Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Newsletters / Butlletí del Consell General / BCG 85/2017, 9 novembre 2017

BCG 85/2017, 9 novembre 2017

Facebook icon Twitter icon Forward icon

BCG 85/2017

 

 

Butlletí
del
Consell General

Núm. 85/2017

Casa de la Vall, 9 de novembre del 2017

SUMARI

 

 

2- PROCEDIMENT LEGISLATIU COMÚ

2.1 Projectes de llei

Pròrroga al termini per a la presentació d’esmenes al Projecte de llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.                                                      

3- PROCEDIMENTS ESPECIALS

3.1 Llei del Pressupost General

Admissió a tràmit i publicació del Projecte de llei del pressupost per a l'exercici 2018, així com del Projecte de pressupost del Tribunal Constitucional, del Consell Superior de la Justícia i del Projecte de pressupost del Consell General per al 2018, i obertura del termini de presentació d'esmenes.   

 

 

 

 

 

2- PROCEDIMENT LEGISLATIU COMÚ

2.1 Projectes de llei

Edicte

La Sindicatura, en reunió tinguda el dia 9 de novembre del 2017, exercint les atribucions que li confereix l’article 80 del Reglament del Consell General, ha acordat a demanda de la M. I. Sra. Maria Martisella González, consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata i de la Sra. Rosa Gili Casals, consellera general del Grup Parlamentari Mixt, prorrogar el termini per a la presentació d’esmenes al Projecte de llei dels serveis de pagament i el diner electrònic. El nou termini finalitza el dia 30 de novembre del 2017, a les 17.30h.

Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.

Casa de la Vall, 9 de novembre del 2017

Vicenç Mateu Zamora                                                       
Síndic General

 

3- PROCEDIMENTS ESPECIALS

3.1 Llei del Pressupost General

Edicte

La Sindicatura, en reunió tinguda el dia 9 de novembre del 2017, ha examinat el conjunt de la documentació que li ha tramès el M. I. Sr. Cap de Govern, registrada en data 31 d’octubre, sota el títol Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018 i, exercint les competències que li atribueix el Reglament del Consell General en els articles que es citaran, ha acordat:

1. D’acord amb l’article 18.1.d), admetre a tràmit aquest escrit, sota la qualificació de Projecte de llei del pressupost general i procedir a la seva tramitació com a tal, juntament amb el Projecte de pressupost del Tribunal Constitucional, del Consell Superior de la Justícia i del Projecte de pressupost del Consell General per al 2018.

2. D’acord amb l’article 92.2, ordenar la seva publicació i obrir un període de quinze dies per a la presentació d’esmenes. Aquest termini finalitza el dia 30 de novembre del 2017, a les 17.30h.

Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.

Casa de la Vall, 9 de novembre del 2017

Vicenç Mateu Zamora                                                       
Síndic General

Projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2018

Exposició de motius

El marc normatiu del pressupost general de l’Estat per a l’exercici 2018 es fonamenta en la Constitució del Principat d'Andorra, del 28 d’abril del 1993; el Decret legislatiu del 20-05-2015 de publicació del text refós de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre del 1996, i la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

La Llei del pressupost general regula les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l’exercici 2018 l’Administració general, les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques participades per l’Administració general, i els drets que es preveuen liquidar durant el mateix exercici, d’acord amb els principis pressupostaris que estableix la Llei general de les finances públiques i d’acord amb el marc pressupostari o, cosa que és el mateix, la projecció pressupostària per als anys de mandat en què s’emmarquen els pressupostos anuals de la legislatura.

En concret, la Llei inclou un contingut necessari constituït per la determinació de la previsió d’ingressos per a l’exercici 2018 i les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l’exercici 2018 l’Administració general i les seves entitats dependents o vinculades. I també, les regles o els criteris d’execució del pressupost general per a l’exercici 2018, per mitjà de l’articulat i les disposicions de la Llei, que es limita a les matèries o qüestions que tenen relació directa amb les previsions d’ingressos, les habilitacions de despesa i els criteris de política econòmica general.

Si bé la Llei del pressupost anual es pot qualificar com una norma essencialment temporal, es fa necessari incloure-hi, mitjançant disposicions finals i derogatòries, modificacions i derogacions amb caràcter permanent de normes legals que regulen aspectes relacionats amb les finances públiques, la funció pública i l’activitat econòmica del sector públic. Les disposicions finals de modificació de normes vigents són per vetllar per l’equilibri en l’execució del marc pressupostari i per vetllar per la utilització dels recursos disponibles d’acord amb el principi de bona gestió (economia, eficiència i eficàcia) a l’efecte de garantir el compliment de les obligacions establertes en la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

El marc pressupostari del Govern per al període que va de l’exercici 2016 a l’exercici 2019, ambdós inclosos, suporta el programa de govern del mandat legislatiu que al seu torn és fruit dels objectius estratègics per al mandat. Aquest marc pressupostari respecta i compleix el límit d’endeutament, de despesa màxima permesa, de variació de despesa corrent o de funcionament, així com de limitació del pes de la imposició directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general establerts en la Llei 32/2014, d’acord amb la disposició transitòria tercera de la mateixa Llei.

Es fa palès que el marc pressupostari és un document dinàmic que, en definir-se per un període de quatre anys, és necessari que es vagi actualitzant d’acord i a mesura que es disposa de dades més recents de les bases de càlcul. En aquest sentit, el Govern ha tingut en compte les previsions del producte interior brut expressat en termes nominals per posar al dia el seu marc per al període corresponent al mandat 2016-2019.

El pressupost general per a l’exercici 2018 i el marc pressupostari en què s’encabeix persegueixen el mateix objectiu dels pressupostos del mandat anterior de garantir la sostenibilitat financera de l’Administració general i les seves entitats dependents o vinculades i enfortir la confiança en l’estabilitat de l’economia andorrana. L’assoliment d’aquests objectius permet consolidar el marc d’una política econòmica orientada al creixement econòmic i al manteniment i a la creació de llocs de treball. En aquesta línia, el pressupost de l’Estat per a l’exercici 2017 i el marc pressupostari corresponent tenen com a objectiu prioritari continuar mantenint el percentatge d’endeutament respecte al producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals, per sota del límit del 40%, en un context de consolidació fiscal i d’optimització i bona gestió de la despesa pública. Es fa palès que l’import de la despesa pública no financera s’ajusta i compleix al final del mandat els límits establerts en els termes que determina la disposició transitòria tercera de la Llei 32/2014, de constant referència.

La part essencial de la Llei del pressupost es recull en el capítol primer, “Els crèdits i les seves modificacions”, atès que s’hi defineix l’àmbit del pressupost de l’Estat, i s’aprova la totalitat dels estats d’ingressos i despeses del sector públic estatal. El capítol primer també conté les normes de modificació i ampliació dels crèdits pressupostaris que clarifiquen, matisen i complementen el que regula la Llei general de les finances públiques en aquest sentit. En aquest capítol i com a novetat, la Llei estableix que el cap de Govern, en el marc de les seves competències, a banda d’autoritzar –a proposta dels ministeris afectats– les transferències de crèdits pressupostaris que resultin necessàries a conseqüència de possibles reorganitzacions administratives que afectin un o més ministeris, també pot autoritzar, a proposta del ministre encarregat de les finances, les transferències de crèdits pressupostaris que també resultin necessàries a conseqüència de possibles reclassificacions comptables pel que fa als comptes de l’Administració general i de les entitats dependents, fruit de l’aplicació de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) que s’apliquen amb el caràcter de Pla marc per al sector públic estatal del Principat d’Andorra.

Cal fer avinent que amb l’adopció de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) i sobretot en els primers anys d’implantació, pot ser necessari adequar el tractament comptable i pressupostari de la informació dels expedients que tramiten els òrgans de contractació i que tenen incidència sobre les finances públiques, en relació amb les previsions inicials fetes quant a les partides pressupostàries consignades en el pressupost inicial. Aquest procés de millora i adequació del tractament comptable i pressupostari pot suposar una reclassificació de partides pressupostàries –que en cap cas no pot comportar un increment de crèdit dins del pressupost– que necessita una tramitació àgil i que estaria justificada amb motiu del control pressupostari, per vetllar que tant el Govern com les entitats dependents compleixen amb tots els requisits necessaris per tal que els comptes anuals singulars i consolidats compleixin amb el que estableixen les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) i les Normes internacionals d’informació financera (NIIF) en cada moment.

El capítol segon de la Llei del pressupost, “Gestió pressupostària i despesa pública”, regula els aspectes en matèria de contractació pública, d’ajuts, de la funció pública i de les finances públiques que concreten i permeten aplicar i executar per a cada exercici pressupostari els preceptes aplicables. En particular, aquest capítol estableix les retribucions i el règim de la contractació de personal de l’Administració general, de l’Administració de justícia, de les societats públiques, de les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes públics i de les entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern.

En relació amb els contractes administratius, i com a novetat, la Llei detalla l’inventari dels contractes que tenen per objecte les actuacions previstes a l’article 34 de la Llei de contractació pública –“Contracte de gestió de serveis públics”–, finançats mitjançant el procediment establert a l’article 16 de la Llei 5/2008, que precisa les modalitats contractuals escollides i el règim jurídic dels contractes formalitzats amb anterioritat al 31 de desembre del 2017 i que són vigents.

En relació amb les retribucions del personal i igual que en els exercicis 2016 i 2017, es preveu l’augment de tots els conceptes retributius inclosos en l’estructura salarial només amb l’índex de preus de consum (IPC).

Quant al règim de contractació de personal, la Llei continua corregint les distorsions que s’han produït en l’aplicació de la Llei de la funció pública i de la Llei del contracte de relacions laborals –aplicable a les entitats dependents o vinculades a l’Administració general– i que s’han generat arran de les restriccions legals del període que va de l’any 2009 al 2015, ambdós inclosos, per contractar personal fix i també personal eventual. En aquest sentit, igual que els anys 2016 i 2017, la Llei determina que les places vacants que estan ocupades per personal eventual o de durada determinada es poden cobrir amb personal fix, d’acord amb els principis de publicitat, igualtat i concurrència amb acord del Govern o del l’òrgan competent, i amb els informes previs preceptius.

La Llei del pressupost general de l’Estat, en línia amb l’anterior Llei del pressupost, determina també que amb els límits i requisits establerts en el mateix precepte, durant l’exercici 2018 es podrà cobrir amb personal fix o eventual les places vacants generades fins avui i que no es troben ocupades. S’estableix una taxa de reposició del 75% amb caràcter general i que afecta les places vacants no ocupades per personal eventual. Excepcionalment, també en l’exercici 2018 s’augmenta fins al 100% la taxa de reposició permesa a diversos sectors i administracions considerats prioritaris.

