Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió Plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Sessió Plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Estrasburg, 25-29 de juny de 2018

La delegació del Consell General encapçalada pel Sr. Carles Jordana (GPD) i integrada pel Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP), la Sra. Judith Pallarés (GPL) i la Sra. Patrícia Riberaygua (GPD) ha participat en la sessió plenària de l’estiu de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa que compta en l’actualitat amb 47 Estats membres dels quals 28 també són membres de la Unió Europea.

Una vegada declarada oberta la tercera part de la sessió per part del Sr. Sir Roger Gale (Regne Unit, CE), vicepresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, es van ratificar els poders de les noves delegacions i les modificacions escaients dins la composició de les comissions. Acte seguit, l’Assemblea va procedir al nomenament de la Sra. Liliane Maury-Pasquier (Suïssa, SOC) en tant que presidenta de l’Assemblea, esdevenint així la 32a Presidenta de l’APCE i la quarta dona a ocupar aquest càrrec.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió acordant organitzar dos debats d’urgència: “Les menaces pour la santé et la vie de prisonniers ukrainiens dans la Fédération de Russie et en Crimée occupée” i “Obligations internationales des États membres du Conseil de l’Europe : protéger les vies en mer”, l’APCE va procedir ha aprovar l’acta de la sessió de la Comissió Permanent celebrada a Zagreb el proppassat 1 de juny de 2018.

A l’ordre del dia de l’Assemblea hi han figurat temes com els matrimonis concertats a Europa, l’equilibri entre l’interès superior dels menors i la necessitat de mantenir les famílies unides, la situació humanitària dels refugiats en els països veïns de Síria, la persecució de les persones LGTBTI en la República de Txetxena i la protecció dels defensors de drets humans en els Estats membres del Consell d’Europa.

El “Bureau i la Comissió Permanent també van presentar llurs informes de les activitats dutes a terme en període fora de sessions.

Durant el transcurs d’aquesta sessió plenària, la Sra. Patrícia Riberaygua i el Sr. Víctor Naudi, han participat a l’elecció del jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de San Marino. De les tres candidatures presentades pel Govern de San Marino, el Sr. Gilberto Felici va ser el candidat que va obtenir la majoria absoluta en vots.

La ministra d’Afers Exteriors i Europeus de Croàcia, Sra. Marija Pejčinović Burić, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, va exposar davant de l’APCE el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van ser formulades pels parlamentaris.

Tanmateix, es van adreçar al plenari intervinents com el Primer Ministre de Croàcia, Sr. Andrej Plenković, el Primer Ministre de la República Eslovaca, Sr. Peter Pellegrini, el Ministre dels Afers Exteriors i Europeus de Luxemburg, Sr. Jean Asselborn i el secretari general del Consell d’Europa, Sr. Thorbjørn Jaglands, quin va respondre als neguits plantejats pels membres de les diferents delegacions nacionals de l’APCE, especialment en matèria de pressupost.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la Delegació Andorrana del Consell d’Europa també han participat a les reunions de les Comissions de l’APCE de les que són titulars:

La Comissió de la cultura, de la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació de l’APCE de la quina la Sra. Judith Pallarés (GPL) és titular, va aprovar l’acta de la sessió de la comissió que va tenir lloc el proppassat 25 de maig de 2018 a Paris, on figura que la Consellera General ha estat nomenada portaveu del raport titulat “Renforcer le rôle joué par les jeunes dans la prévention et le règlement des conflits”.

Àdhuc, la Sra. Judith Pallarés (GPL) va presenciar l’audició sobre la Société de l’information, démocratie et droits de l’homme organitzada per la Comissió de la cultura, de la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació de l’APCE i on va intervenir el President del Comitè ètnic del CNRS (COMETS) de la Universitat Pierre et Marie Curis (UPMC) de París, Sr. Jean-Gabriel Ganascia i el Director del Grup de Recerca “Comunicación y Sociedad Digital” de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) d’Espanya, Sr. Francisco Segado Boj.

En el marc de la Comissió d’afers jurídics i drets humans de l’APCE, la Sra. Patrícia Riberaygua (GPD) ha assistit a l’audició sobre les “Nouveaux défis en matière de lutte contre le crime organisé et le blanchiment de capitaux – la nécessité d’intensifier la coopération internationale” on ha participat el Director executiu del projecte de reportatge sobre la criminalitat organitzada i la corrupció de Bucarest (Romania), Sr. Paul Radu i la Coordinadora de l’associació “Transparency International”, Sra. Maira Martini.

El Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP) ha presenciat l’audició organitzada per la Comissió d’Afers Socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE sobre “Le rôle des parlements nationaux pour assurer le succès des processus de décentralisation” on ha intervingut la Sra. Alba Dakoli Wilson, Directora de la “Fondation pour l’autonomie et la gouvernance locale” i el Secretari General del “Congrès des pouvoirs locaux et régionaux, Sr. Andreas Kiefer.

Finalment, el Sr. Carles Jordana (GPD) ha assistit a la darrera sessió de la Comissió “Ad Hoc du Bureau sur le rôle et la mission de l’Assemblée Parlementaire” quina ha estat constituïda pel “Bureau de l’Assemblea el proppassat mes de gener de 2018 amb la finalitat de treballar en totes aquelles proposicions que es considerin escaients en la implementació de la Resolució 2186 (2017) “Appel au sommet du Conseil de l’Europe afin de réaffirmer l’unité européenne, et de défendre et promouvoir la sécurité démocratique en Europe”.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://assembly.coe.int

Galeria d'imatges