Ves al contingut. | Salta a la navegació

Intervenció de Víctor Naudi, president suplent del Grup Parlamentari Mixt

05/05/2016

 

DEBAT D’ORIENTACIÓ POLÍTICA

4 I 5 DE MAIG DEL 2016


DISCURS DEL M.I. SR. VÍCTOR NAUDI ZAMORA

 

 

En la meva intervenció del debat d´orientació política, de l´octubre del 2015, començava dient que es tractava d´un debat atípic.

El d'enguany encara ho és més.

I no ho dic únicament per les presses d´avançar el període habitual del debat, sinó perquè malauradament coincideix amb una gravíssima crisi reputacional del Govern.

Quan encara no hem sortit del cas BPA, i de les conseqüències que en resultaran, esclata l'escàndol de les activitats empresarials passades del ministre de Finances.

Tot just fa una setmana el ministre, amb molta habilitat explicativa, intentava  justificar actuacions professionals passades i, en un pretès acte de transparència, es comprometia a aportar a Sindicatura tota la documentació de la seva activitat d'importació de lingots d'or. Intentava passar de llarg sobre altres actuacions moral, ètica i estèticament reprovables de les societats que dirigia.

La premsa internacional d'aquests darrers dies l'ha deixat en evidència.

Permeteu-me unes breus citacions:

¨Aquells que lliurement han optat per dedicar-se a la política, a la cosa pública han d´actuar amb exemplaritat.

Ja no hi ha camins bruts i pedregosos que aïllin les tranquil·les i remotes Valls d´Andorra. L´aposta per l´obertura no permet ja els espais d´ombra.

Si sabem deixar de costat l´afany egoista quan aquest malmet l'interès general, si sabem entendre que en un país tan petit com el nostre els actes irresponsables dels uns poden malbaratar el bon nom i el benestar de tota la població i posar en entredit la sobirania i la continuïtat d´un estat molts cops centenari, segur que ens sortirem.¨

Són paraules que fa tot just un mes i mig va pronunciar el Síndic en aquesta casa.

Paraules molt encertades, i que cal tenir en compte i més especialment  en aquests moments delicats en què la comunitat internacional ens vigila pel que fa al camí per l'adaptació en matèria de transparència financera.

No cal dir que, qui hagi de negociar aquest camí i presentar i signar els diferents acords ha de ser algú que no tingui espais d'ombra.

Senyor cap de Govern no pareu de donar lliçons d´andorranitat i patriotisme, als qui responsablement, legítimament i democràticament hem discrepat de la vostra forma de procedir.

Que teniu a dir ara ?

Ahir al matí vàreu fer un èmfasi especial en la imatge de país. Doncs bé d´una cosa estem segurs: la imatge la tenim malmesa, i molt especialment aquests darrers dies, pels dubtes que genera l'actuació professional del que avui és ministre de Finances i per les seves contradictòries i parcials explicacions públiques.

Demanem responsabilitats, exigim decisions. I ara, sense més dilacions.

Ahir al matí, esperàvem que ens presentaríeu un full de ruta pels propers anys, sòlid, marcat per línies clares i una mà estesa per trobar acords en aquelles qüestions cabdals pel futur del país.

Andorra és un Estat de Dret democràtic i social que reconeix les llibertats d'expressió i la lliure creació de partits polítics. Ignorant aquest principi constitucional us heu dedicat a escometre contra dos responsables de partits de l'oposició que no són aquí per a defensar-se. Aquestes formes em semblen mesquines i poc valentes. Pròpies d'una roda de premsa de DA i no pas d'un debat en aquesta cambra.

No hi podeu fer més: vàreu fer campanya pel NO a la Constitució i vint-i-tres anys després encara no ho heu paït.

Senyor Martí, la crisi de la BPA no s'ha resolt encara. Els clients d'aquell banc no tenen avui ni la certesa ni menys encara la seguretat que podran recuperar els seus diners.

Dissortadament, després dels acords de l'AREB, molts estalviadors sí que tenen avui una certesa: que no podran recuperar una bona part dels seus estalvis que estaven invertits en productes que tenien accions preferents en la seva composició.

I molts treballadors de BPA tenen també una certesa: que perdran el seu lloc de treball.

I ningú té la seguretat, a dia d'avui, que el mes de novembre Flowers confirmarà finalment l'adquisició dels actius de VallBanc.

Insistiu que hi ha una reactivació econòmica gràcies a la inversió estrangera i veieu 987 noves activitats en relació al 2012.

Poca reactivació han suposat si al gener del 2012 hi havia 38.419 afiliats a la CASS i el gener del 2016 eren 38.508.

Sabeu perfectament que els augments recents del nombre de cotitzants són l'efecte del desplegament de la nova legislació, que ha fet que molts treballadors autònoms s'asseguressin i no pas el resultat d'un augment de l'activitat econòmica.

En aquest àmbit no aneu pas d'acord amb la Cambra de Comerç que abans d'ahir feia públiques unes xifres força pessimistes.