Igualment, la Llei autoritza amb caràcter rigorosament excepcional la creació de determinades places en llocs de treball concrets i vinculats a necessitats urgents i inajornables. La provisió d’aquestes places l’acorda el Govern amb el vistiplau de la Secretaria d’Estat de Funció Pública o dels òrgans competents de les administracions o entitats que integren el pressupost de l’Estat. Per a la provisió d’aquestes places, es requereix l’informe preceptiu de la Direcció sobre la seva idoneïtat i en què quedi evidenciada l’eficiència econòmica, d’acord amb la metodologia i les directrius aprovades prèviament pels òrgans competents.

El capítol tercer de la Llei del pressupost general, “Operacions financeres”, regula en un article, el règim de l’endeutament i la fixació, per a l’exercici 2018, de la quantitat màxima d’endeutament i de la prestació de garanties mitjançant aval, –dins del límit màxim del 40% del producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals que esdevé preceptiu al final del mandat en virtut de la disposició transitòria tercera de la Llei 32/2014 ja esmentada–, que és una matèria que la mateixa norma de les finances públiques determina que cal aprovar per llei per a cada exercici pressupostari. I en un segon article, la Llei fixa aspectes dels dipòsits de reserves en garantia que concreten i permeten aplicar la norma que regula aquesta qüestió.

Després, els tres articles següents actualitzen preceptes, en virtut del Decret legislatiu del 16-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social. El primer article determina l’actualització dels preus de compra i de venda del punt de jubilació d’acord amb l’índex de preus de consum. El segon estableix la revaloració de les prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social l’import de les quals, un cop deduïdes les cotitzacions de la persona assegurada, sigui inferior a dues vegades el salari mínim establert per a l’any 2018, es revaloren durant l’any 2018 d’acord amb l’índex de preus de consum (IPC). I el tercer fixa l’índex d’actualització de les cotitzacions que s’ha d’aplicar en el càlcul dels capitals de jubilació.

Els tres darrers articles d’aquest capítol tercer són els referents a la fixació de l’interès legal i, des de l’exercici 2015, de l’interès moratori; a les decisions que el Govern pot adoptar en situació de pròrroga pressupostària; i a la determinació com a valor de referència del 0% quan l’índex de preus de consum (IPC) sigui negatiu al final de l’any 2017.

La Llei del pressupost general per a l’exercici 2018 conté una disposició addicional i vuit disposicions finals.

Pel que fa a la disposició addicional, té com a objectiu matisar, complementar o addicionar el que s’estableix en el règim general. En concret, la disposició addicional adequa els coeficients d'actualització utilitzats en el càlcul de la base de tributació establerts en la Llei 21/2006, del 14 de desembre, de l'impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, d’acord amb la disposició addicional segona de la mateixa Llei.

La Llei es tanca amb un conjunt de disposicions finals que recullen les modificacions amb caràcter permanent realitzades de diverses normes legals; una disposició final, la setena, que encomana al Govern publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra els textos consolidats de les lleis que s’han modificat mitjançant disposicions derogatòries o finals amb caràcter permanent per les lleis de pressupostos dels exercicis 2016, 2017 i 2018; i la disposició final vuitena sobre l’entrada en vigor de la norma.

La disposició final primera reprèn la modificació següent en relació amb la Llei del pressupost de l’exercici anterior: de l’article 7 de la Llei 2/2012, del 15 de març, de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, quant a la suspensió de l’aplicació del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment en l’etapa de gestió corresponent, tot matisant que aquesta suspensió és fins a l’aprovació del Projecte de la nova llei de la funció pública.

La disposició final segona modifica els articles següents de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996:

En primer lloc, l’article 19, “Formació de l’avantprojecte. Documentació annexa“, amb l’objectiu d’actualitzar, d’acord amb les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) que s’apliquen amb el caràcter de Pla marc per al sector públic estatal del Principat d’Andorra, la informació de caràcter financer que els consells d’administració o òrgans de govern de les entitats parapúbliques o de dret públic han d’adjuntar als seus avantprojectes de pressupost en el moment que els aprovin i els trametin posteriorment al Govern a través del ministeri encarregat de les finances.

En segon lloc, el punt 3 de l’article 22, “Pròrroga pressupostària”, amb la finalitat merament operativa i de millora de control intern. En concret, d’una banda, actualitza els subconceptes pressupostaris en concepte de determinats ajuts i prestacions socials, principalment, aprovats amb caràcter plurianual que el Govern pot activar, en situació de pròrroga pressupostària, a l’efecte de poder-los autoritzar i comprometre en les fases de licitació i adjudicació de l’expedient de contractació, respectivament. D’altra banda, considera els crèdits en concepte d’ajudes a entitats esportives legalment constituïdes i a nom del Comitè Olímpic Andorrà, respectivament, dins dels crèdits que la Llei preveu que es poden prorrogar en una sola vegada i a la bestreta en situació de pròrroga pressupostària.

Finalment, l’article 48, “Abast de la gestió comptable: comptes especials i comptes generals”, per complementar els comptes especials amb la inclusió de la gestió del romanent de tresoreria. Si bé el nou Pla de comptabilitat pública (NICSP) no recull aquest compte –que sí que preveia l’anterior pla comptable–, és necessari mantenir-lo. El motiu és que informa de dades rellevants –drets i obligacions que poden tenir l'origen tant en operacions pressupostàries com no pressupostàries– que informen sobre l’estructura de les entitats i les vinculacions amb altres entitats, i també per fer el seguiment i control del romanent de tresoreria afectat –destinat a cobrir les denominades despeses amb finançament afectat– i la part del romanent no afectat.

La disposició final tercera modifica els articles següents de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris:

D’una banda, l’apartat 3 de l’article 26, “Pensió de solidaritat per a la gent gran”, amb l’objectiu d’afegir un nou paràgraf que empari l’increment en un 10% del LECS personal, del 170% al 180%, si es tracta d’una unitat familiar de convivència en què els dos cònjuges o membres de la parella perceben una pensió de solidaritat per a la gent gran. Això ha de permetre que puguin cobrar un import total per aquest concepte un 10% superior en relació amb la situació actual.

I de l’altra banda, l’article 31, “Càlcul del llindar econòmic”, amb la finalitat d’afegir dos nous paràgrafs a l’apartat 2 que emparin, en primer lloc, l’increment en un 10% del LECS personal, del 170% al 180%, si es tracta d’una unitat familiar de convivència en què els dos cònjuges o membres de la parella perceben una pensió de solidaritat per a la gent gran. Això ha de permetre que puguin cobrar un import total per aquest concepte un 10% superior en relació amb la situació actual. I, en segon lloc, fer possible que si una persona percep la pensió de solidaritat per a la gent gran i, al mateix temps, sol·licita un o més ajuts econòmics ocasionals, el LECS personal es pugui incrementar un 20%, la qual cosa fins ara no era possible.

La disposició final quarta, amb la finalitat d’evitar la inseguretat jurídica en l’aplicació del règim de sancions i infraccions, deroga el règim sancionador de la Llei de guarderies infantils, el qual, malgrat que té vocació d’aplicació general, és més detallat pel fet d’haver estat promogut més tard en el temps. Al mateix temps, l’aplicació d’un règim sancionador a tots els centres i equipaments de serveis socials o sociosanitaris resulta més equitatiu. A més, per evitar dubtes interpretatius, es puntualitza que el procediment i els controls i les inspeccions en relació amb les guarderies infantils s’han d’adequar a la Llei 6/2014. Aquests articles, però, no es deroguen totalment, ja que n’hi ha alguns d’específics que convé mantenir, com ara les exclusions de determinants sol·licitants (article 5), o altres aspectes.

La disposició final cinquena modifica l’article 12 de la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal amb la finalitat de complementar el contingut d’aquest article perquè es pugui aplicar de manera clara i rigorosa. Es fa avinent que amb aquesta modificació s’acompleix la resolució aprovada pel Consell General en la sessió del dia 15 de setembre del 2017, amb relació a la modificació de l’article 12.5 de la Llei de sostenibilitat i estabilitat pressupostària i fiscal, que garanteixi el compliment amb la mateixa Llei tal com recomana el Tribunal de Comptes.

Per acabar, la disposició final sisena determina que el personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària que formava part del Programa d’atenció domiciliària i que ha estat integrat al Govern l’1 de juliol del 2017, en aplicació de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris, i del conveni signat el 29 de juny del 2017 entre el Govern i aquesta entitat de dret públic, adquireix la condició d’agent de l’Administració de caràcter indefinit, en els termes previstos per la Llei de la funció pública, del 15 de desembre del 2000.

Capítol primer. Els crèdits i les seves modificacions

Article 1. Àmbit del pressupost de l’Estat i rang de la Llei

1. En el pressupost de l’Estat per a l’exercici 2018 s’hi integren:

a) El pressupost de l’Administració general.

b) Els pressupostos de les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes:

- Caixa Andorrana de Seguretat Social

- Fons de Reserva de Jubilació

- Institut Nacional Andorrà de Finances

- Servei Andorrà d’Atenció Sanitària

- Forces Elèctriques d’Andorra

- Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya

- Institut d’Estudis Andorrans

- Universitat d’Andorra

- Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra

- Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra

- Consell Regulador Andorrà del Joc

- Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries

- Agència Antidopatge d’Andorra

c) Els pressupostos de les societats públiques participades per l’Administració general:

- Andorra Telecom SAU

- Ràdio i Televisió d’Andorra SA

- Ramaders d’Andorra SA

- Andorra Turisme SAU

- Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA

- Andorra Desenvolupament i Inversió SAU

Article 2. Estat d'ingressos i despeses

1. En l’estat de despeses de l’Administració general s’atorguen crèdits per afrontar les despeses ordinàries per un import total de 450.919.283,00 euros i crèdits per fer front a l’exigibilitat dels actius i passius financers per un import de 206.578.902,35 euros.

El pressupost de despeses de l’Administració general es finança:

a) Amb els drets econòmics que es preveuen liquidar durant l’exercici, especificats en l’estat d’ingressos ordinaris, estimats en 425.231.642,06 euros;

b) Amb l’import de les operacions d’endeutament que s’assenyalen a l’article 22.

2. Els pressupostos de les entitats parapúbliques i de dret públic a les quals es refereix l’apartat b) de l’article 1 s’aproven amb el desglossament següent:

En el pressupost de la Caixa Andorrana de Seguretat Social s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 299.666.828,75 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 299.666.828,75 euros.

En el pressupost del Fons de Reserva de Jubilació s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 37.446.188,05 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 37.446.188,05 euros.

En el pressupost de l’Institut Nacional Andorrà de Finances s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 23.678.170,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 23.678.170,00 euros.

En el pressupost del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 64.155.104,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici sumen 64.155.104,00 euros.

En el pressupost de Forces Elèctriques d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 74.237.243,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici sumen 74.237.243,00 euros.

En el pressupost de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 381.900,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 381.900,00 euros.

En el pressupost de l’Institut d’Estudis Andorrans s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 1.021.070,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 1.021.070,00 euros.

