Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Visita d'estat dels reis d'Espanya, Felip VI i Letizia al Consell General

Visita d'estat dels reis d'Espanya, Felip VI i Letizia al Consell General

Casa de la Vall, 25 de març del 2021.

SS. MM. els Reis d’Espanya han arribat aquest dijous al migdia a la Casa de la Vall on han estat rebuts pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del copríncep francès, Patrick Strzoda. Posteriorment ha estat la síndica general, Roser Suñé i el cap de Govern, Xavier Espot, els quins han agafat el relleu i han donat la benvinguda als Reis d’Espanya en la seva primera visita oficial al Principat.

La interpretació del himnes dels dos països, que ha estat un dels moments solemnes de l’acte, ha anat a càrrec del Duo de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra.

L'acte de benvinguda ha comptat també amb la salutació i presentació de les delegacions espanyola i andorrana, representades per les màximes autoritats dels diferents estaments. La delegació espanyola ha comptat amb la presència de la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, el Cap de la Casa de Sa Majestat el Rei, Jaime Alfonsín Alfonso, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Ángel Ros, el conseller Diplomàtic de la Casa de Sa Majestat el Rei, Alfonso Sanz Portolés i la directora General d’Europa Occidental, Central i Sud-est d’Europa, María Victoria González Román. La delegació andorrana ha estat representada pel representant del copríncep episcopal, Mn. Josep Maria Mauri, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall; el president del Tribunal Constitucional, Josep Delfí Guàrdia, el cap de gabinet de la representació del copríncep francès a Andorra, Pascal Escande, el cònsol major de Canillo en representació dels Comuns, Francesc Camp, la ministra d’Afers, Maria Ubach i l’ambaixador del Principat d'Andorra al Regne d'Espanya, Vicenç Mateu.

A l’entrada de la Casa de la Vall, la síndica general ha presentat als monarques espanyols, els membres de la Sindicatura; la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, les secretaries, Susanna Vela i Sílvia Ferrer i per últim el secretari general, Josep Hinojosa.

Durant la reunió institucional la síndica general, Roser Suñé, i la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila han pogut explicar als monarques espanyols quina ha estat l’evolució del Consell General; sis segles d’història amb les transformacions lògiques lligades als canvis polítics i socials que hi ha hagut al llarg del temps, convertint la institució en un dels parlaments més antics del món. Tanmateix s’han felicitat per les bones relacions bilaterals que mantenen ambdós països. Encara dins del despatx de la síndica general de la Casa de la Vall, els reis d’Espanya han estat convidats a signar el Llibre d'Or del Consell General.

Un cop finalitzada la reunió, els monarques ha saludat els presidents i presidents suplents dels grups parlamentaris a la sala dels passos perduts de la Casa de la Vall. La trobada ha finalitzat amb una breu visita de la sala de sessions i la cuina de la Casa de la Vall.

 

Fotografies: Eduard Comellas

Galeria d'imatges