Sou a: Inici / ca / Activitat parlamentària / Control i impuls de l'acció política i de Govern / Debat sobre l’orientació política de Govern / VIII Legislatura 2019-2023 / Any 2021 / Resolucions aprovades en sessió del Consell General del dia 17 de setembre del 2021

Resolucions aprovades en sessió del Consell General del dia 17 de setembre del 2021

Acords, resolucions i comunicacions dels òrgans de la Cambra
17/09/2021

La síndica general comunica que el Consell General en la seva sessió del dia 17 de setembre del 2021, exercint les competències que li atribueix l’article 133 del Reglament del Consell General, ha aprovat les resolucions següents:


Resolució

Atès que les persones amb discapacitat són un col·lectiu vulnerable que han vist incrementada la seva vulnerabilitat davant la situació de pandèmia mundial provocada per la COVID-19.

Atès que una de les conseqüències directes de la pandèmia de la COVID-19 afecta especialment a la igualtat d’oportunitats, els principis d’igualtat i de no-discriminació, tant per poder-se incorporar al món laboral, com en les etapes laborals de les persones amb discapacitat que hi treballen.

Atès el mandat de l’article 6.2 de la Constitució, en el sentit que els poders públics han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives.

Atesa la ratificació per part del Principat d’Andorra del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat i del Protocol opcional al Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, fets a Nova York el 13 de desembre del 2006.

Atès que l’Administració general ha d’adoptar les mesures adients per donar plena accessibilitat laboral a totes les persones, a fer les proves o entrevistes corresponents als processos de selecció o de mobilitat interna i d’accés a la formació, utilitzant mitjans i sistemes que no discriminin la persona avaluada per raó de les seves característiques personals.

El Consell General, en la Sessió del Debat d’Orientació Política del Govern del dia 17 de setembre del 2021

Acorda

S’encomana al Govern a adaptar les proves d’accés per garantir la plena igualtat de les persones amb discapacitat, tant per a l’accés al món laboral, concretament dins de les administracions públiques, com per poder desenvolupar una carrera i creixement professional.

Tanmateix, s’encomana al Govern a dissenyar plans interns de formació continuada i específica per adaptar els processos de selecció  a les necessitats de les persones amb discapacitat que es presentin als concursos públics.

 

Resolució

Atès que al 2013 es va aprovar la Llei 24/2013, del 28 de novembre, de creació del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra.

Atès que el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA) ha reivindicat, des de la seva creació, la necessitat de comptar amb un text legal i que ja existeix una proposta de llei aprovada en assemblea per aquest Col·legi, el 2018, i que posteriorment ha estat millorada amb el treball conjunt que s’ha efectuat amb el Ministeri de Salut.

Atès que el Ministeri de Salut ha manifestat i reconegut la necessitat d’aquesta Llei, com una llei marc de professions sanitàries.

El Consell General, en la Sessió del Debat d’Orientació Política del Govern del dia 17 de setembre del 2021

Acorda

Encomanar al Govern que, abans d’acabar el primer semestre del 2022, entri a tràmit parlamentari la Llei d’infermeria juntament amb la Llei marc de professions sanitàries.

 

Resolució

La Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) i l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic 2020-2050, fixen el camí a seguir per tal d’assolir la neutralitat en carboni a l’horitzó 2050, i identifiquen la mobilitat com un aspecte clau per assolir aquest objectiu.

La Litecc estableix que el Govern i els comuns promouen un model de mobilitat cap a mitjans més sostenibles sempre privilegiant el transport públic respecte dels transports privat i particular i d’acord amb la jerarquia, prioritzant els desplaçaments sense emissions.

Aquesta transició cap a un nou model de mobilitat més sostenible s’ha de fer efectiva mitjançant l’estratègia nacional de mobilitat, que està elaborant el Govern mitjançant els ministeris competents en matèria d’energia i de canvi climàtic, de transport i de mobilitat, en el marc de la Subcomissió Permanent de Treball Tècnic en el Marc de la Mobilitat (SPTTMM) de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic, que actualment compta amb 22 membres que representen les administracions públiques, les associacions o les entitats relacionades amb la mobilitat.

També amb el Pla de mobilitat de la Vall Central que ja està acabat i amb el Pla director de mobilitat 2030 que estarà finalitzat abans de final d’any i que ha d’aportar una visió global del país en termes de mobilitat amb la finalitat de fomentar una mobilitat més respectuosa, reduir els temps de viatge i augmentar la seguretat viària.