Com tampoc coincidiu amb les apreciacions de la Unió Hotelera que no comparteix les alegries estadístiques d'Andorra Turisme.

No heu estat capaços, en cinc llargs anys, d'avançar en la reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que tant esmenteu. Únicament heu aconseguit dues coses: augmentar les cotitzacions i retallar les prestacions. Es paguen menys baixes i menys invalideses. Però el dèficit no l'heu pas reduït.

Hi ha un problema de gestió en la branca de jubilació però no l'heu volgut encarar.

Heu perdut cinc anys, emprant tres ministres de Sanitat, per arribar ahir a proposar-nos reformes que nosaltres ja us havien deixat preparades quan vàreu arribar al Govern l'any 2011.

La història clínica compartida i el metge referent són projectes que us vam deixar a punt. Fa cinc anys.

Si voleu un acord o pacte sobre sanitat ja sabeu que estem disponibles. Però per treballar, no per perdre el temps.

Seguim a l'espera de la Llei de farmàcia i esdevé urgent que Andorra signi el conveni del Consell d'Europa per la lluita contra la falsificació de medicaments (Medicrime).

En l'àmbit social us recordem que la llei us obliga a tenir adjudicada, abans de finals d'aquest mes, una auditoria sobre els serveis socials i sociosanitaris del país.

També convé avançar en la ratificació dels articles de la Carta Social Europea que romanen pendents. Per això proposem la constitució d'una comissió mixta Consell General-Govern per avançar en la regulació de la negociació col·lectiva a l'empara de la norma europea.

Ho fem perquè porteu ja tres anys prometent la modificació del codi de relacions laborals.

Sou un especialista en incomplir les resolucions del Consell General. Ara proposeu un acostament a l'FMI quan fa sis mesos que el Consell us ho va encomanar i no heu fet res de res.

Pel que fa a la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea nosaltres no hem de rebre lliçons Sr. Martí. L'hem defensat abans que molts de vostès el descobrissin i alguns l'haguessin d'acceptar ben a disgust.

Vam signar l'acord del passat mes de febrer però hem de lamentar que no hagueu sabut incorporar-hi els Liberals, condició indispensable perquè el pugueu qualificar de pacte d'Estat.

No heu sabut, o potser no heu volgut, amb les vostres presses i les vostres contínues agressions verbals a tot el que gosa discrepar del vostre pensament únic.

Tres mesos després de la seva signatura, aquell pacte, Sr. Martí, és paper moll. Només tenim la fotografia que volíeu i un power-point que vam rebre un mes després que el Govern el presentés a la Comissió Europea.

El document firmat diu que els elements que conformen l'estructura de treball s'articularan i es compartiran en el temps i la forma escaients per facilitar la construcció de la posició de la delegació andorrana en cadascun dels àmbits de la negociació.

Ni s'ha compartit en el temps i encara menys en la forma. La setmana passada hi havia reunions a Brussel·les i no s'ha compartit res de res.

La metodologia ja estava pactada i signada. Vostè no l'ha respectada.

I que consti que no discutim pas que la competència per negociar correspon a Govern. Però si només se'ns demana de fer el paper de comparses, no hi serem. Us ho vaig dir el 9 d'octubre de l'any passat i us ho repeteixo avui:

Seguirem sent lleials en aquesta qüestió d'Estat però reclamem reciprocitat. La nostra sincera implicació requereix informació prèvia i puntual, no a pilota passada. Així no anem enlloc.

Quant a la reforma de l'administració pública i la modificació de la normativa de competències comunals, així com la correlativa adequació de la llei de transferències als comuns, entrem en un nou exemple de la buidor dels vostres discursos que giren i giren, repeteixen i repeteixen, però cinc anys després som al punt inicial.

Cinc anys perduts, Sr. Martí. El vostre oportunisme fa que sempre us feu enrere quan s'acosten eleccions. I en la reculada feu caure els ministres que calgui.

Per això no podem creure en el vostre discurs d'ahir.

Qui es pot creure el discurs sobre els joves andorrans que estan exercint la seva professió a fora i que voldríeu veure tornar a casa quan esteu omplint l'administració de persones vingudes de fora amb un salari mitjà de 8.000 € mensuals, quan molts dels nostres joves encara no han pogut accedir a la seva primera feina?

I ara també li tocarà a l'INAF, que voleu omplir d'eminències foranes. També serà al mateix preu? També tancareu les portes als nostres joves?

 

CONCLUSIÓ

Senyor cap de Govern, el vostre discurs d'ahir és un compendi del pitjor de les majories absolutes: arrogància i menyspreu als que gosem discrepar.

Teniu un problema d'actitud, d'estil i de formes.

Parleu de pactes però no hi creieu.

Sou políticament incapaç de conjugar un "nosaltres" que abarqui el conjunt de l'arc parlamentari en els grans problemes del país.

Pel contrari, ens heu demostrat que només us importen "els vostres" i "lo vostre".

 

Intervenció de Víctor Naudi, president suplent del Grup Parlamentari Mixt