-, va tractar, entre altres, les institucions de defensa dels drets humans, la participació dels joves en política i la iniciativa multilateral de cooperació parlamentària.

Al finals dels treballs, l’Assemblea General va adoptar 12 Resolucions i va acordar que la seva propera Sessió ordinària tingués lloc durant el mes de juliol del 2017 a Luxemburg.

Del 26 al 28 de setembre, es va celebrar a la Vall d’Aosta (Itàlia) la 29ª Assemblea Regional Europa, en la qual hi van participar 19 seccions, a invitació del seu president, Sr. Marco Vierin.

La secció andorrana va estar representada pel M. I. Sr. Miquel Aleix, la M. I. Sra. Carine Montaner i per mi mateixa.

El tema central d’aquesta Assemblea va ser “la francofonia econòmica” i va comptar amb la presentació de nombroses ponències que enfocaven la qüestió des de diferents perspectives. El president de la secció de la Vall d’Aosta va ressaltar que la Francofonia pot jugar un paper important en el rellançament d’un nou model econòmic més humà i més sostenible, davant una Unió Europea que en l’àmbit econòmic produeix línies directrius sense tenir en compte les particularitats dels pobles i els territoris. Sobre aquest punt cal destacar que des de la nostra secció vam presentar una esmena, transaccionada posteriorment amb la Vall d’Aosta, ressaltant que també s’havia de tenir en compte els petits Estats.

Com és habitual, aprofitant aquesta trobada, també va tenir lloc una Conferència de Presidents de la Regió Europa on es van debatre temes de caire intern, com el reforç de la veu de la Regió Europa dins de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, presentat per la secció de Vaud. A proposta de l’encarregat de la missió Europa, el Sr. Jean-Paul Wahl, es va acordar organitzar un gran fòrum sobre la francofonia i la Unió Europea, en el marc del programa d’accions i de cooperació de la Regió Europa, obert tant a parlamentaris de la Regió Europa com a representants del món acadèmic i representants del món dels negocis.

No voldria finalitzar aquesta síntesis de les actuacions de la delegació andorrana a les reunions de l’APF durant l’any 2016, amb agraïments.

Primer voldria agrair personalment als membres de la delegació la seva dedicació, així com les seves contribucions que han permès dur a terme un treball enriquidor a l’espai francòfon. I desprès agrair a tot el personal de la casa que sense la seva feina no podríem avançar i treballar amb la qualitat requerida.

Gràcies Sr. síndic.

El Sr. síndic general:

Moltes gràcies.

Passem tot seguit al segon punt de l’ordre del dia.

2- Informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA).

Intervé la Sra. Meritxell Palmitjavila Naudí, cap de la delegació.

Teniu la paraula.

La Sra. Meritxell Palmitjavila:

Moltes gràcies Sr. síndic.

Un any més, la delegació del Consell General a l'Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (també coneguda sota les sigles d’OSCE-PA), que està integrada pels consellers generals, Carles Naudi d’Areny-Plandolit Balsells, Pere López Agràs, Marc Ballestà Alias i per mi mateixa, ha assistit i ha participat activament en les sessions que han tingut lloc al llarg del 2016 i principis del 2017.

Durant el darrer any, la delegació del Consell General ha participat, com deia, en la sessió anual, celebrada el passat mes de juliol a Tbilisi (Geòrgia); en la sessió de tardor celebrada a Skopje (ex-República Iugoslava de Macedònia); i en la reunió d’hivern, que ha tingut lloc recentment a Viena.

El tema central de la 25ª Sessió anual de l’OSCE-PA va ser “25 anys de cooperació parlamentària: construint confiança a través del diàleg”. Aquesta va ser la primera vegada que Geòrgia acollia una sessió anual, la qual va coincidir amb dues dates commemoratives: el 25è aniversari de la independència d’aquest país i el 25è aniversari de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE.

- Les llibertats fonamentals a la península de Crimea,

- La prevenció de l’explotació sexual infantil,

- Mesures de confiança a la regió del Mar Bàltic,

- Els drets dels refugiats,

- Respondre eficaçment a situacions de crisi i de conflicte,

- I, consolidar la seguretat europea com a projecte comú.

Han estat, entre altres, els punts més rellevants en els debats de la sessió anual, que queden reflectits en el document titulat, “Declaració de Tbilisi”.

Els membres de la delegació del Consell General a l’OSCE Parlamentària, us convidem a analitzar les resolucions i els textos adoptats, que podeu trobar en l’informe que us ha estat tramès, o a la pròpia pàgina web de l’Organització.

Voldria destacar, però, que d’entre els diversos informes que realitza l’OSCE parlamentària anualment, l’informe de gènere posiciona Andorra en el dissetè lloc dins l’OSCE -i en el trenta-quatrè lloc en el marc de la Unió Interparlamentària- pel què fa a la presència de dones dins el parlament. Subratlla també el fet que la presidenta de delegació sigui una dona. I és que el paper de la dona en la resolució de conflictes segueixen essent un dels pilars clau que preconitza l’OSCE-PA.

