Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Newsletters / Diari del Consell General / DCG 17/2015

DCG 17/2015

Facebook icon Twitter icon Forward icon

DCG 17/2015

 

 

Diari Oficial

del

Consell General

Núm. 17/2015 

 

Sessió Tradicional de St. Tomàs del dia 21 de desembre del 2015

 

El dia 21 de desembre del 2015, dilluns, es reuneix a la Casa de la Vall, el M. I. Consell General, en sessió tradicional convocada d'acord amb allò que estableix el Reglament de l'Assemblea i amb l'ordre del dia que figura en el Butlletí del Consell General núm. 64/2015, que és el següent:

1- Informe de la delegació del Consell General al Consell d'Europa.

2- Informe de la delegació del Consell General a la Unió Interparlamentària.

Un cop oberta la sessió, sota la presidència dels M. I. Srs. Vicenç Mateu Zamora i Mònica Bonell Tuset, Síndic General i Subsíndica General, respectivament, s'ha procedit a comprovar la presència dels membres, que ha quedat registrada d'acord amb la relació següent:

M. I. Sr. Miquel Aleix Areny

M. I. Sr. Gerard Alís Eroles

M. I. Sr. Marc Ballestà Alias

M. I. Sr. Josep Anton Bardina Pau

M. I. Sr. Ladislau Baró Solà

M. I. Sra. Mònica Bonell Tuset

M. I. Sra. Sílvia Eloïsa Bonet Perot

M. I. Sr. Joan Carles Camp Areny

M. I. Sr. Ferran Costa Marimon

M. I. Sr. Antoni Fillet Adellach

M. I. Sr. Jordi Gallardo Fernàndez

M. I. Sra. Sofia Garrallà Tomàs

M. I. Sra. Rosa Gili Casals

M. I. Sr. Carles Jordana Madero

M. I. Sr. Pere López Agràs

M. I. Sr. Josep Majoral Obiols

M. I. Sra. Maria Martisella González

M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi

M. I. Sr. Vicenç Mateu Zamora

M. I. Sra. Carine Montaner Raynaud

M. I. Sr. Carles Naudi d’Areny-Plandolit Balsells

M. I. Sr. Víctor Naudi Zamora

M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés

M. I. Sra. Meritxell Palmitjavila Naudí

M. I. Sr. Josep Pintat Forné

M. I. Sra. Patrícia Riberaygua Marme

M. I. Sr. Justo Ruiz González

També hi és present el M. I. Sr. Antoni Martí Petit, Cap de Govern, acompanyat dels M. I. Srs. Jordi Cinca Mateos, Ministre de Finances; Gilbert Saboya Sunyé, Ministre d’Afers Exteriors; Jordi Alcobé Font, Ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions; Xavier Espot Zamora, Ministre de Justícia i Interior; Maria Rosa Ferrer Obiols, Ministra de Sanitat, Afers Socials i Ocupació; Francesc Camp Torres, Ministre de Turisme i Comerç; Jordi Torres Falcó, Ministre d’Ordenament Territorial; Sílvia Calvó Armengol, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; Èric Jover Comas, Ministre d’Educació i Ensenyament Superior i Olga Gelabert Fàbrega, Ministra de Cultura, Joventut i Esports.

Assisteix també a la sessió el Sr. Josep Hinojosa Besolí, secretari general del Consell General.

(La M. I. Sra. Maria Martisella González, secretària de la Sindicatura, llegeix l'ordre del dia)

(Són les 12.35h)

  

El Sr. síndic general:

Bon dia a tothom

Bé, abans d’iniciar l’ordre del dia previst per la sessió, permeteu-me adreçar una cordial salutació a les diferents autoritats presents: els senyors representants dels coprínceps, el senyor president del Consell Superior de la Justícia, la senyora presidenta del Tribunal Constitucional, els senyors i senyores cònsols i també a la resta d’autoritats.

Sigueu benvinguts amb tots nosaltres.

Passem doncs al primer punt de l’ordre del dia:

1- Informe de la delegació del Consell General al Consell d’Europa.

Intervé la Sra. Sílvia Eloïsa Bonet Perot, membre de la delegació.

Teniu la paraula.

La Sra. Sílvia Eloïsa:

Gràcies Sr. síndic.

Amb el vist i plau de la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi, presidenta de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa passo a donar lectura dels treballs efectuats per la delegació durant aquest exercici 2015.

El passat mes d’abril, la delegació va ser designada pel Consell General per representar-lo davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa rellevant així els membres de les delegació de la legislatura passada. Abans de procedir a l’exposat voldria agrair als nostres antecessors el bon treball i la plena dedicació que varen dur a terme durant tot el seu mandat. Recordaré que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa abriga una pluralitat de parlamentaris elegits democràticament i que són designats o elegits pels seus parlaments nacionals per formar part d’una delegació composada per membres titulars i per membres suplents en funció de la població dels seus respectius països. Enguany la delegació està integrada pels consellers generals, Meritxell Mateu Pi, Judith Pallarés Cortés, Carles Jordana Madero i per mi mateixa.

Seguint la dinàmica ja emprada en la darrera legislatura, la delegació ha assistit i ha participat en les sessions de l’assemblea que han tingut lloc a Estrasburg, així com en les reunions de les comissions on estem inscrits en qualitat de titulars i suplents. Algunes d’elles organitzades entre les sessions fora d’Estrasburg sempre que fos justificat.

Així jo mateixa he participat a diverses reunions de la Comissió d’Afers Socials de la Sanitat i del Desenvolupament Sostenible, i de la Comissió sobre la Igualtat i la no discriminació perquè alhora estic en qualitat de parlamentària de referència contra la violència sexual envers els infants i contra la violència de gènere.

La M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi ha participat a diverses reunions de la Comissió pel respecte de les obligacions i dels compromisos dels estats membres del Consell d’Europa. Una d’elles acompanyada per la M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés per donar comptes d’un informe que l’assemblea va avaluar el progrés realitzat per Andorra sobre com es respecten al nostre país les obligacions i compromisos concrets amb el Consell d’Europa.

Tal i com consta en l’informe anual que s’ha elaborat i que se us ha tramès, durant la sessió del 2015, s’han dut a terme un ventall de debats sobre diversos temes d’actualitat que han donat lloc a l’elaboració de diferents resolucions i recomanacions.

A la Comissió Permanent de l’assemblea, reunida a París el 6 de març del 2015, va ser adoptat per unanimitat, l’informe elaborat per mi mateixa en nom de la Comissió d’Afers Socials, de la Sanitat i del Desenvolupament Sostenible sobre: “Garantir en traîtement integral aux enfants présents de problèmes d’attention.”

Entre els diferents temes més destacats que s’han tractat, no tant sols al Ple sinó també a les comissions de les quals són partícips, esmentaré els següents:

“La situation humanitaire des refugiés et des persones deplacées Ukrainiens”.

“Protection du droit de négociation collective y compris le droit de grève”.

“La protection de la liberté des médias en Europe”.

“La protection des temoins: outil indispensable pour la lutte contre le crime organisé et le terrorisme en Europe”.

“Les opérations de surveillance massive”.

“Les conséquences humanitaires des actions menées par le groupe terroriste connu sous le nom d’”Etat Islamique”.

“Drones et d’exécutions ciblées: la nécessité de veiller au respect des droits de l’homme et du droit international”.

“La réforme de la gouvernance du football”.

“Accroître la transparence de la propriété des medias”.

“Pays de transit: relever les nouveaux défis de la migration et de l’asile”.

“Liberté de religion et vivre ensemble dans une société démocratique”.

“L’abus de la détention provisoire dans les Etats Parties à la Convention européenne des droits de l’homme”.

Un dels debats més rellevants que va tenir lloc al plenari és el que fa referència a l’examen de l’anul·lació dels poders ja ratificats de la delegació de la Federació de Rússia.

Cal recordar que l’abril del 2014, l’assemblea va declarar que l’annexió de Crimea per Rússia era contrària a l'estat del Consell d’Europa, i per conseqüent es va decidir suspendre el dret de vot de la delegació de la Federació de Rússia així com el dret de ser representats en les seves instàncies dirigents de l’assemblea, com són el Bureau i el comitè de presidents i el dret a participar a les missions d’observació electorals durant el 2014.

Tanmateix, el mes de gener del 2015, l’assemblea va ratificar els poders de la delegació de la Federació de Rússia tot aprovant la resolució 2034:. “Constestation pour des raisons substantielles, des pouvoirs non encore ratifiés de la délégation de la Fédération de Russie”, que estableix que l’assemblea anul·laria durant la sessió del juny del 2015 els poders d’aquesta delegació si no es constaten progressos per complir el que disposa el protocol i el memoràndum de Minsk, així com les  recomanacions  formulades en aquesta resolució.

