Butlletí
del
Consell General
Núm. 31/2014
Casa de la Vall, 5 de maig del 2014
SUMARI
3- PROCEDIMENTS ESPECIALS
3.2.2 Proposicions de llei qualificada
Publicació del criteri del Govern relatiu a la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni de 30 de juny de 1995 i de la Llei 14/2004, de 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni.
3- PROCEDIMENTS ESPECIALS
3.2.2 Proposicions de llei qualificada
Edicte
El síndic general, d’acord amb les previsions de l’article 90 del Reglament del Consell General,
Disposa
Publicar el criteri del Govern relatiu a la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni de 30 de juny de 1995 i de la Llei 14/2004, de 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni.
Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.
Casa de la Vall, 5 de maig del 2014
Vicenç Mateu Zamora
Síndic General
Criteri del Govern relatiu a la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, del 30 de juny de 1995, i de la Llei 14/2004, del 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni
El Govern ha examinat la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, del 30 de juny de 1995, i de la Llei 14/2004, del 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, presentada pel M. I. Sr. David Rios Rius, president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, i d’acord amb el que disposa l’article 103.2 del Reglament del Consell General, manifesta el seu criteri sobre la Proposició de llei esmentada basant-se en les següents;
Consideracions
La modificació legislativa proposada té com a finalitat permetre que les parelles homosexuals puguin contreure matrimoni civil, possibilitat que actualment està reservada a les parelles heterosexuals, segons l’article 1 de la Llei qualificada del matrimoni, del 30 de juny de 1995. La convivència com a parella de persones del mateix sexe basada en l’afecte s’ha incrementat notablement en els darrers anys, i ha estat objecte d’un reconeixement i una acceptació creixents per part de la societat andorrana. Aquest canvi profund en la manera de conformar i reconèixer els diferents models de convivència, ha fet necessari establir un marc legal que permeti que les persones que escullen lliurement una opció sexual i afectiva amb altres persones del mateix sexe puguin desenvolupar la seva personalitat i els seus drets en condicions d’igualtat. La Llei 4/2005, del 21 de febrer, qualificada de les unions estables de parella, va omplir un buit legislatiu important, establint la possibilitat per part de les parelles tant homosexuals com heterosexuals, de formalitzar unions estables de parella, i regulant els efectes personals i patrimonials corresponents derivats d’aquestes unions. No obstant això, el règim jurídic aplicable a les unions estables de parella no correspon exactament al que s’aplica als matrimonis, concretament en matèria d’immigració, de nacionalitat i de successions. Per aquest motiu, el Govern comparteix l’opinió expressada en l’exposició de motius de la Proposició de llei que ens ocupa, en el sentit que cal crear un marc normatiu de realització personal per a les parelles homosexuals, a través de l’establiment d’un vincle o unió que desplegui exactament els mateixos efectes jurídics que els del matrimoni civil, a fi de salvaguardar el principi d’igualtat consagrat a l’article 6 de la Constitució, tot plegat amb independència de la denominació que es confereixi a aquesta institució.
Ara bé, no és menys cert que el text proposat entra en contradicció amb altres disposicions legals, i si s’aprova tal com està articulat, pot ocasionar problemes d’ordre pràctic i jurídic, en detriment del principi de seguretat jurídica. En efecte, l’article 3 de la Proposició de llei modifica la disposició final primera de la Llei 14/2004, de 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, a fi de reformar, al seu torn, la redacció de l’article 75 de la Llei del registre civil, de l’11 de juliol de 1996, per tal d’establir una nova presumpció de paternitat i/o maternitat. Segons la nova redacció de l’apartat 1 de l’article 75 de la Llei esmentada “Es presumeix que l’infant concebut durant el matrimoni o unió estable de parella inscrita al registre civil, és també fill de l’altre cònjuge o parella estable. (...)”. D’aquesta disposició se’n desprèn que en el cas que un dels membres d’una parella homosexual tingui descendència mentre dura el seu matrimoni o la seva unió estable de parella homosexual, el fill pot ser inscrit com a fill d’aquesta persona i de l’altre membre de la seva parella. Tanmateix, el sistema d’inscripcions registrals previst als articles 73 i següents de la Llei del registre civil no preveu la possibilitat de registrar aquest tipus de filiacions. En efecte, s’estableix únicament que es pugui inscriure la maternitat i la paternitat d’un nadó, però no dues maternitats o dues paternitats. Per tant, la modificació legal prevista a l’article 3 del text proposat no es podria materialitzar perquè no s’han previst totes les modificacions escaients i necessàries de la Llei del registre civil.
