Proposta d'acord per promoure la igualtat de gènere des del Consell General

Aprovada per assentiment en la sessió extraordinària del Consell General del dia 15 de gener del 2015.
Acord per promoure la igualtat de gènere des del Consell General
El 15 de maig de 1968, un grup de dones va adreçar una petició al Consell General, acompanyada de 378 signatures, amb l’objectiu d’aconseguir el dret de vot i el dret de ser elegibles. El 4 de juliol de 1969, el Consell General els reconeixia la facultat de votar i, quatre anys més tard, les dones obtenien el ple reconeixement dels seus drets polítics amb el dret a l’elegibilitat.
Les eleccions generals del 3 d’abril del 2011 van propiciar que el Consell General assolís, per primera vegada a la història, una composició paritària. Segons l’últim estudi de l’organització ONU WOMEN, Dones en la política: 2014, Andorra és l’únic Estat on hi ha actualment paritat del 50% entre parlamentaris homes i parlamentàries dones (14 consellers generals i 14 conselleres generals). Una paritat que, a més, s’ha obtingut de manera espontània, sense una llei de quotes.
La composició paritària, sumada al compromís amb aquelles dones que havien treballat per la igualtat de drets polítics, va desembocar en la celebració d’un seguit de reunions de gènere a partir del febrer del 2013, amb la participació de tots els grups parlamentaris. L’objectiu ha estat analitzar la situació actual de les dones a Andorra i establir propostes que puguin servir d’exemple per corregir les possibles desigualtats que pensem encara existeixen a la nostra societat.
En el decurs d’aquestes trobades, es va estudiar el Pla d’Acció per als parlaments sensibles al gènere de la UIP, aprovat per la 127ª Assemblea de la Unió Interparlamentària celebrada a Quebec el 26 d’octubre de 2012. La finalitat d’aquest document és promoure la igualtat als parlaments, tant en la seva composició i funcionament intern com en el contingut de les iniciatives legislatives que tramiten i aproven.
Després de més d’un any de reunions, els consellers generals que hi han participat han constatat la manca de dades sobre la realitat del país en matèria d’igualtat de gènere, cosa que dificulta una estratègia política en aquest sentit i la implementació efectiva de les recomanacions de la UIP per a un parlament sensible al gènere.
El Consell General, en la sessió ordinària del dia 15 de gener del 2015,
Acorda
Primer.- Impulsar l’elaboració d’un Llibre Blanc de la igualtat, amb el suport del M.I. Govern d’Andorra i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Andorrans i del Ministeri de Salut i Benestar. L’objectiu d’aquesta iniciativa és recopilar informació sobre la situació real en matèria d’igualtat de gènere existent a Andorra i, a partir d’aquí, dissenyar una estratègia per promoure des del Consell General i la resta d’institucions públiques la cultura de la igualtat.
Segon.- Aplicar les següents recomanacions contingudes al Pla d’Acció per als parlaments sensibles al gènere de la UIP:
- Per promoure la igualtat dins del Consell General:
- Respectar, en la mesura del possible en funció dels resultats electorals i dels candidats electes, la representació paritària en els càrrecs rellevants a ocupar en el Consell General.
- Procurar, quan sigui possible, que les presidències de les comissions legislatives i la composició de les delegacions internacionals siguin mixtes.
- Revisar el Reglament del Consell General per poder conciliar l’activitat parlamentària amb les absències justificades per raons de maternitat, paternitat o malaltia.
- Per promoure la igualtat des del Consell General, en les iniciatives legislatives i altres treballs parlamentaris:
- Establir indicadors per potenciar que les iniciatives legislatives parlamentàries es puguin avaluar des d’una òptica d’igualtat de gènere.
- Vetllar perquè el Pla d’estadística incorpori indicadors de gènere.
- Plantejar la reforma legislativa de la Llei de la funció pública i de la Llei del Codi de relacions laborals per tal de facilitar una major participació ciutadana, i en conseqüència una major participació de les dones, en la vida política.
- Vetllar perquè la comissió legislativa encarregada de les qüestions de gènere pugui informar al ple sobre els seus treballs i recomanacions de forma periòdica.
- Per promoure la igualtat des del Consell General, en activitats i serveis oberts a la ciutadania:
- Crear una secció específica dins de la biblioteca del Consell General relativa a les qüestions de gènere.
- Incloure un conjunt d’accions relatives a qüestions de gènere dins el pressupost del Consell General.
- Programar periòdicament un cicle de conferències i activitats per sensibilitzar sobre qüestions de gènere.
Tot el que es fa públic per a general coneixement i efectes.
Casa de la Vall, 15 de gener del 2015
Vicenç Mateu Zamora
Síndic General