En el pressupost de la Universitat d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 3.343.654,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 3.343.654,00 euros.

En el pressupost del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 34.428,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 34.428,00 euros.

En el pressupost de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 432.200,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 432.200,00 euros.

En el pressupost del Consell Regulador Andorrà del Joc s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 544.904,74 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 544.904,74 euros.

En el pressupost de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 1.631.685,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 1.631.685,00 euros.

En el pressupost de l’Agència Antidopatge Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 81.396,07 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 81.396,07 euros.

3. Els pressupostos de les societats públiques participades per l’Administració general a les quals es refereix l’apartat c) de l’article 1 s’aproven amb el desglossament següent:

En el pressupost d’Andorra Telecom SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 112.679.029,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 112.679.029,00 euros.

En el pressupost de Ràdio i Televisió d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 3.798.100,70 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 3.798.100,70 euros.

En el pressupost de la societat Ramaders d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import 1.610.415,00 d’euros. Els recursos previstos durant l’exercici són 1.610.415,00 d’euros.

En el pressupost de la societat Andorra Turisme SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 17.867.256,39 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 17.867.256,39 euros.

En el pressupost de la societat Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 10.298.353,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 10.298.353,00 euros.

En el pressupost de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 1.639.456,33 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 1.639.456,33 euros.

Article 3. Transferències de crèdit

1. D’acord amb els articles 23 i 24 de la Llei general de les finances públiques, no es consideren crèdits extraordinaris ni suplements de crèdit les transferències de crèdit de despeses corrents a partides també de despesa corrent no assignades inicialment en el pressupost, però previstes com a concepte en la secció pressupostària o el ministeri.

2. Per habilitar crèdits mitjançant la creació dels conceptes pressupostaris que siguin procedents, en cas que en l’execució del pressupost es plantegin necessitats que no s’hi hagin recollit expressament amb aquesta finalitat, s’han d’efectuar les transferències de crèdit necessàries per compensar la nova habilitació per un import igual a la dotació dels nous conceptes.

3. El ministre encarregat de les finances pot, a proposta del ministre que correspongui, autoritzar transferències entre crèdits dintre d’un mateix programa per a les despeses corrents.

4. El Govern pot aprovar transferències de crèdit de despeses d’inversió real fins a un límit màxim de l’1% dels crèdits per a despeses d’inversió real del pressupost de l’exercici.

5. El Govern pot, a proposta del ministre que correspongui, autoritzar transferències de crèdit dintre d’un mateix programa per a les despeses de capital i d’actius financers.

6. El Govern pot, a proposta del ministre corresponent, autoritzar transferències de crèdit, dintre d’un mateix programa, entre els capítols anomenats “Transferències corrents”, “Transferències de capital” i “Actius financers”.

7. El Govern pot autoritzar, a proposta del ministre que correspongui, transferències de crèdit entre els subconceptes “41111 SAAS” i “41112 Caixa Andorrana de Seguretat Social”.

8. Les limitacions de l’article 26 de la Llei general de les finances públiques no són aplicables als crèdits ampliables que es poden cancel·lar mitjançant transferència de crèdit provinent d’altres crèdits del pressupost de despesa que s’estimin reduïbles.

9. No es poden reduir crèdits per a despeses de capital que hagin estat augmentats per crèdits extraordinaris, suplements o transferències de crèdits.

10. El Govern ha de comunicar al Consell General les modificacions de crèdit efectuades sobre la base de qualsevol dels supòsits exposats anteriorment, en el decurs dels trenta dies hàbils que segueixen a la modificació esmentada.

Article 4. Crèdits ampliables

En qualsevol cas, en aplicació de l’article 25 de la Llei general de les finances públiques, tenen caràcter d’ampliables fins a una suma igual a les obligacions que calgui comprometre, amb el compliment previ de les normes vigents, els crèdits següents amb aplicació a totes les seccions o els ministeris del Govern i entitats parapúbliques i de dret públic:

1. Els crèdits que es destinin al pagament de comissions, al pagament de fiances, al pagament d’interessos i amortitzacions d’operacions d’endeutament i a la devolució de retencions de garantia.

2. Els crèdits destinats a satisfer, mitjançant una transacció judicial o sentència judicial ferma, les responsabilitats pecuniàries.

3. Els crèdits destinats a atendre altres despeses derivades de preceptes legals o d’obligacions contractuals directament lligades als ingressos de l’Estat.

4. Els crèdits corresponents a despeses derivades d’obligacions sobrevingudes a l’Administració i alienes a la seva actuació d’acord amb el procés administratiu pertinent als crèdits ampliables.

5. Els crèdits corresponents a despeses derivades de les actuacions encomanades al saig per a l’execució forçosa dels actes administratius executoris en el marc de la Llei 43/2014, del 18 de desembre, del saig i del Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.

6. Les partides de retribució del personal següents:

a) El concepte 100, anomenat “Retribucions bàsiques i altres remuneracions d’alts càrrecs”.

b) El concepte 110, anomenat “Remuneracions bàsiques i altres remuneracions de personal fix”, a excepció del subconcepte 11080, anomenat “Noves contractacions de personal fix”.

c) El concepte 130, anomenat “Remuneracions bàsiques i altres remuneracions de personal eventual”, del Departament d’Escola Andorrana i Formació Andorrana del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

d) El concepte 130, anomenat “Remuneracions bàsiques i altres remuneracions de personal eventual”, per fer front a les remuneracions del personal contractat en el marc del Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic.

e) El concepte 160, anomenat “Quotes seguretat social”, a excepció del subconcepte 16050, anomenat “Quotes seguretat social, agent administratiu de caràcter eventual”, que només serà ampliable si correspon al Departament d’Escola Andorrana i Formació Andorrana del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i si correspon a les cotitzacions del personal contractat en el marc del Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic.

f) El concepte 161, anomenat “Prestacions socials”.

g) El concepte 163, anomenat “Despeses socials del personal”.

7. Les partides següents, dintre dels ministeris encarregats dels afers socials i de la salut:

a) El subconcepte 22160, anomenat “Productes farmacèutics i sanitaris”, per atendre les necessitats de l’aparició d’una pandèmia de grip.

b) El subconcepte 41112, anomenat “Caixa Andorrana de Seguretat Social”, per fer front a les despeses a càrrec del Govern del sistema de seguretat social, d’acord amb l’article 86.3 del Decret legislatiu del 19-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

c) El subconcepte 48240, anomenat “Institucions sense finalitat de lucre, associacions col·laboradores”.

d) El subconcepte 48255, anomenat “Ajudes a la cobertura sanitària”.

e) El subconcepte 48260, anomenat “Pensions adults discapacitats i de beneficència”.

f) El subconcepte 48263, anomenat “Pensions de solidaritat”.

g) El subconcepte 48265, anomenat “Ajudes inserció sociolaboral”, incloent-hi les prestacions per desocupació involuntària.

h) El subconcepte 48266, anomenat “Ajuts a l’habitatge de lloguer”.

i) El subconcepte 48267, anomenat “Ajuts a fills a càrrec”.

j) El subconcepte 48290, anomenat “A famílies”, per atendre les sol·licituds d’ajuts econòmics ocasionals.

k) El subconcepte 48290, anomenat “A famílies”, per atendre les pensions de solidaritat per a la gent gran.

8. El subconcepte 22630, anomenat “Jurisdicció i contenciosos”, del projecte general del Gabinet Jurídic de la Secretaria General del Govern.

9. Les partides següents del ministeri encarregat de la justícia i interior:

a) El subconcepte 22630, anomenat “Jurisdicció i contenciosos”, per fer front a les despeses derivades de l’assistència lletrada per torn de guàrdia i d’ofici davant del Cos de Policia i dels batlles i tribunals.

b) El subconcepte 22790, anomenat “Altres treballs a l’exterior”, del projecte “Justícia juvenil i mesures penals alternatives” destinat a fer front a les despeses derivades de les condemnes de menors en aplicació de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, de modificació parcial del Codi penal i de la Llei qualificada de la Justícia, del 22 d’abril del 1999.

c) El subconcepte 22720, anomenat “Treballs realitzats per empreses de valoracions i peritatges”, per fer front a les despeses derivades de proves pericials, altres peritatges, autòpsies i reconeixements mèdics, del Departament de Justícia i Interior.

d) El subconcepte 22150, anomenat “Productes alimentaris”, per fer front a la manutenció dels interns del Centre Penitenciari; el subconcepte 22160, “Productes farmacèutics i sanitaris”, per fer front al subministrament de medicaments no proveïts pel Centre Hospitalari, i el subconcepte 22640, anomenat “Despeses serveis sanitaris”, per fer front a les visites mèdiques als interns del Centre Penitenciari, tots del Departament d’Institucions Penitenciàries.

e) El subconcepte 48290, anomenat “A famílies”, per realitzar les cotitzacions a la CASS dels interns del Centre Penitenciari, tal com preveu l’article 221 del Decret legislatiu del 16-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

f) El subconcepte 22640, anomenat “Despeses serveis sanitaris”, del Departament d’Immigració, per fer front a les despeses de les revisions mèdiques del Servei d’Immigració.

g) El subconcepte 22900, anomenat “Imprevistos o insuficiències”, del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, per fer front a despeses derivades de situacions d’emergència.

h) Els subconceptes següents del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, per fer front a despeses derivades de situacions d’emergència o imprevistos:

- 22900, anomenat “Imprevistos o insuficiències”

- 60380, anomenat “Maquinària i equipament industrial”

- 60390, anomenat “Altra maquinària i equipament”

- 60410, anomenat “Vehicles pesants”

- 60870, anomenat “Equipaments de seguretat”

10. El subconcepte 20400, anomenat “Lloguer de material de transport”, del projecte “Transport aeri”, per fer front a les despeses de contractació dels serveis d’helicòpter.

11. Les partides següents del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior:

a) Els subconceptes destinats al pagament dels ajuts atorgats en el marc de la Llei 9/2014, del 3 de juny, d’ajuts a l’estudi.

b) El subconcepte 22320, anomenat “Col·lectiu persones”, del Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi, per fer front a les despeses derivades del projecte “AbonAndBus”.

c) El subconcepte 22684, anomenat “Promoció social”, per fer front a les despeses derivades de l’activitat d’esquí escolar.

d) El subconcepte 48238, anomenat “Beques esquí escolar”, per fer front al pagament de les beques d’esquí escolar, d’acord amb els articles 13, 14 i 16 del Reglament de modificació del Reglament de l’esquí escolar, del 24 d’octubre del 2012, respectivament.

e) Els subconceptes 22320, anomenat “Col·lectiu persones”, i 48231, anomenat “Subvencions bus lliure”, del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars, per fer front a les despeses derivades del bus lliure.

12. Els crèdits destinats al pagament de dividends que les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques han de fer efectius durant l’exercici pressupostari 2018.