Encara que l’assemblea va constatar que hi ha una absència manifesta de cooperació per part de les autoritats russes per complir amb el que estableix la resolució 2034, durant el debat que es va dur a terme al plenari, finalment es va decidir de no suspendre els poders ja ratificats d’aquesta delegació a fi d’expressar el compromís de l’assemblea per mantenir un diàleg obert i constructiu amb la delegació de la Federació de Rússia. És a dir que a la sessió del gener del 2016 es tornarà a obrir el debat en quant al vot i la participació efectiva de la delegació russa a les activitats de l’assemblea.

Entre els aspectes més destacats d’aquest període de sessions, destacar la reelecció de la Sra. Gabriella Battaini-Dragoni com a secretària general adjunta del Consell d’Europa per majoria absoluta en primera votació, i del Sr. Wojciech Sawicki com a secretari general de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per majoria absoluta en primera votació.

També va tenir lloc la tercera cerimònia d’entrega del “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans i que aquesta edició ha guardonat a la Sra. Ludmilla Alexeeva, membre fundadora del grup Hèlsinki a Moscou, ONG de lliure pensament que denuncia les violacions dels drets humans a Rússia i que treballa per protegir i promoure la primacia del dret.

Així mateix, el dia 22 de juny va tenir lloc a l’hemicicle la cerimònia commemorativa del 60è aniversari del “Prix de l’Europe”. Aquest guardó creat per l’assemblea parlamentària l’any 1955 condecora aquells municipis que destaquen pel seu compromís en fomentar els objectius del Consell d’Europa i que promouen els valors d’aquesta organització supranacional a través d’adhesions a organitzacions europees o internacionals de poders locals i que destaquen per les relacions aconseguides amb altres municipis estrangers entre universitats, cambres de comerç, confederacions professionals, associacions culturals i esportives.

Així mateix, l’organització de manifestacions culturals i l’intercanvi de joves entre municipis són condicions requerides per rebre aquest reconeixement per part del Consell d’Europa. El “Prix de l’Europe” per aquest 2015 ha estat atorgat conjuntament a la ciutat de Dresde, Alemanya i de Vara a Suècia.

A banda d’això, a l’hemicicle va tenir lloc durant la sessió de gener una cerimònia per commemorar el 70è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz-Birkenau, que va comptar amb la participació de representants de la societat civil i política i amb el testimoni d’una víctima d’aquest camp de concentració, que va relatar detalladament com fou el seu empresonament.

L’assemblea també va designar durant la sessió del mes d’abril el jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol d’Andorra, essent elegit el Sr. Pere Pastor per majoria absoluta en primera volta, després d’haver obtingut 108 vots dels 180 vots que es van registrar, tenint en compte que per aconseguir la majoria absoluta era necessari obtenir més de 85 vots. El Sr. Pere Pastor relleva d’aquesta manera al fins ara jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans i vicepresident d’aquest tribunal, Sr. Josep Casadevall a qui li adreço el meu més sincer agraïment per la tasca que ha dut a terme en aquesta institució.

Entre altres aspectes a destacar-hi està el fet que la Comissió jurídica dels drets humans va confirmar el nomenament del representant al Comitè europeu per la prevenció de la tortura a títol d’Andorra, d’acord amb l’adoptat per la Sous-Commission des droits de l’homme, que presideix la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi, essent reelegit el Sr. Joan Cabeza Jiménez pel segon mandat consecutiu.

Arribat aquest punt, m’agradaria fer esment d’alguns aspectes dels treballs realitzats per la delegació que es troben descrits de forma més detallada en l’informe anual de la delegació que us ha estat tramès. Així doncs destacaré entre altres les següents actuacions:

Durant la sessió de gener de l’APCE la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi va ser reelegida vicepresidenta del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), i reelegida presidenta de la Sous-commission des droits de l'homme.

D’altra banda, el 28 de setembre, el Bureau va nomenar a la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi, presidenta de la comissió ad-hoc encarregada d’observar les eleccions legislatives al Kyrgystan. Aquestes van tenir lloc el dia 4 d’octubre. Així, durant la reunió del Bureau i de la Comissió permanent de l’APCE, que es va dur a terme els dies 26 i 27 de novembre a Sofia, va presentar i defensar un informe elaborat en nom de la comissió ad-hoc, amb el resultat de la missió electoral al Kyrgystan. Així mateix, jo mateixa vaig ser designada pel grup polític Socialiste (SOC) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que va fer el seguiment de les eleccions legislatives que van tenir lloc a Azerbaidjan el dia 1 de novembre del 2015, mentre que el M. I. Sr. Carles Jordana va ser designat pel grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que va realitzar el seguiment de les eleccions legislatives anticipades que van tenir lloc a Turquia el dia 1 de novembre del 2015.