En clau interna d’aquesta organització internacional, un punt a destacar de l’any 2016 ha estat l’elecció de la Sra. Christine Muttonen (Àustria) com a presidenta de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE. La Sra. Muttonen ha exercit els càrrecs de vicepresidenta i representant especial per a l’Àsia Central i de l’Est, i substitueix així al Sr. Ilkka Kanerva (Finlàndia) que va ser nomenat durant la Sessió anual celebrada el mes de juliol de l’any 2014, i que a partir d’ara exercirà com a president emèrit de l’Assemblea.

Com ja vaig esmentar l’any passat durant la presentació de l’informe de la delegació, actualment l’OSCE parlamentària està integrada per 57 estats. A part de tots els estats membres de la Unió Europea, hi ha representats petits estats com Mònaco, Liechtenstein i San Marino, i parlaments de grans potències com Estats Units, Rússia o Canadà, a més de països de l’Àsia Central.

La delegació andorrana s’ha reunit amb diverses delegacions amb l’objectiu de trobar interessos mutus i compartits que puguin rebre el suport i la col·laboració de les delegacions, ja sigui en el marc de la presentació d’una resolució conjunta o per tal d’incidir en les demandes i especificitats dels petits estats com el nostre, o de temes que ens afecten especialment.

En un altre ordre de coses, m’agradaria esmentar que l’OSCE parlamentària ha participat, durant l’any 2016 en 10 missions d’observació d’eleccions en 8 estats membres de l’OSCE, contribuint d’aquesta manera al mecanisme més exclusiu de què disposa aquesta organització per cooperar  en el foment de la democràcia, l’estabilitat i la prosperitat dels estats membres.

La diplomàcia preventiva en la gestió de conflictes, la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat, la supervisió d’eleccions i la seguretat econòmica i ambiental, tot amb la finalitat de desenvolupar la democràcia i el respecte envers els drets humans arreu d’Europa són elements constantment presents en els debats parlamentaris, els quals la nostra delegació defensa i fomenta en les actuacions que des del Consell General ens han estat confiades.

A mesura que s’incrementa la nostra actuació i participació en les sessions i en les comissions que formen part de l’OSCE-PA, més important és el treball que se’ns està assignant. Resultat d’aquest esforç, eficaç i constant, que està duent a terme la delegació andorrana, és el fet que durant la reunió de la Comissió permanent que va tenir lloc durant la sessió anual de Tbilisi, al juliol del 2016, es va informar de manera oficial que Andorra acolliria la Sessió de tardor durant els dies 3, 4 i 5 d’octubre de l’any 2017, esdeveniment que estem treballant des del Consell General amb entusiasme i dedicació. De fet, voldria avançar que el tema general consistirà en “La seguretat en l’àrea de l’OSCE: nous reptes, noves tasques” i es debatrà, tal i com jo mateixa vaig consensuar amb els ministres de govern, a l’entorn dels següents temes:

- La comissió d’afers polítics i seguretat debatrà sobre Cibercriminalitat,

- La comissió d’Afers Econòmics, de Ciència, de Tecnologia i Medi Ambient debatrà al voltant del canvi climàtic per garantir un creixement econòmic sostenible,

- La Comissió d’Afers Humanitaris, de Drets Humans i de Democràcia debatrà sobre educació per a la democràcia i els drets humans com a garantia de desenvolupament, estabilitat, cohesió social i igualtat d’oportunitats.

Prioritats de treball que sense dubte convergeixen amb les de l’OSCE governamental.

Andorra té una història centenària, lliure de guerres; és un model doncs de país de pau i seguretat que converteix Andorra en un escenari idoni per acollir i organitzar l’assemblea parlamentària de tardor de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, a l’octubre del 2017.

És per Andorra una oportunitat de fer visible els seus avenços i posar a debat les seves fortaleses i febleses, en cada un d’aquests temes davant dels més de 200 parlamentaris representant els 57 països.

Una oportunitat, que com a petit país ens col·loca al nivell d’un gran Estat, no només pel fet de ser-ne els amfitrions però sobretot per mostrar l’esforç i el treball rigorós, constant, perseverant i seriós que l’Estat andorrà està tirant endavant per fer front a cada uns d’aquests reptes.

No voldria finalitzar aquesta presentació de les tasques dutes a terme per la delegació que tinc l’honor de presidir, sense abans agrair als membres d’aquesta, el seu treball, la seva constància i el seu compromís en la defensa dels valors que promou l’OSCE parlamentària; valors que com no pot ser d’una altra manera, tots nosaltres compartim i promovem.

Moltes gràcies Sr síndic.

El Sr. síndic general:

Moltes gràcies.

Bé, no havent-hi més punts a l’ordre del dia, només recordar-los-hi, abans d’aixecar la sessió, que a continuació procediríem a la tradicional fotografia a les escales.

S’aixeca la sessió.

(Són les 18.45h)

 

 

 

 

 

Diari de Sessions del Consell General

Dipòsit legal: And. 275/94
ISSN 1024-9052