13. El concepte 224, anomenat “Primes d’assegurances”, per fer front a les primes de responsabilitat civil, els accidents individuals, els vehicles i ginys, l’assistència a persones, el multirisc d’incendi i el robatori.

14. El subconcepte 22720, anomenat “Treballs realitzats per empreses de valoracions i peritatges”, per fer front a les despeses dels peritatges efectuats, en relació amb el cobrament de l’impost de transmissions patrimonials, d’acord amb l’article 14 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, del 29 de desembre del 2000, i en relació amb el cobrament de l’impost general indirecte de transmissions patrimonials entre empresaris, d’acord amb l’article 48 de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte.

15. Les partides següents del Ministeri d’Afers Exteriors:

a) El subconcepte 22635, anomenat “Repatriació de nacionals”, del Departament d’Afers Bilaterals i Consulars.

b) El subconcepte 49206, anomenat “A organismes internacionals”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les quotes obligatòries derivades de possibles adhesions a organismes internacionals.

c) El subconcepte 49210, anomenat “Consell d’Europa”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les contribucions obligatòries al Consell d’Europa.

d) El subconcepte 49220, anomenat “ONU”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les contribucions obligatòries a les Nacions Unides.

e) El subconcepte 49245, anomenat “Retorn taxes diplomàtiques”, del Departament d’Afers Bilaterals i Consulars, destinat al retorn d’impostos al personal diplomàtic segons les disposicions de les convencions de Viena sobre relacions diplomàtiques i sobre relacions consulars.

f) El subconcepte 49270, anomenat “Cooperació per al desenvolupament i altres”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per prestar ajuda en casos de catàstrofes.

g) Els subconceptes del projecte “Cooperació Andorra-UE”, del Departament d’Afers Bilaterals i Consulars, destinats a finançar les despeses derivades de la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea.

16. Les partides següents del Departament d’Agricultura:

a) El subconcepte 21300, anomenat “Reparació i conservació de maquinària, instal·lacions i equipament” per fer front a les despeses derivades d’eventuals intervencions d’urgència en qualsevol de les finques agràries de Casa Rossell que el Govern té arrendades a tercers.

b) El subconcepte 22160, anomenat “Productes farmacèutics i sanitaris”, per atendre les necessitats urgents de vacunació o tractament massiu de part o de la totalitat de la cabana ramadera nacional en cas d’alerta sanitària, en aplicació de les decisions preses pel Govern i les obligacions contretes per Andorra amb els organismes internacionals de salut animal.

c) El subconcepte 22700, anomenat “Treballs realitzats per empreses de neteja i sanejament”, per procedir al finançament de les despeses d’intervenció en cas d’alerta sanitària, en aplicació de les decisions preses pel Govern, la legislació vigent i les obligacions contretes per Andorra amb els organismes internacionals de salut animal.

d) El subconcepte 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per finançar les accions de desenvolupament del Programa d’ajuts indirectes en benefici de les produccions agroalimentàries locals o de les produccions alimentàries artesanes, en aplicació de les decisions preses pel Govern en matèria de foment de les produccions locals.

e) El subconcepte 47290, anomenat “Altres empreses privades”, del projecte “Sanitat animal”, per fer front a les indemnitzacions als titulars d’explotacions ramaderes en cas d’haver de sacrificar part o la totalitat dels animals d’una o diverses explotacions a causa de la detecció de malalties infeccioses o altres processos de risc per a la salut, en aplicació de la normativa vigent en matèria de vigilància sanitària del bestiar de renda.

17. El subconcepte 48210, anomenat “Federacions i clubs esportius”, de la Secretaria d’Estat d’Esports, per fer front al pagament dels ajuts als esportistes i als tècnics inclosos dins del programa d’alt rendiment (beques ARA), d’acord amb l’article 48.2.b de la Llei de l’esport, del 30 de juny del 1998.

18. Les partides següents del Departament d’Ordenament Territorial:

a) El subconcepte 21400, anomenat “Reparació i conservació. Material de transport”, del projecte “Obres públiques” per fer front a les despeses imprevistes de reparació de vehicles de la flota del Govern.

b) El subconcepte 22190, anomenat “Altres subministraments”, del projecte “Viabilitat hivernal”, per fer front al subministrament de sal de desgel per a la temporada d’hivern.

c) El subconcepte 47290, “A altres empreses privades”, per fer front a la subvenció en concepte de compensació a l’empresa concessionària per no cobrar peatge en cas de fortes nevades pel tancament del port d’Envalira.

19. El subconcepte 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, destinat a assessoraments relacionats amb qüestions estratègiques del Govern en el marc de les relacions internacionals, en matèria de blanqueig i en matèria tributària, principalment, en concordança amb l’obertura econòmica i l’apropament a Europa; i els subconceptes del projecte anomenat “Iniciatives monetàries i econòmiques” del Departament de Finances, respectivament.

20. El subconcepte 41120, anomenat “Consell Regulador Andorrà del Joc”, destinat a la transferència corrent al Consell Regulador Andorrà del Joc per fer front a les seves despeses de funcionament. En qualsevol cas, aquest subconcepte solament és ampliable si hi ha un decalatge en el temps quant a la liquidació dels ingressos previstos en concepte de les taxes de la llicència de classe A, que estan condicionades a la instal·lació i l’explotació d’un casino de joc.

21. Les partides següents del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat:

a) El subconcepte 20100, anomenat “Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA”, per fer front a la despesa de gestió de fang de les depuradores.

b) Els subconceptes 22700, anomenat “Treballs realitzats per empreses de neteja i sanejament”, i 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per fer front a treballs de descontaminació de sòls amb caràcter d’emergència, tal com preveu el Reglament de sòls contaminats, del 17 de febrer del 2010.

c) El subconcepte 20103, anomenat “Estacions depuradores d’aigües residuals”.

d) El subconcepte 48240, anomenat “Institucions sense finalitat de lucre, associacions col·laboradores”, per fer front al reemborsament de les quotes de caça i pesca de la Federació Andorrana de Caça i Pesca.

22. El subconcepte 47290, anomenat “A altres empreses privades”, del “Projecte d’administració del transport”, per fer front a l’eventual dèficit ocasionat per l’explotació de la concessió de les línies de transport (bus exprés).

23. Les partides següents dintre del pressupost de Forces Elèctriques d’Andorra, destinades a respondre a la demanda dels clients:

a) El subconcepte 21391, “Reparacions per avaries”.

b) El subconcepte 21392, “Modificacions a demanda”.

c) El subconcepte 22630, “Jurisdicció i contenciosos”.

d) El subconcepte 22810, “Compra d’energia”.

24. Les partides següents dintre del pressupost de la Caixa Andorrana de Seguretat Social:

a) El subconcepte 22630, “Jurídic i contenciós”, per fer front a les despeses d’assessoraments jurídics relacionats amb la implementació, modificacions i/o aplicacions de la normativa derivades del Decret legislatiu del 16-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

b) El concepte 227, “Treballs realitzats per empreses”, per a estudis i treballs tècnics relacionats amb la implementació i modificacions normatives derivades de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de las persones físiques, i del Decret legislatiu del 16-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, així com els que es derivin de la reforma sanitària.

c) El concepte 421, “Transferències corrents per prestacions de branca general”.

d) El concepte 423, “Transferències corrents per prestacions de branca jubilació”.

e) El concepte 711, “Transferències al Fons de reserva de jubilació”

f) El concepte 831, “Préstecs a mitjà i llarg termini”, per a despeses derivades dels convenis amb les seguretats socials espanyola, francesa i portuguesa i per a préstecs financers.

25. Les partides següents dintre del pressupost del Fons de Reserva de Jubilació:

a) El concepte 320, “Prestacions de serveis bancaris”

b) El concepte 349, “Altres despeses financeres”

c) El concepte 811, “Aportacions a fons de reserves”

26. Les partides següents dintre del pressupost del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària:

a) El concepte 213, “Reparació i conservació. Maquinària, instal·lacions”.

b) El concepte 216, “Reparació i conservació d’equipaments informàtics”.

c) El concepte 218, “Reparació i conservació d’aparells i instruments mèdics”.

d) El concepte 227, “Treballs realitzats per altres empreses”.

Sempre que les despeses associades als conceptes esmentats afectin o puguin afectar el desenvolupament normal de l’activitat hospitalària.

e) El subconcepte 22160, “Productes farmacèutics i sanitaris”, per atendre les necessitats derivades de l’activitat hospitalària.

f) El subconcepte 47290, “Transferències corrents a empreses privades”, per fer front a la subvenció a l’explotació per garantir el servei de transport sociosanitari intern programat, individual i col·lectiu, que realitza la Creu Roja Andorrana.

g) El subconcepte 22140, “Vestuari”, per cobrir de forma adient les necessitats d’uniformitat del personal assistencial i sociosanitari.

27. Les partides següents dintre del pressupost de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF):

a) El subconcepte 10010, "Consell d'Administració", per fer front a les remuneracions derivades de la implementació de les modificacions legals en relació amb el Consell d'Administració de l'INAF.

b) El subconcepte 22760, “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per fer front a les despeses d’assessoraments legals per a defensa de l’INAF en el cas de litigis derivats de demandes no notificades en la data d’elaboració del pressupost, així com a les despeses per a estudis i treballs tècnics derivades de la implementació de l’Acord monetari.

Les partides destinades a optimitzar els rendiments dels saldos de tresoreria:

c) El concepte 800, “Adquisició de deute del sector públic a curt termini”.

d) El concepte 801, “Adquisició de deute del sector públic a llarg termini”.

28. Els crèdits destinats al pagament de l’impost de societats que les entitats públiques i parapúbliques i de dret públic han de fer efectius durant l’exercici pressupostari 2018, d’acord amb el que preveu la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, modificada per la Llei 17/2011, de l'1 de desembre.

29. El concepte 841, d’actius financers per fer front al pagament de la prestació de garanties mitjançant un aval en el marc dels programes següents:

a) Programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors, d’acord amb el Decret del 10 de març del 2010. Programa de crèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses de valor afegit i/o de caràcter innovador, i programa de microcrèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses o negocis de nova creació o establerts al país, d’acord amb el Decret del 13 de març del 2013, respectivament.

b) Programa de finançament preferent d’acord amb la Llei 21/2013, del 10 d’octubre, per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, amb el Reglament regulador d’aquest programa, anomenat “Renova”, i amb el Decret del 16 de març del 2011.

30. La tramitació dels crèdits ampliables ha d’incloure la determinació dels ingressos concrets destinats a finançar-los, que poden ser: recaptació d’ingressos més gran del que s’ha previst, transferència d’altres crèdits que s’estimin reduïbles o disminució de tresoreria.

31. El Govern ha de comunicar al Consell General qualsevol ampliació efectuada sobre la base de qualsevol dels supòsits exposats anteriorment, en el decurs dels trenta dies hàbils que segueixen a l’ampliació esmentada.

