Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió de primavera de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió de primavera de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Consell General, 22 d'abril del 2021

Del 19 al 22 d’abril ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 648 parlamentaris (representants i suplents) procedents de 47 estats membres. Per segona vegada consecutiva aquest any, i degut a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, la sessió s’ha dut a terme de manera híbrida, permetent així als seus membres connectar-se a distància o bé estar presents a Estrasburg. La delegació del Consell General, encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Oliver Alis (Grup Parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents), ha participat en aquesta sessió de l’APCE de manera telemàtica.

 

Aquesta sessió de l’APCE va debutar amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders d’algunes delegacions nacionals. Seguidament es va acordar organitzar dos debats d’actualitat, el primer sobre “Passeports ou certificats covid: protection des droits fondamentaux et implications légales” i el segon sobre “Les Arméniens prisonniers de guerre, détenus en captivité et personnes déplacées”. Així mateix, es va decidir tenir dos debats segons el procediment d’urgència que van ser els següents: “L'arrestation et la détention d'Alexei Navalny en janvier 2021” i “Le fonctionnement des institutions démocratiques en Turquie”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Préserver les minorités nationales en Europe”, “La vision de l'Assemblée sur les priorités stratégiques du Conseil de l'Europe”, “Lutter contre l'injustice fiscale: le travail de l'OCDE sur l’imposition de l'économie numérique”,“ Nécessité urgente d’une réforme électorale au Bélarus”, “Les violations des droits de l'homme au Bélarus nécessitent une enquête internationale”, “Rapport annuel d'activité 2020 de la Commissaire aux droits de l'homme du Conseil de l'Europe”, “La discrimination à l’égard des personnes atteintes de maladies chroniques et de longue durée i Le dialogue postsuivi avec le Monténégro” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Michael Roth, ministre adjunt encarregat dels Afers europeus al ministeri federal d’Afers estrangers d’Alemanya, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris:

- Sra. Angela Merkel, cancellera federal d’Alemanya.

- Sra. Maia Sandu, presidenta de la República de Moldàvia.

- Sr. David Sassoli, president del Parlament europeu.

- Sra. Dunja Mijatović, comissària als drets humans del Consell d’Europa.

- Sr. Angel Gurría, secretari general de l'OCDE.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

 

D’altra banda, durant aquesta sessió s’ha elegit el jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de Bèlgica, essent designat el Sr. Frédéric Krenc.

 

Alhora ha tingut lloc la vuitena edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat a la Sra. Loujain Alhathloul, una activista pels drets de les dones saudites, que va ser empresonada després d'haver fet campanya per posar fi al sistema de tutela masculina, la prohibició de conduir de les dones i per intentar protegir a les dones maltractades d’Aràbia Saudita. Les dues altres candidates preseleccionades, que també han rebut diplomes durant aquesta cerimònia, han estat les Germanes de l'Ordre Drukpa al Nepal, un grup de joves monges budistes que promouen la igualtat, la sostenibilitat ambiental i la tolerància als seus pobles de l'Himàlaia, i la Sra. Julienne Lusenge, activista congolesa de defensa dels drets humans que va recopilar informació sobre els abusos sexuals i la violència contra les dones a la República del Congo.

 

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars i suplents. La Sra. Eva López va intervenir per videoconferència durant el debat que va tenir lloc a la Comissió sobre la igualtat i la no discriminació sobre l’examen de la nota d’informació elaborada per la Sra. Margreet De Boer, ponent de l’informe “Faire cesser le harcèlement des femmes et des hommes militant pour le droit à l'avortement”.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202104

Galeria d'imatges