També voldria mencionar que durant la cloenda de la sessió del mes d’abril del 2015, la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi i la M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés van ser premiades amb el “Palmarès au meilleur votant”, atorgada per la presidenta de l’APCE, per ser de les parlamentàries que més van participar a les votacions durant aquesta sessió. Aquest fet queda registrat en l’informe que ha elaborat la Comissió del Reglament de l’APCE que recull les estadístiques que figuren a l’estudi anual establert pel Bureau sobre la participació de les delegacions nacionals als treballs de l’Assemblea.

El dia 24 de novembre la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE va organitzar a París una conferència sobre el conveni MEDICRIME en la que vaig participar com a membre de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient del Consell General. Afegir també que sóc membre de la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE. Tan sols recordar que el conveni MEDICRIME és el primer tractat internacional contra la falsificació de productes mèdics que criminalitza aquestes actuacions.

El dia 8 de desembre, reunida a París, la Comissió d’afers jurídics i drets humans de l’APCE va designar a la M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi per elaborar i presentar l’informe sobre «La corruption en tant que système de gouvernance : un obstacle à l’efficacité et au progrès des institutions».

El dia 16 de desembre la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades de l’APCE va organitzar a París una conferència sobre “Une réponse humanitaire et politique globale à la crise des migrations et des réfugiés en Europe” en el que va participar la M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés, membre de la Comissió Legislativa d’Interior del Consell General. La M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés també és membre de la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades de l’APCE.

Durant aquest any 2015, també han tingut lloc diversos esdeveniments organitzats per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa com ha estat el Fòrum mundial de la Democràcia que ha reunit, per quart any consecutiu, personalitats destacades del món polític, líders d'opinió i militants de la societat civil per debatre, sobre “Liberté vs contrôle: pour une réponse démocratique”.

No voldria finalitzar aquesta presentació de les tasques dutes a terme per la delegació, sense abans agrair als membres d’aquesta el seu treball, la seva constància i el seu compromís en la defensa dels valors que promou el Consell d’Europa; valors que formen part del nostre llegat i que com no pot ser d’una altra manera el nostre país i tots nosaltres compartim i promovem.

Moltes gràcies Sr. síndic.

El Sr. síndic general:

Moltes gràcies.

Passem al segon punt de l’ordre del dia:

2- Informe de la delegació del Consell General a la Unió Interparlamentària.

Intervé la Sra. Mònica Bonell Tuset, subsíndica general. Teniu la paraula.

La Sra. Mònica Bonell:

Gràcies Sr. síndic.

En nom de la delegació del Consell General a la Unió Interparlamentària, la UIP, em plau presentar-vos l'informe que rendeix compte de les qüestions tractades i les decisions preses en el decurs d’aquest primer any de legislatura.

La UIP és una associació que aplega gairebé tots els parlaments nacionals del món, en l’actualitat la integren 167 parlaments. Va néixer, fa 126 anys, amb un objectiu clau: promoure la pau i la democràcia a través del diàleg polític.

I aquest objectiu continua sent vigent. El diàleg polític és un mitjà essencial tant per promoure la pau i la democràcia, com per afrontar i trobar solucions a grans reptes globals com són el terrorisme o el canvi climàtic, entre d’altres.

En una època on tot sembla regit per la urgència i el concret, la UIP ofereix als parlaments, i al Consell General en particular, una direcció envers el sostenible a llarg termini; informació; una plataforma on fer sentir la nostra veu; i bones ocasions per establir relacions que poden ser molt útils per al treball de la nostra Cambra i per al nostre país.

El Consell General és membre de la UIP des de l'any 1995, -fa 20 anys-, i aquesta legislatura hem volgut continuar participant en els seus treballs i ho hem fet sense oblidar la situació econòmica que viu Andorra, i per tant, continuant amb la màxima, ja adoptada en la passada legislatura, de contenir al màxim les despeses, i efectuant només aquells desplaçaments que hem cregut indispensables.

En total han estat 3 els desplaçaments efectuats aquest any 2015:

- El primer: a la seu de Nacions Unides de Nova York, per participar a la quarta Conferència de Presidents de Parlament que va tenir lloc a principis de setembre i que se celebra cada 5 anys.

