Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / 25è aniversari de la Constitució d'Andorra / OSCE PARLIAMENTARY ASSEMBLY 2017 AUTUMN MEETING / Report and speeches / Speaker of the Parliament of Andorra, Mr. Vicenç Mateu Zamora

Speaker of the Parliament of Andorra, Mr. Vicenç Mateu Zamora

 


XVI Sessió de Tardor OSCE-PA

Intervenció del síndic general a la sessió inaugural

Andorra la Vella, 3 d’octubre de 2017

 

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

És un honor per a mi donar-vos, en nom del Consell General i en nom propi, la benvinguda a Andorra.

Els parlamentaris que participareu en aquesta Setzena Sessió de Tardor de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa teniu tres dies per davant per debatre els temes que s’han fixat per a l’agenda d’aquest trobada i que aborden alguns dels reptes que, sens dubte, afronta l’Europa contemporània, i m’atreviria a dir que el món sencer. Per aquest motiu hem triat temes de màxima actualitat i preocupació com són la ciberseguretat i el canvi climàtic, i també un tema que ens permet apuntar a un horitzó d’esperança com és l’educació, antídot de la xenofòbia, autèntica garantia de pau, estabilitat i desenvolupament en el futur.

Aquest mateix curs polític, en concret el 14 de març de l’any vinent, Andorra celebrarà el 25è aniversari de la Constitució. En ella s’hi proclama la determinació del poble andorrà de perseverar en la promoció de valors com la llibertat, la justícia, la democràcia i el progrés social, i a mantenir i enfortir les relacions amb la resta del món i, molt especialment, amb els països de l’entorn, sobre la base del respecte mutu i del dret, de la convivència i de la pau.

La Constitució del Principat d’Andorra –aixopluc indispensable dels drets i llibertats dels ciutadans- mira més enllà de l’àmbit nacional i manifesta la voluntat d’aportar, a totes les causes comunes de la humanitat, col·laboració i esforç, i més encara quan es tracti de preservar la integritat de la Terra i garantir un medi de qualitat per a les generacions futures.

És des d’aquest compromís, segellat en el gran pacte polític i constitucional que vam assolir fa gairebé un quart de segle, que obrim les nostres portes al debat i a la reflexió, conjuntament amb totes les delegacions que ens heu volgut acompanyar aquests dies. La seguretat i la cooperació, valors en els quals es fonamenta l’OSCE i que Andorra comparteix amb la resta d’Estats-membre, són condicions necessàries per a la consecució d’un marc en què els ciutadans es desenvolupin, personalment i col·lectiva, amb plena llibertat.

La seguretat és per a un país petit com Andorra un bé molt preuat. Els andorrans, els nouvinguts que decideixen fer del Principat casa seva i els turistes que ens visiten cada any destaquen el baix índex de criminalitat com un valor que determina positivament la qualitat de vida al nostre país.

Però els reptes que se’ns plantegen en l’actualitat a l’entorn de la seguretat van molt més enllà de la contenció de la criminalitat com l’havíem entès fins no fa tant. Les tecnologies de la informació i la comunicació han permès connectar el món. El coneixement es transmet i es comparteix en temps real, la cooperació té, gràcies a la xarxa, un enorme potencial. Això no obstant, l’altra cara de la moneda és l’aprofitament de la mateixa tecnologia per part del crim i, encara més, l’aparició de noves formes de criminalitat en un espai que presenta una línia divisòria entre la virtualitat i la realitat cada vegada més difusa.

Els límits entre la seguretat i la llibertat, o aquell moment en què la seguretat deixa de ser una condició per a la llibertat per convertir-se en un fre, són sovint objecte de debat en un entorn que ha vist com creixien, al llarg de les últimes dècades, el terrorisme i el crim organitzat. Quan traslladem aquesta mateixa discussió a l’àmbit de la xarxa, la qüestió transcendeix la perspectiva nacional i requereix la coordinació d’esforços dels diferents països, havent consensuat prèviament unes regles del joc que siguin acceptades pel conjunt dels ciutadans.

Estic convençut que la sessió dedicada a la ciberseguretat servirà per posar en comú solucions concretes i compartir experiències que ens permetin avançar en aquesta matèria. Com estic convençut que el debat a l’entorn del canvi climàtic i de les seves conseqüències, mediambientals i de retruc econòmiques i socials, contribuirà a refermar el compromís dels diferents països de l’espai OSCE amb la lluita per frenar un fenomen que, a dia d’avui, ha deixat de ser només una amenaça per convertir-se en una realitat palpable.

El país que us acull aquests dies viu en bona mesura del turisme de neu i d’una activitat comercial que se’n beneficia directament. El més mínim augment de la temperatura se’ns presenta com una amenaça a una de les nostres principals fonts de riquesa. No és estrany, doncs, que haguem volgut que aquest fos un dels temes que es tractessin en la Setzena Sessió de Tardor de l’OSCE-PA, tenint en compte també que Andorra, lluny d’escudar-se en la seva dimensió per defugir la responsabilitat, ha emprès mesures exemplars en la lluita contra un problema que és global.

Finalment, i no per això és menys important, aquesta Assemblea dedicarà una de les seves sessions a l’educació, palanca perquè la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans sigui real i efectiva, eina potentíssima de pau i transformació social. En una entrevista poc abans de la seva mort, Zygmunt Bauman parafrasejava un ensenyament de la saviesa xinesa: “si penses en el pròxim any, planta blat de moro. Si penses en la pròxima dècada, planta un arbre. Però si penses en el pròxim segle, educa la gent”.

L’educació és clau en la formació de futurs professionals, que a més de competitius incorporin altres valors a la seva feina com la sostenibilitat, l’accessibilitat o l’equitat. L’educació és clau també en la formació de ciutadans responsables i reflexius i, per tant, és condició necessària per a la democràcia que els països aquí presents defensem.

Senyores i senyors, distingides autoritats,

No em voldria allargar més, però sí que vull aprofitar aquestes paraules per desitjar-vos unes sessions de treball profitoses i el màxim d’enriquidores. Els temps que vivim no són pas fàcils. Sapiguem exercir la nostra responsabilitat política per oferir un futur millor per als nostres ciutadans. Aquests tres dies la paraula serà l’instrument de cooperació entre els nostres països. Perquè els que estem avui aquí sabem que un món en pau i més just comença amb el diàleg i la comprensió de les raons de l'altre.

Vull també agrair la confiança que l’OSCE-PA ha dipositat en el nostre país, en acceptar que Andorra acollís aquesta Sessió de Tardor, i agrair així mateix la feina i l’esforç de tots aquells que faran possible que aquest esdeveniment sigui un èxit, especialment a la delegació del Consell General encapçalada per la seva presidenta Meritxell Palmitjavila.

I acabo animant-vos a aprofitar la vostra estada a Andorra per descobrir, en el temps que us quedi lliure, els nostres paisatges, el nostre patrimoni i la nostra història –sense anar més lluny amb les portes obertes aquesta tarda a Casa de la Vall, seu tradicional del nostre Parlament.

Moltes gràcies i molt bona Setzena Sessió de Tardor de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE.

 

Descarregueu el discurs