Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària d'estiu de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió plenària d'estiu de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Consell General, 23 de juny del 2022

Del 20 al 24 de juny té lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per parlamentaris (representants i suplents) procedents de 46 Estats membres. La delegació del Consell General està encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Carles Naudi (Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos). En aquesta sessió de l’APCE només han pogut assistir presencialment les Sres. Mònica Bonell i Eva López.

La sessió ha debutat amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders d’algunes delegacions nacionals i a l’elecció dels vicepresidents a títol de Malta i de Portugal. Seguidament s’ha acordat organitzar dos debats d’actualitat, el primer sobre “L’accord du Royaume-Uni sur les demandeurs d’asile et la réaction critique du gouvernement concernant la décision de la Cour européenne des droits de l'homme” i el segon sobre “Conséquences du blocus de la mer Noire”.

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “La sécurité en Europe face à de nouveaux défis: quel rôle pour le Conseil de l’Europe?”, “Le rétablissement des droits de l’homme et de l’État de droit reste indispensable dans la région du Caucase du Nord”, “Cas signalés de prisonniers politiques en Fédération de Russie, La prévention et la lutte contre l’antisémitisme en Europe”, “Conséquences humanitaires et migrations internes et externes en lien avec l’agression de la Fédération de Russie contre l’Ukraine, Protection et prise en charge des enfants migrants ou réfugiés non accompagnés ou séparés”, “Justice et sécurité pour les femmes dans les processus de paix et de réconciliation”, “Le respect des obligations découlant de l’adhésion au Conseil de l’Europe de Malte”, “Faire rendre des comptes pour la destruction du vol MH17”, “Examen du partenariat pour la démocratie concernant le Parlement de la République kirghize”, “Le contrôle de la communication en ligne: une menace pour le pluralisme des médias, la liberté d’information et la dignité humaine” i “Lutter contre les maladies évitables par la vaccination par le biais de services de qualité et par la démystification des discours antivaccin” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

Cal destacar que tant la Sra. Mònica Bonell com la Sra. Eva López han presentat els seus respectius discursos al debat sobre l’informe referent a “Le rôle des partis politiques dans la promotion de la diversité et de l’inclusion: une nouvelle Charte pour une société non raciste”, debat que ha permès conèixer les realitats de diferents Estats d’Europa sobre la seva contribució a la lluita contra el racisme i la intolerància, fomentant així una societat més inclusiva.

Durant aquesta sessió, el Sr. Simon Coveney, ministre d’Afers Exteriors i ministre de la Defensa d’Irlanda, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari:

- Sa Majestat el Rei Willem-Alexander dels Països Baixos.

- Sa Excel·lència Sra. Katerina Sakellaropoulou, Presidenta de la República hel·lènica.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, Secretària general del Consell d’Europa.

També ha tingut lloc a l’hemicicle de l’Assemblea un panell d’alt nivell i un debat interactiu sobre “Défendre la sécurité démocratique en Europe”, amb la participació del Sr. Simon Coveney, ministre d’Afers Exteriors i ministre de la Defensa d’Irlanda; la Sra. Pekka Haavisto, ministra d'Afers Exteriors de Finlàndia; la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa; i la Sra. Sviatlana Tsikhanouskaya, líder de l'oposició bielorussa. Durant aquest debat, el president de l’APCE, Sr. Tiny Kox, ha subratllat que l’agressió de la Federació Russa contra Ucraïna no només representa una amenaça directa i real per a la pau i l'estabilitat al continent, sinó que també ha vulnerat els mecanismes de cooperació multilateral establerts fa 73 anys.

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202206

 

Galeria d'imatges