- El segon: a Ginebra, del 17 al 21 d’octubre, per prendre part a la 133 Assemblea de la UIP.

- I el tercer: els dies 5 i 6 d’aquest mes a París, per assistir a les reunions parlamentàries celebrades amb motiu de la COP21 al parlament francès. Andorra és estat part del Conveni marc sobre el canvi climàtic des del 2011 i el Govern d’Andorra estava participant a les negociacions que s’estaven fent per aconseguir tancar un acord global per controlar les emissions fòssils abans de l’any 2100 i corregir el rumb de la temperatura del planeta.

Pel que fa els temes tractats en aquestes reunions, volem destacar especialment algunes de les recomanacions que s’han adreçat directament als parlaments. Creiem que els consellers generals hem de tenir present i seguir, dins de les nostres possibilitats, les recomanacions que s’adopten a la UIP. Les podeu consultar íntegrament en el lloc web d’aquesta organització i a l’informe de la delegació que us ha estat tramès per correu electrònic. Nosaltres, avui, destaquem les següents:

-La recomanació de legislar per tal de fer aplicables els acords internacionals ratificats i demanar, al Govern i a les institucions internacionals a les quals som membres, de retre compte de l’execució dels acords presos.

- La recomanació de ser més actius en els afers internacionals, i en particular, de fer el seguiment de les negociacions internacionals i de vetllar per a l’aplicació dels acords contrets.

- La recomanació de contribuir a què s’assoleixin els 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible adoptats el passat 25 de setembre per l’Assemblea General de les Nacions Unides i de donar-los a conèixer als nostres ciutadans a fi que aquests puguin ser conscients dels reptes als quals el món s’afronta.

- La recomanació de ratificar convenis internacionals que protegeixin els drets dels immigrants, entre els quals, la Convenció relativa a l’estatut dels refugiats i el seu protocol de 1967; i la Convenció de Nacions Unides contra el crim transnacional organitzat i els seus protocols sobre el tràfic il·lícit de persones i immigrants.

- I la recomanació de renovar el nostre compromís a favor de la igualtat entre homes i dones i d’assegurar la presència de dones al nostre parlament.

A nivell internacional es parla d’intentar assolir, abans de l’any 2020, una presència de dones parlamentàries del 30%. Andorra ja fa 4 legislatures que compleix amb aquest objectiu, -actualment compta amb un 35’7% de dones parlamentàries-, però hem de treballar per poder tornar a ser un parlament paritari com ho vam ser la legislatura passada. Aquest ha de ser el nostre repte: tornar a assolir la paritat i tornar a ser un exemple a seguir. La paritat al parlament és clau per avançar cap a la igualtat de gènere perquè és molt més que un percentatge, perquè és el camí per incidir en la cultura organitzativa i introduir canvis estructurals a favor de la igualtat de gènere.

La delegació andorrana ha fet i vol continuar fent especial seguiment al tema del canvi climàtic. Estem preocupats per les seves conseqüències i pels problemes que pot tenir per al planeta i la humanitat. Sabem que el nostre país és especialment vulnerable.

Enguany, a més de participar a les reunions parlamentàries organitzades amb motiu de la COP21 i presentar una esmena per tal que en el document final d’aquestes reunions es mencionés expressament, les zones i els països de muntanya, entre les zones i països més afectats per les conseqüències del canvi climàtic, estem fent el seguiment del projecte de Pla d’acció parlamentari sobre el canvi climàtic que està elaborant la UIP, un Pla on es fixaran objectius i mesures a emprendre a mig i llarg termini en matèria de canvi climàtic i desenvolupament sostenible.

Cada un de nosaltres, des de la nostra parcel.la de responsabilitat, tenim l’obligació i el deure de crear i aplicar totes les eines i instruments necessaris per deixar un patrimoni natural cuidat, net i amb el mínim de gasos contaminants possible. Un lloc on les generacions futures puguin continuar-hi vivint, almenys, amb les mateixes oportunitats de benestar i salut que nosaltres.

Andorra pot ser exemple de sostenibilitat i de qualitat de vida i ara és un moment idoni per actuar.

Creiem en la utilitat de la nostra participació a les reunions de la UIP.

El paper dels parlamentaris és essencial per a la implementació dels compromisos internacionals a nivell nacional, tant per la seva tasca legisladora i d’impuls i control a l’acció de Govern, com per la seva tasca de comunicació envers la ciutadania.

