Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa en la sessió plenària de l’APCE

Una delegació del Consell General participa en la sessió plenària de l’APCE

Estrasburg, 22-25 de juny del 2015


Una delegació del Consell General encapçalada per la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) i integrada per les M.I. Sres. Judith Pallarés (GPL) i Silvia Bonet (GPM) i pel M.I. Sr. Carles Jordana (GPD), està participant aquests dies a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 318 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

 

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, on hi figuren temes tan diversos com «Améliorer la protection des donneurs d’alerte», «Evaluation du partenariat pour la démocratie concernant le Parlement du Maroc», «Le fonctionnement des institutions démocratiques en Azerbaïdjan», «Accroître la transparence de la propriété des médias», «La responsabilité et la déontologie des médias dans un environnement médiatique changeant», «Les personnes portées disparues pendant le conflit en Ukraine», «Vers un nouveau modèle social européen», «Reconnaître et prévenir le néo-racisme» i «Renforcer la coopération contre le cyberterrorisme et d’autres attaques de grande ampleur sur internet», l’APCE va decidir organitzar un debat d’actualitat sobre «La nécessité d’une réponse européenne commune aux défis en matière de migration» tema que ha suscitat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals.

 

El dia 22 de juny va tenir lloc a l’hemicicle la cerimònia commemorativa del 60è aniversari del “Prix de l’Europe”. Aquest guardó, creat per l'Assemblea parlamentària l'any 1955, condecora a aquells municipis que destaquen pel seu compromís en fomentar els objectius del Consell d’Europa i que promouen els valors d’aquesta organització supranacional a través d’adhesions a organitzacions europees o internacionals de poders locals i que destaquen per les relacions aconseguides amb altres municipis estrangers entre universitats, cambres de comerç, confederacions professionals, associacions culturals i esportives. Així mateix, l’organització de manifestacions culturals i l’intercanvi de joves entre municipis són condicions requerides per rebre aquest reconeixement per part del Consell d’Europa. El “Prix de l’Europe” per aquest 2015 ha estat atorgat conjuntament a les ciutats de Dresde (Alemanya) i de Vara (Suècia).

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Igor Crnadak, ministre d’Afers exteriors de Bòsnia-Hercegovina, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè dels Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris. També s’han adreçat al plenari, el Sr. Ban Ki-moon, secretari general de les Nacions Unides; la Sra. Marie Louise Coleiro Preca, presidenta de Malta; i el Sr. Mladen Ivanić, president de Bòsnia-Hercegovina. Així mateix, el Sr. Thorbjørn Jagland, Secretari General del Consell d’Europa, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris durant la seva participació a l’hemicicle.

 

Un dels debats més rellevants que ha tingut lloc al plenari és el que fa referència a l’examen de l’anul·lació dels poders ja ratificats de la delegació de la Federació de Rússia. Cal recordar que a l’abril del 2014 l’APCE va declarar que l’annexió de Crimea per Rússia era “contrària a l’estatut del Consell d’Europa” i per consegüent va decidir de suspendre el dret de vot de la delegació de la Federació de Rússia així com el dret de ser representats en les instàncies dirigents de l’Assemblea, com són el Bureau i el Comitè de presidents, i el dret a participar a les missions d’observació electorals durant el 2014. Tanmateix, el mes de gener del 2015, l’APCE va ratificar els poders de la delegació de la Federació de Rússia tot aprovant la Résolution 2034 (2015) «Contestation, pour des raisons substantielles, des pouvoirs non encore ratifiés de la délégation de la Fédération de Russie» que estableix que l’APCE anul·laria durant la sessió de juny del 2015 els poders de la delegació de la Federació de Rússia si no es constaten progressos per part d’aquesta delegació per complir el que disposa el Protocol i el Memoràndum de Minsk, així com les recomanacions formulades en aquesta resolució. Encara que l’APCE ha constatat que hi ha “una absència manifesta de cooperació per part de les autoritats russes per complir amb el que estableix la Resolució 2034 (2015)”, durant el debat que s’ha dut a terme al plenari, finalment l’APCE ha decidit de no suspendre els poders ja ratificats de la delegació de la Federació de Rússia a fi d’expressar el compromís de l’APCE “per mantenir un diàleg obert i constructiu amb la delegació de la Federació de Rússia”.

 

També ha tingut lloc durant aquesta sessió el nomenament de la Sra. Gabriella Battaini-Dragoni, que ha estat reelegida Secretària General Adjunta del Consell d’Europa, per majoria absoluta en primera votació. Així mateix, l’Assemblea ha elegit els jutges al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol d’Armènia, de Letònia, de Luxemburg i de Mònaco.

 

La M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) ha intervingut en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) durant el debat sobre «Evaluation du partenariat pour la démocratie concernant le Parlement du Maroc», mentre que la M.I. Sra. Silvia Bonet (GPM) ho ha fet en nom del grup polític Socialiste (SOC) sobre «Vers un nouveau modèle social européen».

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat en les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp