Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària de tardor de l’APCE

Sessió plenària de tardor de l’APCE

Estrasburg, del 28 de setembre a l'1 d'octubre

La delegació del Consell General encapçalada per Meritxell Mateu (GPD) i integrada per Judith Pallarés (GPL), Sílvia Bonet (GPM) i Carles Jordana (GPD), ha estat participant aquests dies a la sessió plenària de tardor de l’APCE que ha tingut lloc a Estrasburg dels dies 28 de setembre a l'1 d'octubre.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE ha decidit organitzar un debat d’actualitat sobre “Une réponse humanitaire et politique globale à la crise des migrations et des réfugiés en Europe” tema que ha suscitat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals, i que ha comptat amb convidats destacats com Laura Boldrini, presidenta de la Cambra de diputats d’Itàlia, i Thorbjørn Jagland, secretari general del Consell d’Europa.

Durant aquesta sessió, Igor Crnadak, ministre d’Afers Exteriors de Bòsnia-Hercegovina, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris. També s’han adreçat davant el plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, sa Altesa Reial el Gran Duc de Luxemburg; Denis Zvizdic, president del Consell de ministres de Bòsnia-Hercegovina, que ha respost la pregunta formulada per Judith Pallarés (GPL) que ha intervingut en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE); Aleksandar Vucic, primer ministre de Sèrbia; Dean Spielmann, president del Tribunal Europeu dels Drets Humans; i Angel Gurría, secretari general de l'OCDE. Així mateix, Thorbjørn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris durant la seva participació a l’hemicicle.

 

Un dels informes que han estat debatuts a l’hemicicle i en el que han intervingut tant Judith Pallarés (GPL) com Carles Jordana (GPD) és el que fa referència a “L'évolution de la procédure de suivi de l'Assemblée (octobre 2014-août 2015)” i concretament al “Rapport d’examen périodique de pays ne faisant pas l’objet d’une procédure de suivi stricto sensu ou non engagés dans un dialogue postsuivi: Andorre”. En aquest darrer informe, la commission de suivi de l’APCE avalua el progrés realitzat per Andorra sobre com es respecten al país les obligacions i compromisos contrets amb el Consell d’Europa. La resta de països del Consell d’Europa que, al igual que Andorra, no es troben en procés d’un diàleg de postsuivi per part de l’APCE, també fan l’objecte d’aquest seguiment per part de la commission de suivi.

 

A l’ordre del dia també hi figuren diversos temes com “La santé publique et les intérêts de l’industrie pharmaceutique: comment garantir la primauté des intérêts de santé publique?” i “Egalité et coresponsabilité parentale: le rôle des pères”, temes en els que ha intervingut Silvia Bonet (GPM), un d’ells en nom del grup polític Socialiste (SOC), i “Repenser la stratégie de lutte contre le dopage”, tema en el que ha intervingut Carles Jordana (GPD) en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE).

 

També ha tingut lloc durant aquesta sessió l’elecció del Secretari General del l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, resultant reelegit per majoria absoluta en primera votació, Wojciech Sawicki, després d’haver aconseguit 140 vots contra els 108 vots que ha aconseguit l’altre candidat, Svetislava Bulajić. Així mateix, l’Assemblea ha elegit el jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de la República d’Eslovàquia.

 

Així mateix, ha tingut lloc la tercera edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat a Ludmilla Alexeeva, membre fundadora del Grup Hèlsinki a Moscou, ONG de lliure pensament que denúncia les violacions dels drets humans a Rússia i que treballa per protegir i promoure la primacia del dret.

 

D’altra banda, cal destacar que Meritxell Mateu (GPD) presideix, en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), la missió electoral de l’APCE amb motiu de les eleccions legislatives que tindran lloc el dia 4 d’octubre al Kyrgystan. És la tercera vegada que la consellera general és designada pel Bureau de l’APCE per presidir una missió electoral, essent la primera vegada durant les eleccions presidencials que es van dur a terme a Geòrgia el dia 27 d’octubre del 2013 i la segona ocasió durant les eleccions presidencials que van tenir lloc a Turquia el dia 10 d’agost del 2014.

 

Així mateix, Silvia Bonet (GPM) ha estat designada pel grup polític Socialiste (SOC) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que farà el seguiment de les eleccions legislatives que tindran lloc a Azerbaidjan el dia 1 de novembre del 2015, mentre que Carles Jordana (GPD) ha estat designat pel grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que farà el seguiment de les eleccions legislatives que tindran lloc a Turquia el dia 1 de novembre del 2015.

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries. Meritxell Mateu (GPD) va presentar i inaugurar, com a presidenta de la Subcomissió de drets humans de l’APCE i juntament amb Jeroen Schokkenbroek, secretari executiu del Comité européen pour la prévention de la torture et des peines ou traitements inhumains ou dégradants (CPT), l’exposició fotogràfica “Le CPT: 25 ans de prévention de la torture en Europe” comptant amb la presència de parlamentaris de diverses delegacions nacionals.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

 

L’informe de la commission de suivi sobre Andorra està disponible en el següent enllaç:

 

http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-FR.asp?fileid=22023&lang=FR

 

 

Galeria d'imatges