La delegació andorrana a la UIP està aprofitant la seva participació a aquesta organització per incrementar la seva implicació en els afers internacionals i per ampliar els seus coneixements envers dossiers internacionals que ens afecten especialment.

I acabo la meva presentació amb agraïments:

-agraint públicament la dedicació i la feina dels consellers generals que han format part de les delegacions andorranes a la UIP: el síndic general, i els consellers generals: Gerard Alís, Jordi Gallardo, Rosa Gili i Meritxell Palmitjavila.

-agraint la col·laboració dels departaments d’atenció social i les cases pairals dels 7 comuns, i la participació de la gent gran a la taula rodona organitzada amb motiu del Dia internacional de la democràcia. I especialment, donant públicament les gràcies a les persones que van acceptar la nostra invitació per participar com a ponents i compartir amb nosaltres les seves reflexions i inquietuds. Sense elles (Sr. Simó Duró, Sr. Josep Marsal, Sra. Roser Pubill i el Sr. Lluís Samper) la taula rodona no hagués estat possible.

-agraint també la col·laboració del Govern, i en concret, del Ministeri d’Afers Exteriors, i del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per haver inclòs a parlamentaris en la delegació oficial a la COP21. Amb aquesta acció vam poder donar compliment a una demanda insistent de la UIP i donar exemple.

-i agraint-vos, a tots vosaltres, l’atenció i la confiança que ens heu dipositat.

Moltes gràcies.

El Sr. síndic general:

Moltes gràcies Sra. subsíndica.

Bé, em permetran un cop acabat l’ordre del dia i abans d’aixecar la sessió, que els adreci unes paraules.

Sres. i Srs. consellers,

Digníssimes autoritats,

Avui és el dia que tradicionalment fem balanç de la feina fet pel Consell General durant l’any. Una feina que no podem deslligar del que ha estat per Andorra aquests primers mesos de la setena legislatura constitucional.

Vam començar la legislatura amb un gran ensurt, a contra peu. Ens va tocar de fer front tant de pressa com la llei ho permeté a un assumpte de gravetat extrema en relació a la capacitat del país.

La Constitució del Consell, la sessió d’investidura, la posada en marxa de l’activitat legislativa se succeïren al ritme necessari per encarar al més aviat possible el camí de la millor solució.

La crisi de la BPA ha comportat la creació d’una Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera encarregada d’analitzar els factors que han contribuït a desencadenar aquesta situació, i proposar un cop s’hagin extret les conclusions, les mesures correctores que escaiguin.

Aquesta comissió s’ha reunit fins ara 21 vegades i ha cridat a comparèixer els responsables de l’AREB, l’INAF i la UIFAND així com representants de l’ABA, de l’Associació d’Entitats Financeres d’Inversió i del sector assegurador. Igualment han comparegut en el si de la Comissió especial, el Sr. cap de Govern i els Srs. ministres de Finances i d’Afers Exteriors.

En el que portem de legislatura s’han aprovat vuit lleis, set a iniciativa del Govern i una a iniciativa dels comuns. La primera d’elles tramitada amb extrema urgència i necessitat després de la constitució de l’actual Consell General, va ser la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.

Constatem doncs, que l’afer BPA ha tingut una incidència important en l’activitat parlamentària. Faltaríem a la veritat però s’ignoressim la resta de qüestions que s’han abordat, tant en el si de les comissions legislatives com en les pròpies sessions del Consell General.

Vull recordar que s’han ratificat vuit convenis internacionals, entre els quals cal destacar pel que suposen per a l’obertura d’Andorra els convenis per evitar la doble imposició amb el Regne d’Espanya i el Gran Ducat de Luxemburg.

El control parlamentari del Govern s’ha concretat fins a la data, amb la formulació de 152 preguntes, 140 de les quals ja han estat respostes.

Pel que fa a les comissions legislatives, s’han celebrat un total de 94 reunions, sense tenir en compte les 21 de la Comissió especial.

La Comissió Legislativa d’Economia s’ha reunit 12 vegades; la Comissió de Política Exterior, 14 vegades; la Comissió d’Educació, 10 vegades; la d’Afers Socials, 8 vegades; la de Política Territorial 6 vegades; la d’Interior, 6 vegades també; la de Sanitat, 11 vegades; i la de Finances i Pressupost, 27 vegades.

Els diferents ministres de Govern han anat compareixent puntualment davant de les comissions i el ministre d’Afers Exteriors ho ha fet de manera periòdica per informar dels avenços en la negociació amb la UE.