Article 5. Competències del cap de Govern

El cap de Govern, a proposta dels ministeris afectats, pot autoritzar les transferències de crèdits pressupostaris que resultin necessàries a conseqüència de possibles reorganitzacions administratives que afectin un o més ministeris.

A proposta del ministeri encarregat de les finances, el cap de Govern també pot autoritzar les transferències de crèdits pressupostaris que resultin necessàries a conseqüència de possibles reclassificacions comptables pel que fa als comptes de l’Administració general i de les entitats dependents, fruit de l’aplicació de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) que s’apliquen amb el caràcter de Pla marc per al sector públic estatal del Principat d’Andorra.

Aquestes operacions no poden comportar, en cap cas, un increment de crèdit dins el pressupost i s’han de comunicar al Consell General en el decurs dels trenta dies hàbils que segueixen l’autorització.

Capítol segon. Gestió pressupostària i despesa pública

Article 6. Contractació d’obres

L’Administració pot contractar, mitjançant la forma d’adjudicació de contractació directa, les despeses corresponents a obres d’urgència reconeguda, per un import màxim de 24.000 euros.

En el cas de despeses per obres ordinàries, l’import màxim de les despeses que pot contractar directament l’Administració és de 12.000 euros.

L’Administració pot disposar la realització directa d’obres de petita conservació per un import màxim de 7.500 euros.

En tot cas, per a les contractacions compreses entre 7.500 euros i 12.000 euros cal fer una consulta, sempre que sigui possible, per tenir tres pressupostos diferents.

Article 7. Contractes de subministrament

No es poden desagregar els subministraments que, sent de la mateixa naturalesa, s’adquireixen en el mateix mes de cada exercici pressupostari.

Els contractes de subministrament no poden tenir un termini de vigència superior a dos anys. Excepcionalment, els contractes de subministrament relatius a: l’equipament tècnic i a la vestimenta dels cossos especials –la uniformitat de la qual hagi estat declarada necessària per l’administració contractant–; els productes farmacèutics i el material mèdic; i el subministrament de sal per al desgel de carreteres –per poder garantir la seguretat viària en cas de baixes temperatures i nevades– es poden renovar per un període de dos anys.

Article 8. Contractes menors

S’entén per “contractes menors” els contractes que tenen un import igual o inferior a 7.500 euros. En els contractes menors, la tramitació de l’expedient solament exigeix la incorporació de la factura a la liquidació.

En aquests contractes la factura corresponent ha de substituir el document contractual i l’acta de conformitat del subministrament, la recepció de les obres o dels treballs tècnics i serveis, i d’altres, segons correspongui.

Aquests contractes no poden tenir una durada superior a un any, ni ser objecte de pròrroga ni de revisió de preus.

Article 9. Convenis entre entitats del sector públic

Quan l’Administració utilitza els seus propis mitjans per obtenir prestacions que constitueixen l’objecte dels contractes públics, aquesta actuació suposa una operació interna en el marc de les normes i el règim de funcionament de l’organisme públic corresponent.

D’acord amb aquesta Llei, es consideren “mitjans propis de l’Administració” les societats o les entitats amb la totalitat del capital social de titularitat pública, i que efectuïn la part essencial de la seva activitat amb l’entitat adjudicatària.

Article 10. Contingut dels projectes

Els projectes d’obres d’un import superior a 600.000 euros han d’incloure un programa de desenvolupament dels treballs en temps i cost òptims. I en el cas d’obres objecte d’explotació retribuïda, els projectes han d’incloure els estudis econòmics i administratius respecte al règim d’utilització i les tarifes aplicables.

Article 11. Publicació de les licitacions i adjudicacions definitives

Les licitacions i les adjudicacions definitives acordades pel Govern o pels consells d’administració de les entitats parapúbliques i de dret públic, corresponents a tots els contractes inclosos en la Llei de contractació pública, quan l’import del contracte o de les seves modificacions sigui superior a 7.500 euros, es fan públiques al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. En el cas de les adjudicacions definitives s’hi ha d’especificar l’òrgan contractant, la forma d’adjudicació, la modalitat de contractació, la identitat de l’adjudicatari, la denominació i la localització del contracte, la partida pressupostària, el preu del contracte –que correspon a l’import d’adjudicació del contracte o al preu unitari d’adjudicació pels contractes l’objecte dels quals ho determini, i s’entén en tots els supòsits amb impostos inclosos– i el termini d’execució.

Article 12. Autorització de la despesa

L’autorització de la despesa és competència:

a) Del Govern o els consells d’administració o, si escau, els òrgans de govern previstos en les lleis de creació corresponents, de les entitats parapúbliques i de dret públic, per a les despeses superiors a 7.500 euros.

b) Del cap de Govern i els ministres del Govern, segons la secció pressupostària o el ministeri respectiu pel que fa al pressupost de l’Administració general, i dels directors de les entitats parapúbliques o de dret públic pel que fa als pressupostos respectius, per a les despeses inferiors o iguals a 7.500 euros.

Article 13. Compromisos de despesa amb càrrec a futurs pressupostos

El Govern pot decretar despeses plurianuals corrents per a subministraments, prestació de serveis, assistència tècnica, gestió de serveis públics, arrendaments i altres negocis jurídics anàlegs i ajuts. L’import dels compromisos corresponents a cada un dels exercicis futurs no pot superar els límits següents, que s’han d’aplicar a l’import de cada un dels capítols econòmics de l’estat de despeses aprovat inicialment pel Consell General:

- En l’exercici immediatament següent, el 30% dels ingressos reals de l’exercici 2018.

- En el segon exercici, el 30% dels ingressos reals de l’exercici 2018.

- En el tercer exercici, el 40% dels ingressos reals de l’exercici 2018.

Article 14. Obres subjectes a noves formes de contractació

D’acord amb la disposició addicional sisena de la Llei 5/2008, a continuació es detallen els quadres on figura l’inventari dels contractes d’obra pública finançats mitjançant el procediment establert en la Llei de referència que precisa les modalitats contractuals escollides, el règim jurídic dels contractes formalitzats corresponents a les obres acabades els anys 2012 i 2013 i dels nous contractes proposats, i els terminis previstos per al finançament de les obres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article 15. Contractes de gestió de serveis públics mitjançant el procediment establert a l’article 16 de la Llei 5/2008

D’acord amb l’article 29.8 del Decret legislatiu del 20-5-2015 de publicació del text refós de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996, amb l’article 2 i la disposició addicional sisena de la Llei 5/2008, a continuació es detallen els quadres on figura l’inventari dels contractes que tenen per objecte les actuacions previstes a l’article 34 de la Llei de contractació pública –“Contracte de gestió de serveis públics” –, finançats mitjançant el procediment establert a l’article 16 de la Llei 5/2008, que precisa les modalitats contractuals escollides i el règim jurídic dels contractes formalitzats amb anterioritat al 31 de desembre del 2017 i que són vigents.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article 16. Excepcions al tràmit de fiscalització

D’acord amb els articles 33.1 i 37.3 de la Llei general de les finances públiques i amb l’article 27 de la Llei 93/2010, del 16 de desembre, de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració, s’exceptuen del tràmit de fiscalització prèvia o crítica els expedients relatius a les despeses següents:

1. Les despeses corrents de consum de béns corrents i de serveis, i les despeses de personal dels subconceptes de formació i perfeccionament del personal i de dietes per formació i perfeccionament del personal, inferiors a 600 euros, respectivament, d’acord amb el Decret del 09-02-2011 d’aprovació del Reglament relatiu a la simplificació de procediments de pagament d’una quantitat escassa.

2. Les despeses d’un import igual o superior a 600 euros i no superiors a 7.500 euros del capítol 2, “Consum de béns corrents”, les quals s’han de fiscalitzar en la fase de liquidació sense perjudici del que estableix l’apartat 9.

3. Les despeses no superiors a 7.500 euros del capítol 6, “Inversions reals”; del capítol 3, “Despeses financeres”, i del capítol 4, “Transferències corrents”, les quals també s’han de fiscalitzar en la fase de liquidació.

4. Les despeses d’un import igual o superior a 600 euros i no superiors a 7.500 euros del subconcepte 16300, anomenat “Formació i perfeccionament de personal”, i del subconcepte anomenat “Dietes per formació i perfeccionament de personal”, respectivament, les quals també s’han de fiscalitzar en la fase de liquidació.

5. Les despeses del capítol 1, “Despeses de personal”, en concepte de retribucions del personal previstes en el pressupost inicial, les quals es comptabilitzen en el moment del pagament, en un sol acte que agrupa les diverses fases d’execució pressupostària anomenat ACLOP (autorització, compromís, liquidació, ordenament del pagament i pagament efectiu), i estan sotmeses a les comprovacions de control oportunes prèvies als pagaments.

6. Les despeses del capítol 4, “Transferències corrents”, en concepte de prestacions de branca general, de prestacions de branca jubilació i de prestacions familiars, respectivament; les despeses del capítol 7, “Transferències de capital”, en concepte de transferències de fons al Fons de reserva de jubilació; i les despeses del capítol 8, “Actius financers”, en concepte de préstecs i bestretes a mitjà i llarg termini fora del sector públic; les quals es comptabilitzen en el moment del pagament en un sol acte que agrupa les diverses fases d’execució pressupostària anomenat ACLOP (autorització, compromís, liquidació, ordenament del pagament i pagament efectiu) i estan sotmeses a les comprovacions de control oportunes prèvies als pagaments.

7. Les despeses que originen ordres de pagament per justificar, que s’han de fiscalitzar en la fase d’autorització i en la justificació preceptiva posterior.

8. Pel que fa a les despeses considerades als apartats 1, 2, 3 i 4, no se’n poden desagregar les factures que corresponguin a despeses de la mateixa naturalesa i s’adquireixin el mateix mes de cada exercici pressupostari.

9. Pel que fa a les despeses considerades a l’apartat 5, els complements retributius de qualsevol naturalesa no previstos o previstos de manera insuficient en el pressupost inicial del capítol 1, així com la contractació de personal tant per cobrir vacants com per prestar serveis, requereixen l’existència de disponibilitat pressupostària suficient per donar-hi la conformitat i estan subjectes a fiscalització prèvia.

10. El Govern pot determinar reglamentàriament les despeses referides a l’apartat 2 que són de caràcter periòdic o repetitiu i que no s’han de fiscalitzar en la fase de liquidació un cop ja s’ha fiscalitzat de manera prèvia la despesa inicial de l’acte o el contracte de què deriven o les seves modificacions.

Article 17. Règim de concessió de transferències

1. Les transferències corrents nominatives en l’àmbit de subconcepte segons la classificació econòmica del pressupost es lliuren a mesura que les entitats afectades les demanin.

De manera mensual, el Govern comunica al Consell General la informació referent tant a les transferències lliurades com a les demandes denegades.

