Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Consell General, 28 de gener del 2022

Del 24 al 28 de gener ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 648 parlamentaris (representants i suplents) procedents de 47 Estats membres. Degut a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, la sessió s’ha dut de manera híbrida, permetent així als seus membres connectar-se a distància o bé estar presents a Estrasburg. La delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Carles Naudi (Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos) ha participat en aquesta sessió de l’APCE, a la qual el Sr. Pere López ha assistit presencialment a Estrasburg.

 

Aquesta sessió de l’APCE ha debutat amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders de les delegacions nacionals, essent contestats els poders de la delegació de la Federació de Rússia per no respectar les obligacions i compromisos adquirits davant del Consell d’Europa.

No obstant això, després de debatre en sessió aquesta contestació de poders, l’Assemblea ha ratificat finalment els poders d’aquesta delegació.

 

Un dels aspectes més rellevants que han tingut lloc durant aquesta sessió ha estat el nomenament del nou president de l’APCE, resultant elegit el Sr. Tiny Kox (Països Baixos, GUE), que ha reemplaçat al Sr. Hendrik Daems (Bèlgica, ADLE), que ha ocupat aquest càrrec els darrers dos anys. També ha tingut lloc l’elecció dels vicepresidents/es de l’APCE. L’Assemblea compta amb vint vicepresidents/es que són elegits cada any a l’inici d’una sessió ordinària i que romandran en el càrrec fins a l’obertura de la propera sessió. En aquest context, l’elecció d’un vicepresident de l’Assemblea pel que fa a la Federació Russa, en la segona ronda de votacions, no ha obtingut la majoria dels vots emesos, amb més de la meitat dels representants votant. Per tant, l’escó de la Federació Russa, que havia de pertànyer al Sr. Piotr Tolstoi, roman vacant fins que un nou candidat nomenat per la delegació nacional russa obtingui la majoria necessària.

 

Seguidament es va acordar organitzar un debat d’urgència sobre “Vaincre la covid-19 par des mesures de santé publique”, i un debat d’actualitat sobre “La sécurité en Europe face à de nouveaux défis: quel rôle pour le Conseil de l'Europe?”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Rapport d'activité du Bureau et de la Commission permanente”, “Observation de l'élection présidentielle en Bulgarie (14 novembre 2021)”, “Observation des élections législatives au Kirghizstan (28 novembre 2021)”, “Le pacte de l’Union européenne sur la migration et l’asile du point de vue des droits humains”, “Le rôle des médias en temps de crise”, “Empoisonnement d'Alexei Navalny”, “En finir avec les disparitions forcées sur le territoire du Conseil de l’Europe”, “L'Observatoire de l'enseignement de l'histoire en Europe”, “Le fonctionnement des institutions démocratiques en Arménie i “L'évolution de la procédure de suivi de l'Assemblée (janvier-décembre 2021)” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Cal assenyalar que el Sr. Pere López ha intervingut durant els debats conjunts sobre “Le droit d'être entendu: la participation de l’enfant, principe fondamental des sociétés démocratiques / Inaction face au changement climatique – une violation des droits de l’enfant” i “Lutte contre la recrudescence de la haine à l’encontre des personnes LGBTI en Europe / Violations alléguées des droits des personnes LGBTI dans le Caucase du Sud”, debats que han suscitat l’interès dels parlamentaris europeus.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Benedetto Della Vedova, sots-secretari d’Estat al ministeri italià dels Afers estrangers i de la Cooperació internacional, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari:

 

- Sr. . Željko Komšić, president de la presidència de Bòsnia i Hercegovina.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

- Sr. Giovanni Infantino, president de la FIFA (Federation International of Football Association)

 

El dia 27 de gener ha tingut lloc un acte especial per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que inclou missatges de les Sres. Eva Clarke i Liliana Segre, supervivents de l’Holocaust, i del Sr. Emmanuel Macron, president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra. Els Srs. Jean-Michel Blanquer, ministre francès d’Educació Nacional, Joventut i Esports, i Patrizio Bianchi, ministre italià d’Educació, també s’han dirigit als parlamentaris.

 

En quant a la delegació andorrana, cal destacar que el Sr. Pere López ha estat designat vicepresident del grup polític Grup dels Socialistes, Demòcrates i Verds (SOC). Així mateix, en representació del grup polític Aliança dels Demòcrates i dels Liberals per a Europa (ADLE), la Sra. Mònica Bonell continua essent membre de la Comissió pel respecte de les obligacions i dels compromisos dels Estats membres del Consell d’Europa (Commission de suivi). Aquesta comissió amb caràcter privat, a la que només poden participar aquells parlamentaris que hagin estat designats pels seus respectius grups polítics, és l’encarregada de vetllar pel compliment de les obligacions dels Estats membres en virtut de l'Estatut del Consell d'Europa, el Conveni Europeu de Drets Humans i la resta de Convenis de l'Organització dels quals siguin part, així com vetllar pel compliment dels compromisos adquirits per les autoritats dels Estats membres quan van entrar al Consell d'Europa.

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, com ja és habitual, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202201

Galeria d'imatges