Però la feina no s’acaba amb la finalització de l’actual període de sessions. A banda d’algun altre assumpte, tenim set projectes de llei en tràmit parlamentari, entre els quals el Projecte de llei del pressupost per l’any 2016. És evident que caldrà habilitar dates entre períodes de sessions per a les comissions i també per algunes sessions extraordinàries del Consell General. I ho farem tal i com ja s’ha vingut fent amb anterioritat a aquesta legislatura, conscients que és el nostre deure.

Tanmateix, voldria agrair en aquest punt la dedicació de tots els consellers generals de cara a la tasca legislativa. És la nostra obligació, sens dubte. Treballar cada dia des de la responsabilitat que tenim l’honor d’haver assumit. És en definitiva, el nostre compromís amb Andorra, però per això vull deixar de reconèixer l’esforç que feu per servir el càrrec.

Avui que acomiadem l’any parlamentari vull també tenir un sentit record pel malaurat Martí Salvans, un conseller excel·lent que es mantindrà viu a la nostra memòria com un mestre, com un exemple a seguir, com un bon amic.

Distingides autoritats,

La passada legislatura coincidint amb el trasllat de l’activitat parlamentària a la nova seu vam apostar per una major obertura de la institució cap a la ciutadania. El vestíbul del Consell General ha estat escenari de concerts, exposicions i altres actes cívics i culturals. Hem contribuït a fer visible jornades internacionals, com el Dia de la democràcia, el Dia per a l’eliminació de la violència envers les dones o el Dia de les persones amb discapacitat.

A la plaça hi han ballat els esbarts, s’hi han aixecat castells per commemorar el Dia mundial de la diabetis i han rodat les falles enceses amb la flama del Canigó. Aprofito per felicitar públicament els fallaires, després que la UNESCO hagi declarat les Falles del Pirineu Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En aquesta mateixa línia d’obertura del Consell General, la legislatura passada vam renovar la pàgina web i vam presentar el marxandatge de Casa de la Vall com una manera d’explicar la història de l’edifici i de la institució a través dels objectes.

Hem donat continuïtat al projecte educatiu del Consell General dels Joves, que aquest any es va celebrar just abans d’iniciar la nova legislatura. El Consell dels Joves propicia l’acostament dels nois i les noies a la tasca que desenvolupa el Consell i els ofereix un espai per donar a conèixer les seves idees i opinions. Els joves fan sentir la seva veu alhora que es familiaritzen amb el funcionament de la institució parlamentària. Però aquesta no és l’única activitat educativa que acollim. Tant la Casa de la Vall com la seu nova del Consell General són cada any objecte de visites escolars. En aquest sentit, cal valorar la feina dels professors i també la de l’equip de guies que inicien els infants a les institucions.

Hem rebut així mateix la visita de personalitats d’arreu, a qui els mostrem amb orgull el nostre patrimoni i els expliquem la història del Consell. Un parlament que és hereu d’aquell Consell de la terra, del qual ben aviat, al 2019 celebrarem els 600 anys.

Fent un repàs del que han estat aquests primers mesos de la legislatura, tant pel que fa la tasca legislativa com el vessant més de representació i obertura, no puc sinó agrair la feina de tot el personal de la institució. I vull també agrair des d’aquí, la cobertura dels mitjans de comunicació que informen puntualment de la nostra activitat.

Senyores i Senyors, distingides autoritats,

La màxima 47 del Manual Digest insta i cito: “Privar-se voluntàriament d’allò que pot causar gran dany a les valls o algun disgust”. Fi de la cita.

Antoni Fiter i Rossell aconsella doncs austeritat, contenció i prudència. Andorra ha viscut mesos de trasbals, d’incerteses i hom no pot deixar de preguntar-se on ens devem haver equivocat perquè se’ns hagi assenyalat amb el dit amb tanta força. Aquesta no és una reflexió només per als polítics, sinó per a tots plegats, perquè és la nostra responsabilitat des del treballador ras fins al més alt executiu o membre del consell d’administració d’actuar sense comprometre el nom de tots.

A la Bíblia Andorrana, l’última novel.la d’Albert Villaró, veiem la banca en el punt de mira i prou que sabem que la ficció conté una certa dosi de realitat, però també s’hi reivindica i cito l’autor: “Una Andorra real de gent honesta, de gent treballadora. Una Andorra que ha sabut navegar per la història sense fer mal a ningú, sense guerres, sense tortures, sense repressió”. Fi de la cita.