Els plans de mobilitat parroquials, que han d’elaborar els comuns incorporant les previsions de l’estratègia nacional de mobilitat a la planificació local, d’acord amb l’article 37 de la Litecc també seran una eina important per facilitar la transició cap a un nou model de mobilitat. El Govern i els comuns han d’incorporar en els seus instruments de planificació urbanística les previsions de l’estratègia nacional de mobilitat i dels plans de mobilitat parroquials.

Pel que fa al transport públic, la Litecc preveu que la totalitat de mitjans de transport públic del país han d’operar amb una targeta d’abonament única, com també amb un bitllet de trajecte únic.

L’acord de Joventut aprovat per unanimitat pel Consell General al juliol del 2021, un document que busca establir noves mesures que responguin a la realitat i les necessitats concretes de la joventut d’Andorra, entre les accions incloses en l’àmbit de la mobilitat sostenible, destaca la creació d’una tarifa única informativa i combinatòria de les línies de transport públic i el foment del vehicle compartit.

L’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica (DEC), del gener 2020, elaborat en col·laboració amb el jovent i aprovat per unanimitat al Consell General, inclou diverses accions de promoció de la mobilitat sostenible. Entre d’altres, la modificació de les tarifes d’aparcament, l’impuls de la bicicleta elèctrica i el transport públic i el foment de la plataforma nacional per compartir cotxe i l’adquisició de vehicles elèctrics, així com prioritzar l’ús del transport públic col·lectiu i el transport compartit respecte al vehicle privat mitjançant el foment del transport públic intermodal.

És per aquests motius, i tenint en consideració el rol exemplar de les administracions, que el Govern i els comuns disposen de convenis per a la implementació de la bicicleta elèctrica i per implementar una plataforma de mobilitat intermodal amb FEDA. FEDA ha dissenyat l’aplicatiu MOU-T-B per donar resposta a les necessitats de mobilitat i entre altres, per facilitar informació en temps real als usuaris, permetre el pagament en un bitllet únic i la integració dels accessos als aparcaments i d’un sistema de gestió de control dels estacionaments en la via pública.

L’aprovació de la taxa verda finalista que alimenta el fons verd ha permès com a primera mesura trencar la barrera del preu en el foment dels desplaçaments amb transport públic.

Els recents processos participatius han posat de manifest que els aspectes de mobilitat eren cabdals per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i garantir una competitivitat econòmica. D’acord amb la darrera enquesta sociològica sobre mobilitat, un 49% dels enquestats considera que les principals problemàtiques per aconseguir una mobilitat sostenible a Andorra són millorar els horaris, freqüències, línies, cost i accessibilitat del servei del transport públic.

Tenint en compte que la mobilitat és un dret ciutadà que l’Estat té el deure de garantir i per tal d’avançar de manera decidida cap a aquest nou model de mobilitat, el rol exemplar de les administracions públiques, que han d’assumir mesures capdavanteres per assolir un país sostenible, eficient, equitatiu, connectat i segur, és clau.

Sabent que sense la implicació activa dels comuns serà impossible que Andorra acompleixi els graus de responsabilitat que s’espera del nostre país en la lluita contra el canvi climàtic, en particular pel que fa a la mobilitat en un context de transició ecològica.

El Consell General, en la Sessió del Debat d’Orientació Política del Govern del dia 17 de setembre del 2021

Acorda

Encomanar al Govern, que de forma coordinada amb la resta d’administracions públiques i els agents implicats, acceleri la implementació de les accions previstes a la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), a l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i a la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica (DEC) i a l’Acord de joventut, per seguir fomentant el transport intermodal, i en concret disposar de la integració tarifària i del sistema d’informació per facilitar l’accessibilitat dels serveis de transport intermodal als usuaris, així com adaptar i millorar horaris i freqüències i disposar del Pla de Mobilitat abans de finalitzar l’any 2022.


Resolució

Vist que al cap de més d’un any des de la declaració de la pandèmia de la COVID-19, les perspectives econòmiques estan sotmeses a grans incerteses.

Vist que s’observa com l’impacte de la pandèmia ha estat més pronunciat en els països que depenen del sector turístic.

Vist que aquest, és un dels motors claus de l’economia andorrana.

Vist que avui, s’albira amb certa esperança, una millora de la perspectiva econòmica. Tot i així, la situació és encara motiu de preocupació, en tots i cadascun dels diferents àmbits econòmics i socials, del nostre país, i dels països de l’entorn.

Atès que l’evolució de l’economia dependrà de la trajectòria que segueixi la crisi sanitària, tant als països del nostre entorn, com a Andorra.

Atès que el discurs d’orientació política del cap de Govern efectuat el 15 de setembre del 2021 confirma la tramitació prop del Consell General d’unes modificacions legislatives fiscals.