Un cop aprovada la liquidació de comptes de les entitats beneficiàries de transferències nominatives per part dels òrgans competents de les dites entitats, i sempre que no s’hagi compromès el total de la despesa pressupostada, aquests organismes han de retornar al Govern els ingressos obtinguts amb la transferència i no utilitzats durant l’exercici pressupostari. El Govern, abans de ser aprovada la liquidació de comptes de les entitats beneficiàries de transferències nominatives per part dels seus òrgans competents, amb sol·licitud prèvia de l’entitat beneficiària, pot autoritzar la dita entitat a mantenir els ingressos obtinguts amb la transferència i no utilitzats durant l’exercici pressupostari perquè no està afectada per finançar diferències de venciment entre els drets i les obligacions durant l’exercici, sempre que l’entitat acrediti al Govern aquestes necessitats de tresoreria i per finançar romanents de tresoreria negatius.

2. Les ajudes i les subvencions amb càrrec als crèdits pressupostaris inicials que no tenen assignació nominativa i que superen l’import de 7.500 euros s’han d’atorgar d’acord amb criteris de publicitat, concurrència i objectivitat, llevat de les ajudes acordades pel Govern en concepte de contribucions voluntàries per motiu de desastres naturals i de les ajudes en què, de forma raonada, no es pugui promoure la concurrència i que superin l’import de 7.500 euros, les quals es fan públiques en el moment de l’adjudicació.

Aquestes subvencions poden ser:

a) Subvencions corrents: El ministeri que atorga la subvenció ha d’establir, abans d’adoptar els acords d’atorgament, les bases reguladores d’aquest atorgament; com a mínim s’ha de fixar quina és l’activitat o el programa objecte de la subvenció i quina és la forma de justificació que els beneficiaris han de presentar per demostrar el compliment de la finalitat per a la qual s’ha atorgat la subvenció.

Aquestes subvencions són per fer front a despeses de funcionament que comportin un pagament.

b) Subvencions de capital: El ministeri que atorga la subvenció ha d’aprovar prèviament les inversions que cal fer. La liquidació d’aquesta subvenció només es fa efectiva amb la presentació de la factura o els documents justificatius corresponents. Queda exempt d’aquesta justificació el Consell General.

Els crèdits per a despeses de subvencions de capital, amb caràcter plurianual o no, compromeses fins al 31 de desembre i que no s’hagin pogut liquidar durant l’exercici en no haver pogut l’entitat beneficiària de la subvenció presentar la factura o els documents justificatius corresponents, s’incorporen al pressupost de l’exercici següent.

3. Les transferències de capital als comuns es fan d’acord amb els terminis establerts per la Llei qualificada de transferències als comuns.

4. El Govern publica cada mes al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra totes les subvencions atorgades. No cal la publicitat en el cas de subvencions nominatives en el pressupost inicial i de les subvencions corresponents als departaments i als conceptes pressupostaris següents: Departament d’Afers Socials, conceptes pressupostaris 482-50, 482-55, 482-60, 482-63, 482-65 i 482-90; Departament de Salut, concepte pressupostari 482-40; i Departament d’Ocupació, concepte pressupostari 482-65.

5. En aplicació de l’article 14.1 de la Llei de creació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, del 3 de setembre de 1993, i de les disposicions addicionals segona i tercera de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, del 20 de desembre de 1995, s’estableix que el 8,72% de la recaptació que genera la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques es transfereix a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra per finançar les seves activitats.

Els pagaments de les quotes s’efectuen trimestralment, per quartes parts, i es calculen aplicant el 8,72% als ingressos efectivament recaptats en concepte de taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, durant l’exercici pressupostari corresponent a l’any 2017, i fins al màxim de l’import dels crèdits de despesa pressupostats per a l’exercici 2018 en el subconcepte 41214, “Cambra de Comerç”.

Article 18. Ajuts per a l’accés a l'habitatge

Les partides del Departament d’Afers Socials destinades al pagament d’ajuts a l’arrendament s’atorguen sobre la base dels criteris i barems establerts en el Reglament regulador de les prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris, que ha de tenir en compte de manera prioritària la situació econòmica de la llar que n’és beneficiària. Tota demanda denegada ho és de manera raonada d’acord amb criteris preestablerts.

Article 19. Finançament de les despeses sanitàries, a càrrec de la seguretat social, derivades dels programes d’atenció social i sociosanitària previstos en la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat

El finançament de les despeses estrictament sanitàries derivades de les prestacions socials i sociosanitàries de suport a l’autonomia, a càrrec de la seguretat social, establertes en els articles 16 i 17 de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, del 17 de novembre del 2002, es du a terme d’acord amb el seu règim d’afiliació al sistema de seguretat social.

Article 20. Retribucions del personal

1. D'acord amb el que disposa l'apartat 4 de la disposició addicional sisena de la Llei de la funció pública, es fixen els augments de tots els conceptes retributius inclosos en l'estructura salarial establerta a l'article 63 de la mateixa Llei, només amb l'índex de preus de consum (IPC) de l'any 2017. Aquest increment s'aplica a les retribucions dels funcionaris i agents de l'Administració de caràcter indefinit.

Per a l'exercici 2018, les retribucions íntegres dels agents de l'Administració de caràcter eventual i del personal en actiu no sotmès a la legislació laboral només s'incrementen amb l'índex de preus de consum (IPC) de l'any 2017.

2. Les retribucions del cap de Govern, dels ministres, del cap del Gabinet del Cap de Govern, del secretari general del Govern, dels secretaris d’Estat, d’altres alts càrrecs del Govern, dels ambaixadors, dels càrrecs directius dels organismes públics, dels de les entitats parapúbliques, dels de les societats públiques, i del personal de relació especial de l’Administració general només poden incrementar durant l’exercici 2018 amb l'índex de preus de consum (IPC) de l'any 2017.

Igualment, les retribucions del president i els altres membres del Consell Superior de la Justícia, dels magistrats, dels batlles, del fiscal general i dels fiscals adjunts només poden augmentar durant l’exercici 2018 amb l'índex de preus de consum (IPC) de l'any 2017.

3. Als criteris relatius al complement d'absorció, als quals fa referència la disposició transitòria primera de la Llei de la funció pública, no se'ls aplica cap increment.

4. Es faculta el Govern per actualitzar i publicar els annexos 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7 que figuren en la Llei de la funció pública, segons l'increment de l'índex de preus de consum (IPC).

5. Les prestacions complementàries per jubilació anticipada i jubilació obligatòria (aquesta última entesa com la suma de la pensió a càrrec de l’Administració general i de la pensió a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social) dels empleats de l’Administració general s’incrementen amb l’índex de preus de consum (IPC). Amb la finalitat de determinar l’aplicació correcta de l’increment de l’IPC, la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha d’informar el Govern de l’import de la pensió de jubilació que satisfà al personal en situació de jubilació obligatòria en el termini de 30 dies des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei.

6. Els apartats 1, 2, 3, 4 i 5 són aplicables a les societats públiques, a les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes públics, i a les entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern.

Article 21. Contractació de personal

1. Durant l’exercici 2018 es poden crear noves places de funcionaris i d’agents de l’Administració de caràcter indefinit, dins dels límits previstos al pressupost per a l’exercici 2018.

La provisió d’aquestes places l’acorda el Govern amb el vistiplau de la Secretaria d’Estat de Funció Pública. Per a la provisió d’aquestes places, cal l’informe preceptiu de la Direcció sobre l’estructura organitzativa del ministeri, departament, servei corresponent, amb la quantificació de les càrregues de treball del personal que ocupa les places adscrites al departament i al servei, i on quedi evidenciada l’eficiència econòmica, d’acord amb la metodologia i les directrius aprovades prèviament pel Govern a proposta de la Secretaria d’Estat de Funció Pública.

2. Durant l’exercici 2018 el 75% de les places vacants no ocupades per personal eventual que es generin o que s’hagin generat en anys anteriors, incloses les jubilacions, es poden cobrir amb personal fix (intern o extern) o personal de caràcter eventual, per a projectes estratègicament prioritaris acordats pel Govern, a excepció de les places de l’Administració general i de les entitats de dret públic i societats públiques que s’indiquen a continuació i que es poden cobrir totalment:

a) Administració general:

- Cossos especials de Policia, d’Institucions Penitenciàries, Banders, Educació, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, i del Departament de Tributs i Fronteres.

- Les places corresponents al Ministeri d’Afers Exteriors i al Departament d’Afers Socials.

b) Les places adscrites al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per donar resposta a les necessitats de personal assistencial i no assistencial que es puguin considerar prioritàries per raons sanitàries o sociosanitàries i que estan ocupades per personal amb contractes d’interinitat (ocupen una plaça vacant que encara no s’ha convocat per concurs públic) i que no siguin substitucions.

Per a la cobertura de personal assistencial, s’autoritza cobrir una vacant amb més d’una persona sempre que no s’excedeixi el nombre d’hores treballades pel lloc de treball que s’està cobrint.

c) Les places adscrites a la Caixa Andorrana de Seguretat Social que es puguin considerar prioritàries per donar resposta a les necessitats relatives a la implantació de la Reforma sanitària, així com per donar resposta a les necessitats dels assegurats i les empreses.

d) Les places adscrites al Fons de reserva de jubilació que es puguin considerar prioritàries per donar resposta a les funcions de seguiment i control de la gestió de les inversions.

e) Les places vacants de personal fix de la Universitat d’Andorra, en considerar-se llocs prioritaris i estratègics de l’entitat per poder donar resposta al desenvolupament de les activitats relacionades amb la prestació dels serveis d’ensenyament superior.

3. La provisió de les places vacants s’ha d’efectuar d’acord amb els principis de publicitat, igualtat i concurrència, primerament mitjançant concurs intern i, si escau, posteriorment, mitjançant concurs extern, amb acord del Govern, amb l’informe previ preceptiu de la Direcció i el vistiplau de la secretaria d’Estat de Funció Pública.

4. Les places vacants ocupades per personal no fix es poden cobrir amb personal fix d’acord amb els principis de publicitat, igualtat i concurrència, amb acord del Govern, amb l’informe previ preceptiu de la Direcció i el vistiplau de la Secretaria d’Estat de Funció Pública.

5. Durant l’exercici 2018, la provisió de places en situació d’adscripció i de comissió de serveis s’ha de fer garantint els principis de publicitat, igualtat i concurrència, a excepció de les situacions suficientment justificades i aprovades per la Secretaria d’Estat de Funció Pública que es podran proveir directament.

6. Durant l’exercici 2018 les baixes mèdiques de fins a trenta dies no es poden cobrir amb personal eventual extern. El ministre encarregat de les finances, amb l’informe previ de la Secretaria d’Estat de Funció Pública i amb el vistiplau del Govern, pot autoritzar la cobertura de baixes mèdiques d’una durada superior a trenta dies.

