Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Newsletters / Butlletí del Consell General / BCG 21/2017, 22 març 2017

BCG 21/2017, 22 març 2017

Facebook icon Twitter icon Forward icon

BCG 21/2017

 

 

Butlletí
del
Consell General

Núm. 21/2017

Casa de la Vall, 22 de març del 2017

SUMARI

 

 

2- PROCEDIMENT LEGISLATIU COMÚ

2.1 Projectes de llei

Pròrroga al termini per a la presentació d’esmenes al Projecte de llei del notariat.      

2.2 Proposicions de llei

Publicació del criteri del Govern relatiu a la Proposició de llei de creació del Grup d’Ex Síndics i Ex Consellers Generals (GESCO).             

 

 

 

 

 

2- PROCEDIMENT LEGISLATIU COMÚ

2.1 Projectes de llei

Edicte

La Sindicatura, en reunió tinguda el dia 22 de març del 2017, exercint les atribucions que li confereix l’article 80 del Reglament del Consell General, ha acordat a demanda del M. I. Sr. Pere López Agràs, president del Grup Parlamentari Mixt i de la M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés, consellera general del Grup Parlamentari Liberal, prorrogar el termini per a la presentació d’esmenes al Projecte de llei del notariat. El nou termini finalitza el dia 12 d’abril del 2017, a les 17.30h.

Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.

Casa de la Vall, 22 de març del 2017

Mònica Bonell Tuset                                                         
Subsíndica General

 

2.2 Proposicions de llei

Edicte

La subsíndica general, d’acord amb les previsions de l’article 90 del Reglament del Consell General,

Disposa

Publicar el criteri del Govern relatiu a la Proposició de llei de creació del Grup d’Ex Síndics i Ex Consellers Generals (GESCO).

Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.

Casa de la Vall, 22 de març del 2017

Mònica Bonell Tuset                                                         
Subsíndica General

 

Criteri del Govern en relació a la Proposició de llei de creació del Grup d’ex Síndics i ex Consellers Generals (GESCO)

El Govern ha examinat la Proposició de llei de creació del Grup d’ex síndics i ex Consellers Generals (GESCO), presentada pels M. I. Srs. Ladislau Baró Solà, president del Grup Parlamentari Demòcrata, Josep Pintat Forné, president del Grup Parlamentari Liberal, Pere López Agràs, president del Grup Parlamentari Mixt i Víctor Naudi Zamora, president suplent del Grup Parlamentari Mixt, publicada al Butlletí del Consell General el 29 de desembre del 2016 i, d’acord amb el que disposa l’article 103.2 del Reglament del Consell General, manifesta el seu criteri sobre la Proposició de llei esmentada basant-se en les següents:

Consideracions

En la mateixa línia del que s’esmenta en l’exposició de motius de la proposició de llei en qüestió, el Govern considera que l’Associació d’ex-Síndics i ex-Consellers Generals (AESCO) ha desenvolupat, des de la seva creació el març del 2003, una tasca notable en la promoció dels valors democràtics i culturals íntimament lligats al poble andorrà, a la seva trajectòria col·lectiva i a les seves institucions.

En aquest sentit, el Govern comparteix amb els impulsors de la proposició de llei la necessitat de dotar l’AESCO d’un marc legal clar i estable. Sens dubte, l’especificitat de l’AESCO, fa que aquesta associació no pugui encabir-se al 100% en els pressupòsits de la Llei qualificada d’associacions i que, per tant, precisi d’un règim legal propi. La transformació de l’AESCO en el Grup d’ex-Síndics i ex-Consellers Generals (GESCO) és, per tant, un pas adequat i pertinent.

Més enllà de les regulacions concretes sobre el funcionament, la composició i els òrgans legals del GESCO –regulacions que el Govern comparteix plenament i que, per tant, no és necessari entrar a valorar en el seu detall- el rellevant d’aquesta proposició de llei és que atorga un estatut definit a les persones que han format part del Consell General, representant màxim de la sobirania popular.

Ha estat una pràctica habitual en els règims democràtics, ja des de l’antigor, la de preveure un paper institucional concret i fins i tot unes competències definides a les persones que han exercit les més altes responsabilitats públiques; perquè les societats d’arreu han tingut consciència de l’actiu que representa per a un sistema polític poder comptar amb l’experiència d’aquestes persones. En el cas concret que ens ocupa, el fet de posar en valor la trajectòria i els coneixements d’aquelles persones que han format part del poder legislatiu en temps pretèrits està en consonància amb el respecte per la tradició i la identitat que la societat andorrana ha demostrat al llarg dels temps.

Quant a les competències concretes previstes a la proposició de llei, el Govern valora positivament que es tracti de funcions consultives i que aquestes es desenvolupin a requeriment d’una majoria qualificada del Consell General. Segons el punt de vista de l’Executiu, un dels punts claus del text presentat ha de ser trobar un equilibri entre les funcions consultives del GESCO i la potestat legislativa del Consell General que, en cap cas, no s’hauria de veure disminuïda per aquestes funcions consultives. El Govern entén que el redactat de la proposició de llei ha sabut trobar aquest equilibri, deixant –a més- la porta oberta a què els estatuts del GESCO puguin definir altres funcions per servir l’alta missió de promocionar i defensar els valors democràtics, la cultura andorrana i la llengua catalana.

Per tot l’exposat, el criteri del Govern a la Proposició de llei de creació del Grup d’ex Síndics i ex Consellers Generals (GESCO) és favorable.

 

 

 

 

 

Butlletí del Consell General

Dipòsit legal: And. 262/94
ISSN 1024-9044