Pregunta amb resposta oral del Govern presentada per la Sra. Sílvia Eloïsa Bonet, consellera general del GPM, relativa a les dificultats que encara succeeixen en el reemborsament de les prestacions sanitàries als fills de parelles separades
A la Sindicatura
La sotasignada, Sílvia Eloïsa Bonet Perot, consellera general de Socialdemocràcia i Progrés del Grup Parlamentari Mixt, d’acord amb el que disposa el capítol quart del títol IV del Reglament del Consell General, formulo la següent pregunta, perquè sigui resposta pel Govern, de forma oral, davant el Ple del Consell General.
Pregunta que es formula al Govern relativa a les dificultats que encara succeeixen en el reemborsament de les prestacions sanitàries als fills de parelles separades
En l’informe del Raonador del Ciutadà presentat al Consell General es destaca dintre de l’apartat social, la queixa reiterativa de progenitors separats que tenen dificultats per cobrar les prestacions sanitàries dels actes efectuats als seus fills.
En concret la memòria diu “La problemàtica sorgia quan la parella separada o divorciada i els menors quedaven com a beneficiaris d’un dels progenitors.”.
La CASS paga els actes sanitaris únicament al progenitor que té als menors com a beneficiari, sense tenir en compte qui havia pagat l’acte.
La Llei 18/2014, del 24 de juliol, de modificació de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social diu “Per reglament es pot establir i regular que, en situacions de separació, de divorci o d’extinció de la unió estable de parella, els fills puguin ser assegurats indirectes i trobar-se a càrrec, simultàniament, d’ambdós progenitors.”.
Tot i que en el mateix informe es reconeix un procediment agreujat per poder fer el pagament a qui correspon, entenem que la finalitat del legislador va ser trobar un procediment simple que donés resposta a aquesta problemàtica.
Igualment, podem constatar que encara s’està a l’espera de trobar un procediment simplificat d’una llei que ja va entrar en vigor fa més d’un any.
Entenem que cal agilitzar en els aspectes relacionats amb la condició d’assegurat, i en aquest cas concret cal dir que des de l’aprovació de la llei al juliol 2014 i fins a dia d’avui es podria haver elaborat una forma d’actuació dels tràmits per solucionar una problemàtica que va més enllà del que molts es poden imaginar.
Ateses les consideracions exposades, es pregunta
Quines accions prop del Consell d’Administració efectuarà Govern per donar resposta de forma complerta a aquest precepte de la llei de la CASS?
Casa de la Vall, 15 d’abril del 2016
Sílvia Eloïsa Bonet Perot
Consellera general d’SDP
Grup Parlamentari Mixt