Atès que els comuns van entrar tots, conjuntament, una Proposició de llei de modificació de la Llei de les finances comunals, que està a tràmit al Consell General, modificant, entre d’altres, les seves figures impositives a l’alça.

Atès que mentre la recuperació no sigui sòlida s’ha de continuar amb una política fiscal competitiva.

El Consell General, en la Sessió del Debat d’Orientació Política del Govern del dia 17 de setembre del 2021

Acorda

Encomanar al Govern que en el termini màxim d’un mes proposi la creació d’una Taula de treball amb totes les Institucions, a saber Consell General, Govern i comuns, per tal d’abordar el debat i la reforma del marc tributari de l’Estat andorrà i les seves implicacions legislatives conseqüents, sense perjudici de les iniciatives legislatives ja anunciades o que es troben a tràmit parlamentari en aquest àmbit.

 

Resolució

La situació d’emergència sanitària derivada de la pandèmia causada pel SARS-CoV-2 va portar al Govern d’Andorra a definir un pla d’acció de legislatura adaptat al nou escenari sorgit després de la crisi pandèmica, conegut com Horitzó 23 que recull les necessitats immediates i els projectes transversals que han de permetre fer d’Andorra un país resilient, sostenible i global. En aquest sentit, el pla d’acció inclou un total de 77 accions dividides en 20 iniciatives emmarcades en tres pilars: el de benestar i cohesió social, el d’economia i innovació, i el d’aliances pel canvi.

Dins del pilar d’economia i innovació s’inclouen iniciatives vinculades a reforçar els sectors tradicionals així com el de fomentar un ecosistema de recerca, desenvolupament i innovació. En aquest sentit el 7 de juliol el ministre de Presidència, Economia i Empresa va presentar davant la Comissió d’Economia del Consell General l’estratègia d’innovació d’Andorra en la qual es posa de manifest els reptes i objectius i mecanismes per afavorir la innovació al país amb el convenciment de què cal una aposta decidida cap a l’adopció de nova tecnologia i la transformació digital de forma transversal a tots els àmbits de la societat, però amb una rellevància cabdal en el sector empresarial del país.

Pel que fa al pilar d’aliances pel canvi del pla d’acció Horitzó 2023 s’inclouen accions com l'impuls de la transformació digital del Principat d’Andorra. En aquest sentit, el 6 de juny de 2021 el Govern va presentar el projecte de transformació digital d’Andorra, que conté les línies estratègiques que han de guiar el sector públic i el sector privat a un avançament cap a la digitalització durant els pròxims quatre anys. El projecte determina quines són les necessitats específiques actuals d'Andorra en matèria de digitalització necessària per a l'evolució de les administracions públiques, pel desenvolupament de les capacitats empresarials i l'evolució de les competències digitals.

La diagnosi inicial del programa de transformació digital evidencia els reptes que Andorra té en matèria de transformació digital. Una primera aproximació al Digital Economy and Society Index (DESI), calculat per la Comissió Europea situaria Andorra en la posició 25 a nivell europeu pel que fa a l’estat de maduresa digital del país, sent la dimensió d’integració de tecnologia digital un dels principals àmbits de millora que destaca el càlcul. Així mateix, l’estudi de maduresa digital de les empreses andorranes, elaborat per la consultora Iniced amb la col·laboració de MoraBanc i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, presentat a mitjans de maig de 2021 mostra com el 83% de les empreses d’Andorra es troben actualment en un estadi de transformació digital bàsic o inicial i només un 35% de les empreses preveu llançar plans de transformació digital en els propers mesos. Amb tot, un 53% encara no s’ha plantejat la definició de cap full de ruta digital.

Davant d’aquesta situació, amb la voluntat d’augmentar la competitivitat del teixit empresarial del país per tal de reforçar el valor afegit dels seus models de negoci i poder transformar digitalment àmbits tant diversos com el posicionament digital de les empreses, la relació amb els seus clients, els canals de comercialització i venda, les competències digitals dels treballadors o la ciberseguretat i per tal de facilitar la implementació d’aquestes mesures en matèria de digitalització.

El Consell General, en la Sessió del Debat d’Orientació Política del Govern del dia 17 de setembre del 2021

Acorda

Encomanar al Govern, en el termini de sis mesos, la presentació d’un projecte d’acompanyament del sector privat en el procés de digitalització de forma coordinada amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i altres agents implicats. Aquesta iniciativa haurà, entre d’altres, de permetre figures de finançament per a les empreses que els hi facilitin aquest procés.

 

 

 

 

Resolucions aprovades en sessió del Consell General del dia 17 de setembre del 2021