S’ha d’afegir que, a criteri del Govern, caldria preveure expressament la possibilitat d’impugnar aquesta nova presumpció de paternitat i/o maternitat, en el cas que la persona concernida no desitgi que li sigui atribuïda, atès que la possibilitat d’impugnació únicament s’atorga als pares, en els casos de matrimoni o unió estable de parella composada per un home i una dona. Aquesta presumpció de paternitat i/o maternitat constitueix un canvi molt important en el nostre ordenament jurídic i, per tant, convé regular de manera detallada aquest tipus de filiacions, tenint en compte a més que versa sobre una matèria sensible com ho és la protecció dels drets dels progenitors biològics. Així doncs, atès que el text proposat no regula en detall aquests aspectes, en ressurt una vulneració del principi de seguretat jurídica.
D’altra banda, si el què es pretén és equiparar els drets de les parelles homosexuals i heterosexuals, a fi que les parelles homosexuals puguin adoptar, tal com es desprèn de l’exposició de motius, a la qual cosa el Govern es mostra conforme, les modificacions contingudes en la Proposició de llei no serien suficients. En aquest sentit, l’article 2 de la Llei qualificada de l’adopció i de les altres formes de protecció del menor desemparat, del 21 de març de 1996, disposa que “L’adopció pot ésser demanada després de cinc anys de matrimoni o de convivència, per parelles estables heterosexuals.” Per tant, la disposició addicional del text proposat, segons la qual tota disposició de rang igual o inferior que es refereixi al matrimoni civil s’ha d’aplicar amb independència del sexe dels seus components, no sembla que hagi de permetre eliminar la prohibició legal vigent que pesa sobre les parelles homosexuals per poder adoptar. De fet, la redacció genèrica d’aquesta disposició addicional fa pensar que no s’ha fet una anàlisi jurídica exhaustiva sobre les conseqüències concretes que la modificació legislativa proposada pot tenir sobre altres disposicions legals, la qual cosa pot provocar, una vegada més, problemes pràctics i dubtes interpretatius de caràcter jurídic en el moment de l’aplicació del text normatiu, en el cas que s’aprovi.
En conclusió, la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, del 30 de juny de 1995, i de la Llei 14/2004, del 3 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, tal com ha estat plantejada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata, si bé parteix d’una voluntat lloable i pretén a priori oferir un marc jurídic a les parelles homosexuals equiparat al dels consorts d’un matrimoni civil, concretament en relació amb els efectes personals i patrimonials que en dimanen, la qual cosa el Govern comparteix, adopta tanmateix solucions normatives i empra una tècnica legislativa que pot generar contradiccions amb altres disposicions legals vigents i pot plantejar, per tant, problemes pràctics i jurídics en la seva aplicació, sense d’altra banda resoldre convenientment l’equiparació dels drets de les parelles homosexuals i heterosexuals en matèria d’adopció, qüestió aquesta darrera que el Govern creu que hauria de ser solucionada en sentit afirmatiu, però de forma clara i taxativa als efectes d’evitar dubtes interpretatius.
Andorra la Vella, 30 d’abril del 2014
Butlletí del Consell General
Dipòsit legal: And. 262/94
ISSN 1024-9044