De manera excepcional, es poden cobrir baixes amb una durada inferior a trenta dies per donar resposta a les necessitats de personal en els llocs de treball següents:

a) Administració general: de mestre, professor, psicopedagog, tècnic especialitzat en l’àmbit social, tècnic especialitzat en educació social, tècnic pedagògic en l’àmbit de la biblioteca escolar i col·laborador educatiu del Ministeri d’Educació i Joventut, que es deriven d’aplicar la legislació que regula el sistema educatiu andorrà, i educadors, monitors i personal de suport operatiu del Centre d’Acolliment d’Infants i Joves La Gavernera.

b) Servei Andorrà d’Atenció Sanitària: personal assistencial: per motius d’urgència sanitària o sociosanitària, el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària pot autoritzar la cobertura de baixes mèdiques dels col·lectius de personal assistencial, amb l’informe previ del Servei de Recursos Humans. Posteriorment, ha d’informar el Consell Directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària d’aquestes contractacions, amb la justificació corresponent.

7. Dels contractes amb personal eventual de prestació per obra o servei que estiguin vigents, se’n limita el nombre per a l’exercici 2018 al que hi ha previst al pressupost per a l’exercici 2018. Tanmateix, per la creació de nous serveis o per serveis estratègics o imprescindibles es poden crear prestacions per obra o servei, amb el vist i plau de la Secretaria d’Estat de Funció Pública.

8. Els apartats 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7 són aplicables a l’Administració de justícia i a les entitats parapúbliques o de dret públic; i a les societats públiques, i altres organismes públics i a les entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern. En aquests casos, les referències als òrgans de l’Administració general s’entenen substituïdes pels òrgans competents de les administracions o entitats esmentades que integren el pressupost de l’Estat.

9. El Consell Superior de la Justícia, pel que fa al personal de l’Administració de justícia que es troba integrat dins del pressupost del ministeri que tingui atribuïdes les competències en matèria de justícia, les entitats parapúbliques, de dret públic, i altres organismes públics i les societats públiques les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern, han d’acordar un procediment per contractar personal eventual similar al que estableixen els apartats 2 i 3.

10. Les noves contractacions de personal de relació especial s’han de publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol tercer. Operacions financeres

Article 22. Operacions d’endeutament

1. S’autoritza el Govern perquè, a proposta del ministre encarregat de les finances, afronti les operacions d’endeutament següents:

a) Emetre deute públic o concertar operacions de crèdit per refinançar o substituir l’endeutament autoritzat, formalitzat, disposat i no disposat el 31 de desembre de l’exercici anterior a l’any en què la Llei es fa vigent.

b) Concertar operacions de crèdit en concepte de prestació de garanties mitjançant un aval en el marc del Programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors, d’acord amb el Decret del 10 de març del 2010; del Programa de crèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses de valor afegit i/o de caràcter innovador, i del Programa de microcrèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses o negocis de nova creació o establerts al país, d’acord amb el Decret del 13 de març del 2013, respectivament, per un import total màxim de 12.500.000 euros.

c) Concertar operacions de crèdit en concepte de prestació de garanties mitjançant un aval en el marc del Programa de finançament preferent per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, d’un import màxim de 24.000.000 d’euros, d’acord amb la disposició addicional de la Llei 93/2010, del 16 de desembre, de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració; el Decret del 16 de març del 2011, i la Llei 21/2013, del 10 d’octubre, per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, i el Reglament regulador del Programa esmentat.

d) Concertar noves operacions d’endeutament amb un venciment no superior a la data del 31 desembre del 2018, fins a un import màxim igual al 5% de les despeses corrents del pressupost de l’exercici en què la Llei es fa vigent, d’acord amb l’article 12, punt 8, de la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

e) Emetre deute públic o concertar operacions de crèdit d’un import de 28.564.859,13 euros per finançar el dèficit previst en l’exercici 2018.

f) Concertar noves operacions d’endeutament per a l’exercici 2018 per fer front als crèdits aprovats en exercicis anteriors i reconduïts a l’exercici 2018.

g) Concertar operacions d’endeutament per refinançar préstecs, crèdits o qualsevol altra operació d’endeutament, per un import de 15.535.597,26 euros, per fer front a les despeses derivades del procés de resolució de l’entitat Banca Privada d’Andorra, SA.

Aquest endeutament es destina al refinançament d’un préstec per part del Govern a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries.

2. S’autoritza l’entitat parapública Forces Elèctriques d’Andorra perquè pugui concertar operacions de crèdit per refinançar o substituir l’endeutament autoritzat, formalitzat, disposat i no disposat el 31 de desembre de l’exercici anterior a l’any en què la Llei es fa vigent, per fer front al pla d’inversió previst.

3. L’endeutament autoritzat l’any 2017 i no formalitzat el 31 de desembre d’aquest any es pot instrumentalitzar el 2018, per finançar els crèdits de les despeses compromeses que no s’hagin pogut efectuar durant el mateix exercici i que s’hagin d’incorporar al pressupost de l’any 2018, en aplicació de l’article 15.4 de la Llei general de les finances públiques.

Article 23. Dipòsits de reserves en garantia

S’autoritza el Govern perquè, a proposta del ministre encarregat de les finances i amb l’informe previ de l’Institut Nacional Andorrà de Finances, determini la forma de remuneració i les altres condicions aplicables als dipòsits de reserves en garantia constituïts per les entitats financeres d’inversió i les societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva.

Article 24. Preu de compra del punt de jubilació

Els preus de compra i de venda del punt de jubilació per a l’exercici 2018 s’actualitzen d’acord amb l’índex de preus de consum (IPC).

Article 25. Revaloració de les prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social

Les prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social l’import de les quals, un cop deduïdes les cotitzacions de la persona assegurada, sigui inferior a dues vegades el salari mínim establert per a l’any 2018, es revaloren durant l’any 2018 d’acord amb l’índex de preus de consum (IPC). La resta de prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social no es revaloren.

Article 26. Càlcul dels capitals de jubilació

L’índex d’actualització de les cotitzacions per a l’any 2018 que s’ha d’aplicar en el càlcul dels capitals de jubilació establerts en l’article 197 del Decret legislatiu del 16-09-2015 de publicació del text consolidat de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, és l’índex de preus de consum (IPC) per a l’any 2017.

Article 27. Interès legal i interès moratori

1. L’interès legal per a l’exercici 2018 queda establert en el 0,843%. En cas que el Govern no pagui als seus proveïdors en els terminis establerts legalment, ha d’incorporar al seu pagament els interessos legals de demora corresponents de forma automàtica.

2. L’interès moratori per a l’exercici 2018, previst a l’article 23 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari queda establert en l’1,686%.

Article 28. Pròrroga pressupostària

Les despeses autoritzades amb càrrec als crèdits del pressupost prorrogat s’han d’imputar als crèdits autoritzats per aquesta Llei. Si en el pressupost prorrogat no consta el mateix concepte que en el pressupost per al 2017, el ministeri encarregat de les finances ha de determinar el concepte pressupostari a què s’ha d’imputar la despesa autoritzada. En aquest cas el Govern informa el Consell General de la decisió adoptada.

Article 29. Índex de preus de consum

En cas que, al final de l’any 2017, l’índex de preus de consum (IPC) fos negatiu, s’hauria de prendre com a valor de referència per a l’any 2017 el 0%.

Disposició addicional

Es modifica la disposició addicional primera de la Llei 21/2006 de 14 de desembre de l’impost sobre les plusvàlues en els transmissions patrimonials i immobiliàries, que queda redactada de la manera següent:

“Disposició addicional primera

El valor d’adquisició previst a l’apartat 5 de l’article 8 s’ha d’actualitzar multiplicant-lo pels coeficients d’actualització següents, determinats en funció dels anys en què el bé immoble hagi estat en propietat de l’obligat tributari:

a) 1,00 per a l’any 2017

b) 1,00 per a l’any 2016

c) 1,00 per a l’any 2015

d) 1,00 per a l’any 2014

e) 1,00 per a l’any 2013

f) 1,01 per a l’any 2012

g) 1,04 per a l’any 2011

h) 1,05 per a l’any 2010

i) 1,05 per a l’any 2009

j) 1,07 per a l’any 2008”

Disposició final primera

Es modifica l’article 7 de la Llei 2/2012, del 15 de març, de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, que queda redactat com segueix:

“Article 7. Sistema de gestió i avaluació de l’acompliment

L’aplicació del Sistema de gestió i avaluació de l’acompliment (GAdA) al personal de l’Administració general i de l’Administració de justícia en les etapes de gestió 2011-2012, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 i 2017-2018 queda totalment suspesa, tant pel que fa a la gestió com a la retribució, fins a l’aprovació del Projecte de la nova llei de la funció pública.”

Disposició final segona

Es modifiquen els articles següents de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996:

1. Es modifica el punt 5 de l’article 19, que queda redactat de la manera següent:

“Article 19. Formació de l’avantprojecte. Documentació annexa

[...]

5. Els consells d’administració de les entitats parapúbliques o de dret públic aproven els avantprojectes de pressupost, que han de contenir la proposta de bases d’execució i els estats de dotacions i recursos; i hi han d’adjuntar, a part de la documentació prevista en l’apartat 4 precedent, la següent: estat de situació financera, estat de rendiment financer, estat de canvis en el patrimoni net, estat de fluxos d’efectiu i pla d’inversions a cinc anys. Aquests avantprojectes són tramesos al Govern a través del Ministeri de Finances abans del dia 20 de setembre.

[...]”

2. Es modifica el punt 3 de l’article 22, que queda redactat de la manera següent:

“Article 22. Pròrroga pressupostària

[...]

3. El cap de Govern, amb l’acord previ del Govern:

a) Pot posar en vigor les despeses de capital previstes en el Projecte de pressupost de l’Administració general pendent d’aprovació i que ja s’havien aprovat amb el caràcter de despeses plurianuals.

b) Pot fer efectives transferències als comuns.

c) Pot posar en vigor les despeses que es detallen a continuació, previstes en el Projecte de pressupost de l’Administració general pendent d’aprovació i que ja s’havien aprovat amb el caràcter de despeses plurianuals.

- Subvencions a l’habitatge de lloguer.

- Ajut a l’estudi d’ensenyament superior.

- Ajut a l’estudi.

- Ajudes de recerca.

- Prestació per desocupació involuntària.

- Prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris.

d) Pot prorrogar en una sola vegada i a la bestreta els crèdits en concepte de prestació per desocupació involuntària i de prestacions econòmiques socials i sociosanitàries, les subvencions culturals a institucions sense ànim de lucre, i les ajudes a entitats esportives legalment constituïdes i al Comitè Olímpic Andorrà del darrer Pressupost general aprovat pel Consell General.”

[...]”