La nostra és una història d’equilibris. Hem sabut relacionar-nos durant segles amb els veïns, procurant evitar qualsevol mostra d’arrogància. Al contrari, hem anat fent durant molt de temps com diu una altra de les màximes del Manual Digest, la màxima 49: “No demostrar mai riqueses ni propalar poder i forces sinó predicar misèries i flaqueses de les valls, pues és així”.

Potser no cal ara predicar misèries i flaqueses perquè l’Andorra d’avui no és l’Andorra del segle XVIII. Hem tingut la sort d’heretar dels nostres pares i padrins un país pròsper, malgrat la crisi que ens ha sacsejat durament els últims anys igual que a tot l’entorn europeu. El camí d’obertura que hem iniciat és un camí d’oportunitats, si sabem traçar-lo amb la mateixa habilitat que van demostrar els nostres avantpassats defensant la nostra singularitat.

Però certament, hem se ser més prudents que mai i pensar bé les conseqüències de qualsevol de les nostres accions.

Altrament ens hi pot anar el nostre benestar, la nostra prosperitat, la nostra pervivència. Pels motius que siguin, en algun moment fins i tot l’estructura institucional, set cops centenària, s’ha trobat en el punt de mira d’aquells que potser anhelaven la desestabilització del país. Sortosament, el missatge del Papa Francesc tramès per S.E. el Copríncep Episcopal el dia de Meritxell, tancar amb pany i clau aquelles especulacions.

Senyores i Senyors,

Distingides autoritats,

Aquest 2015 no només hem iniciat una nova legislatura al Consell General, sinó que fa tot just una setmana hi va haver també eleccions als comuns, preludi d’una nova etapa a les administracions parroquials. La vida continua.

Portem uns dies en què tothom ha dit la seva sobre l’augment de l’abstenció i segurament caldrà que plegats fem una reflexió.

Permeteu-me però, que posi avui l’accent en l’altra cara de la moneda: la participació. La participació dels ciutadans que van anar a votar, un 60% del cens electoral, i sobretot la de tots aquells que es van presentar en una o altra candidatura.

Més enllà dels resultats, voldria felicitar les persones que s’han atrevit a fer un pas endavant perquè no és tan senzill. Parlar-ne de com creiem de com haurien de ser les coses potser sí que és fàcil. Implicar-se és tota una altra cosa. Especialment en un moment en què tothom gira la mirada impacient cap els polítics i espera solucions immediates.

Els guanyadors governaran els comuns, els que no han guanyat han pogut escoltar els ciutadans i estic convençut que aprofitaran tot aquest saber treballant per la parròquia, treballant pel país des de l’oposició o fins i tot des de fora del comú. Estic convençut que tots, cadascú des de la seva visió volem el millor per Andorra, i és ben segur que de feina n’hi ha per tothom.

Uns dels personatge de la Bíblia Andorrana assegura i cito: “Que si el gran Antoni Fiter i Rossell aixequés el cap, ens podria donar molts bons consells. Però tenim la seva obra, malgrat que han passat gairebé tres segles des què va ser escrita, les seves màximes tenen avui plena vigència”. Fi de la cita.

Acabaré doncs de nou amb el Manual Digest perquè en una època de desconcert busquem referents prou sòlids per resistir al present i encarar el futur amb la confiança de què ens en sortirem.

Diu la màxima 40: “En temps calamitós de guerres i tribulacions sofrir-les amb resignació i abaixar el cap a fi de poder-lo tornar a alçar després de finides”.

Andorra tornarà a alçar el cap, ja comença a alçar el cap, n’estem segurs. Només depèn de nosaltres i de l’encert de les decisions que sapiguem prendre avui i cada dia.

Molt bon Nadal i feliç 2016 per tots vosaltres i les vostres famílies i amics.

Molt bon Nadal a tots els ciutadans, molt bon Nadal a tots als qui, d’aquí o de fora portem Andorra en el cor.

Visca Andorra!

Visca!

(Se senten aplaudiments)

Només recordar-vos abans d’aixecar la sessió, que procedirem tot seguit a fer la tradicional fotografia a les escales.

No havent-hi més punts a l’ordre del dia, s’aixeca la sessió.

(Són les 13.15h)

 

 

 

 

 

 

 

Diari de Sessions del Consell General

Dipòsit legal: And. 275/94
ISSN 1024-9052