Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Estrasburg, 30 de setembre del 2021

Del 27 al 30 de setembre ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 648 parlamentaris (representants i suplents) procedents de 47 Estats membres. Per quarta vegada consecutiva aquest any, i degut a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, la sessió s’ha dut a terme de manera híbrida, permetent així als seus membres connectar-se a distància o bé estar presents a Estrasburg. La delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (grup parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (grup parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (grup parlamentari Liberal) i pel Sr. Carles Naudi (grup parlamentari Ciutadans Compromesos) ha participat en aquesta sessió de l’APCE, a la qual només el Sr. Carles Naudi no ha pogut assistir presencialment a Estrasburg.

 

Aquesta sessió de l’APCE va debutar amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders d’algunes delegacions nacionals. Seguidament es va acordar organitzar tres debats d’urgència sobre “Projet de deuxième protocole additionnel à la Convention sur la cybercriminalité relatif au renforcement de la coopération et de la divulgation de preuves électroniques”, “La situation en Afghanistan: conséquences pour l'Europe et la région” i “L'intensification de la pression migratoire aux frontières de la Lettonie, de la Lituanie et de la Pologne avec le Bélarus”, i un debat d’actualitat sobre “Les Balkans occidentaux entre défis démocratiques et aspirations européennes: quel rôle pour le Conseil de l'Europe?”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Conséquences humanitaires du conflit entre l’Arménie et l’Azerbaïdjan”, “Lignes directrices sur la portée des immunités parlementaires dont bénéficient les membres de l'Assemblée parlementaire”, “Les inégalités socio-économiques en Europe: rétablir la confiance sociale en renforçant les droits sociaux, Représentation des femmes et des hommes à l’Assemblée parlementaire” i Renforcer la lutte contre les crimes dits d’«honneur» han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Un panell d’alt nivell i un debat interactiu sobre “Environnement et droits humains: le droit à un environnement sain, sûr et durable”, així com una jornada de debats sobre aquest tema, han estat un dels punts focals d’aquesta sessió. No menys de set informes s’han centrat en l’acció que ha de dur a terme el Consell d'Europa per assegurar, d’una banda, el dret a un medi ambient saludable i, d’altra banda, per lluitar contra el canvi climàtic, fet que requerirà una democràcia més participativa, canvis en la responsabilitat civil i penal i un major ús de l’Estat de dret. Altres informes d’aquest debat conjunt s’han centrat en el clima i la migració, en abordar la lluita contra les desigualtats en matèria de dret a un medi ambient segur, saludable i net; i en les polítiques de recerca per promoure la protecció del medi ambient. Tant la Sra. Mònica Bonell com el Sr. Pere López han presentat discursos en aquests debats.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Péter Szijjártó, ministre d’Afers estrangers i del Comerç d’Hongria, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari:

 

- Sr. Nikola Dimitrov, vice-primer ministre encarregat dels Afers europeus de Macedònia del Nord.

- Sra. Stella Kyriakides, comissària europea de la Salut i de la Seguretat alimentària.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

 

També ha tingut lloc la novena edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi dotat amb 60.000 euros que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat a la Sra. Maria Kalesnikava, activista bielorussa i una de les líders de l’oposició a Bielorússia, que encarna la lluita del seu poble per les llibertats civils i polítiques i els drets fonamentals. Els altres dos candidats preseleccionats, que també han rebut diplomes durant aquesta cerimònia, han estat Reporters Sense Fronteres, una ONG internacional que defensa la llibertat dels mitjans de comunicació, i el Sr. Germain Rukuki, defensor dels drets humans a Burundi.

 

Així mateix, convé assenyalar que l’APCE ha elegit els jutges al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de la República Txeca, la República de Moldàvia i la Federació de Rússia.

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, com ja és habitual, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars.

 

Al marge de la sessió, també ha tingut lloc un esdeveniment especial per acollir “La Petite Amal”, una titella de 3,5 metres d'alçada que representa una nena de nou anys que creua Europa a peu per conscienciar la població sobre la situació dels infants refugiats. Personalitats d’alt nivell, parlamentaris i escolars locals han interactuat i han intercanviat regals amb “La Petite Amal”.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent: 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202110

Galeria d'imatges