3. Es modifica el punt 1 de l’article 48, que queda redactat de la manera següent:

“Article 48. Abast de la gestió comptable: comptes especials i comptes generals

1. La gestió comptable es diversifica de la forma següent:

a) Gestió comptable d’ingressos, referida a les fases de liquidació i cobrament, com a resultat de la qual es forma el compte d’ingressos, estructurat en dos parts, una de gestió de l’estat d’ingressos i l’altra de drets de la tresoreria.

b) Gestió comptable de despeses, referida a les fases d’autorització, compromís, liquidació, ordenació de pagaments i pagaments efectius, com a resultat de la qual es forma el compte de despeses, estructurat en dos parts, una de gestió de l’estat de despeses, i l’altra de situació de les ordres de pagament pendents.

c) Gestió comptable de tresoreria, referida a les operacions de cobraments i de pagaments, tant pressupostàries com extrapressupostàries, com a resultat de la qual es forma el compte de tresoreria, estructurat en tres parts: cobraments i pagaments de pressupost, operacions extrapressupostàries, i saldo o existència de tresoreria.

d) Gestió comptable del patrimoni, referida als béns del patrimoni en començar l’exercici, a les adquisicions i alienacions que s’efectuïn durant el seu decurs i a la situació patrimonial existent en acabar el període, com a resultat de la qual es forma el compte de patrimoni.

e) Gestió comptable de l’endeutament, referida a la situació de l’endeutament al principi i al final de l’exercici, com a resultat de la qual es forma el compte d’endeutament.

f) Gestió comptable del romanent de tresoreria, referida a l’estat sobre la magnitud que s'obté per diferència, al tancament de l'exercici, entre els drets reconeguts nets pendents de cobrament a curt termini i els fons líquids menys les obligacions certes reconegudes netes pendents de pagament a curt termini. Els drets i les obligacions anteriorment indicats poden tenir l'origen tant en operacions pressupostàries com no pressupostàries. El romanent de tresoreria total distingeix la part que en resulta afectada, destinada a cobrir les denominades «despeses amb finançament afectat» en cas que hi hagi desviacions de finançament positives, i la part de romanent no afectat.

[...]”

Disposició final tercera

Es modifiquen els articles següents de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris:

1. Es modifica l’apartat 3 de l’article 26, que queda redactat de la manera següent:

“Article 26. Pensió de solidaritat per a la gent gran

[...]

3. Quantia. La quantia de la pensió ha de garantir el LECS personal un cop exigides, si escau, les responsabilitats familiars i de les persones obligades en els termes establerts en aquesta Llei.

Si hi ha dos o més persones de la mateixa unitat familiar de convivència amb dret a la pensió de solidaritat per a la gent gran, la suma de totes les pensions no pot superar el LECS personal augmentat en un 70% si els pensionistes convivents són dos, més un 50% del LECS per a cadascun dels pensionistes convivents restants. Si per aplicació d’aquesta norma cal reduir les pensions, totes s’han de reduir en la mateixa proporció.

No obstant el que estableix el paràgraf anterior, quan la unitat familiar de convivència estigui formada únicament per persones que han contret matrimoni o mantenen una situació de convivència anàloga, i ambdós cònjuges o membres de la parella legal o de fet tinguin dret a la pensió de solidaritat per a la gent gran, la suma de totes les pensions no pot superar el LECS personal augmentat en un 80%. Si per aplicació d’aquesta norma cal reduir les pensions, totes s’han de reduir en la mateixa proporció.

En cas que els familiars o les persones obligades no facin efectiva l’ajuda, el Govern ha d’atorgar a la persona sol·licitant la pensió que li correspongui i prendre les mesures de constrenyiment i d’execució contra aquests familiars i, si escau, contra les altres persones obligades, en els termes establerts als articles 62 i 63.

[...].”

2. Es modifica l’article 31, que queda redactat de la manera següent:

“Article 31. Càlcul del llindar econòmic

1. La quantia del LECS personal és equivalent al salari mínim oficial.

2. El LECS d’una unitat familiar de convivència es calcula de la forma següent:

- Quan la unitat familiar la compon un matrimoni o una parella que mantingui una situació de convivència anàloga, el LECS és el salari mínim oficial augmentat en un 70%.

- Quan la unitat familiar de convivència la compon un matrimoni o una parella que mantingui una situació de convivència anàloga, i ambdós tinguin dret a percebre la pensió de solidaritat per a la gent gran, el LECS és el salari mínim oficial augmentat en un 80%.

- Quan la unitat familiar la compon un matrimoni o una parella que mantingui una situació de convivència anàloga amb familiars fins al segon grau de consanguinitat, el LECS es calcula sumant al LECS personal un 50% per cada membre menor de 14 anys i un 70% per cada membre més gran d’aquesta edat.

- Quan la unitat familiar és monoparental, el LECS familiar es calcula d’acord amb el paràgraf anterior i s’incrementa amb un 20% del LECS personal.

- Quan la unitat familiar està integrada per una persona o més amb una discapacitat reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (Conava), el LECS familiar es calcula d’acord amb els paràgrafs anteriors i s’incrementa amb un 20% del LECS personal per cada membre que tingui acreditada aquesta situació.

- Quan la unitat familiar de convivència està integrada per una sola persona que ha complert l’edat que estableix l’article 26, apartat 2, lletra b, el LECS familiar es calcula d’acord amb els paràgrafs anteriors i s’incrementa amb un 20% del LECS personal, només en cas que percebi la pensió de solidaritat per a la gent gran i sol·liciti, a més, un o més ajuts econòmics ocasionals.”

Disposició final quarta

S’afegeix una nova lletra c) a l’apartat 1 de la disposició derogatòria única de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris, la qual queda redactada en els termes següents.

“Disposició derogatòria única

[...]

c) Els articles 10 a 14 de la Llei de guarderies infantils, de l’11 de maig de 1995, referents a les infraccions i les sancions. Així mateix, els articles 5 a 8 de la Llei esmentada, relatius al procediment i als controls i la inspecció de les guarderies infantils, s’han d’adequar al que estableix aquesta Llei.”

Disposició final cinquena

Es modifica l’article 12 de la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, el qual queda redactat com segueix:

“Article 12. Limitació d’endeutament

1. El deute públic del Principat no pot ser superior al cinquanta-cinc per cent (55%) del producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals i calculat a aquests efectes d’acord amb la metodologia vigent a la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei.

Si l’endeutament de l’Administració general de l’Estat i dels comuns superés el límit del cinquanta per cent (50%) del producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals, tant l’Administració general com els comuns han de negociar i establir un pla d’acció comú perquè l’endeutament consolidat no arribi als límits establerts al paràgraf anterior.

2. El deute públic esmentat en l’apartat anterior inclou l’endeutament disposat de l’Administració general de l’Estat i dels comuns, d’acord amb els requisits establerts en aquest article.

3. A efectes del càlcul del deute públic del Principat d’Andorra, no es té en compte els fons de reserves de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Així mateix qualsevol deute públic andorrà subscrit pels fons de reserves de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social es considera a tots els efectes com a deute públic subscrit per un tercer no vinculat.

4. El deute de l’Administració general no pot superar el quaranta per cent (40%) del producte interior brut expressat en termes nominals i calculat a aquests efectes d’acord amb la metodologia vigent a la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei.

5. El deute dels organismes públics, les entitats públiques i parapúbliques que estan vinculades a l’Administració general i les societats públiques amb una participació de l’Administració general de l’Estat majoritària en el capital o suficient per tenir-ne el control no pot superar el cinquanta per cent (50) dels fons propis consolidats de cada entitat o grup d’entitats. L’endeutament d’aquests organismes, entitats i societats públiques esmentats anteriorment no computa a efectes de calcular el deute de l’Administració general.

A l’efecte de seguiment i control de l’endeutament de les societats públiques amb una participació de l’Administració general de l’Estat majoritària en el capital o suficient per tenir-ne el control, l’entitat dominant, que és l’entitat que en té una o més dependents, ha de presentar en la data de tancament els seus estats consolidats d’acord amb la normativa aplicable.

6. El deute dels comuns, inclosos els organismes públics, les entitats públiques i parapúbliques que hi estan vinculades, així com les societats públiques amb una participació dels comuns majoritària en el capital o suficient per tenir-ne el control, no pot superar el dos-cents per cent (200%) de la mitjana dels ingressos totals liquidats en els pressupostos corresponents als tres anys naturals immediatament anteriors, calculat d’acord amb el que estableix la Llei de les finances comunals.

7. Qualsevol administració que superi el seu límit d’endeutament no pot fer operacions d’endeutament net.

8. A l’efecte dels apartats anteriors i amb referència a l’Administració general i als organismes públics, entitats o societats públiques que s’esmenten a l’apartat 5, no s’hi inclouen les operacions de tresoreria, inferiors a un any, sempre que el saldo viu total no superi el cinc per cent (5%) de les despeses corrents del pressupost corresponent.

9. Els termes deute i endeutament d’aquest article corresponen a la definició del terme endeutament que recull la Llei general de les finances públiques quant al Govern i als organismes públics, entitats o societats públiques que hi estan vinculats; i a la Llei de les finances comunals pel que fa als comuns i als organismes públics, entitats o societats públiques que hi estan vinculats.

Disposició final sisena

Adquireix la condició d’agent de l’Administració de caràcter indefinit, en els termes previstos per la Llei de la funció pública, del 15 de desembre del 2000, el personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que formava part del Programa d’atenció domiciliària i que es va integrar al Govern l’1 de juliol del 2017, en aplicació de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris, i del conveni signat el 29 de juny del 2017 entre el Govern i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

Disposició final setena

S’encomana al Govern que en el termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra els textos consolidats de les lleis següents que han estat modificades mitjançant disposicions derogatòries o finals amb caràcter permanent per les lleis de pressupostos dels exercicis 2016, 2017 i 2018.

Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996.

Llei de contractació pública, del 9 de novembre del 2000.

Llei 30/2007, del 20 de desembre, de la comptabilitat dels empresaris, modificada per la Llei 8/2010, del 22 d’abril, i per la Llei 26/2011, del 29 de desembre.

Llei 31/2007, del 20 de desembre, d’acompanyament del Projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2008, d’actualització dels tipus de gravamen de diversos tributs.

Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

Llei 31/2008, del 18 de desembre, de mesures de reactivació econòmica.

Llei 93/2010, del 16 de desembre, de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social i d’optimització dels recursos de l’Administració.

Llei 2/2012, del 15 de març, de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal.

Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració.

Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte.

Llei 14/2012, del 12 de juliol, de salut animal i seguretat alimentària.

Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris.

Llei 24/2014, del 30 d’octubre, de plaques de matrícula personalitzada de vehicles.

Llei 25/2014 del 30 d’octubre del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Llei 27/2014, del 30 d’octubre, de taxes de l’Oficina de Patents.

Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de regulació dels jocs d’atzar.

Llei 4/2016, del 10 de març, de foment del vehicle elèctric.

Disposició final vuitena

Aquesta Llei entra en vigor l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

QUADRE RESUM PROJECTE DE PRESSUPOST 2018

 

 

 

Butlletí del Consell General

Dipòsit legal: And. 262/94
ISSN 1024-9044