Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Seqüència de la sessió constitutiva del Consell General

Seqüència de la sessió constitutiva del Consell General

2 de maig de 2019, 12h

Sessió constitutiva

Avui dia 2 de maig de 2019, a les 12 h, tindrà lloc la sessió constitutiva del Consell General per a la VIII Legislatura.

En aquesta primera sessió en què reuneixen els consellers generals que han estat electes s’ha de procedir a l’elecció de la Sindicatura i es pren jurament als nous consellers generals que adquireixen, a partir d’aquell moment, la plenitud de drets.

L’escenari de la sessió constitutiva és l’hemicicle de la Casa de la Vall. Els electes hi seuen per ordre alfabètic, que comença des de la dreta de la presidència, vista des del públic.

 

Obertura de la sessió

La presidència de la sessió l’ocupa el conseller de més edat de la parròquia de Canillo, la primera en l’ordre protocol·lari, amb el conseller de menor edat de tots els electes com a secretari, seguint l’article 1 del Reglament del Consell General. En aquesta ocasió, correspon a la consellera de més edat de Canillo la Sra. Meritxell Palmitjavila Naudí i a l’electe més jove el Sr. Roger Padreny Carmona.

 

Procediment d’elecció del síndic general i del subsíndic general

A continuació, es passa a l’elecció del síndic general i del subsíndic general, cosa que es fa de manera conjunta i de forma secreta, havent-se presentat les candidatures als càrrecs. L’elecció respon als articles 20 i 21 del Reglament del Consell General. És el secretari de la presidència la persona que ha de donar lectura a les candidatures.

La presidenta crida els consellers generals seguint l’ordre alfabètic. Han de recollir el sobre per dipositar-hi la papereta amb l’opció elegida. Les paperetes es troben al despatx protocol·lari del síndic general i els dipositaran a l’urna.

L’urna, que és una peça que fou tallada en fusta per Sergi Mas, també és objecte d’una supervisió, ja que es mostra que està perfectament buida als consellers assistents, una cosa de la que se’n ha d’encarregar un nunci.

Un cop duta a terme la votació, es procedeix al recompte de vots i es declaren elegides les persones de la candidatura que hagi aconseguit la majoria absoluta (15 vots).

Mai que no s’obtingués la majoria absoluta, es passaria a votar les dues candidatures més votades i en resultaria escollida la que tingués més vots (majoria simple).

Es pot donar el cas d’un empat, una situació que portaria a una nova votació. I si persistís, seria nomenada la candidatura on el candidat a síndic general fos de més edat.

 

Procediment de l’elecció dels secretaris de la Sindicatura

El procediment és el mateix, és a dir, lectura de les candidatures, crida a la votació, dipòsit del vot i recompte final, amb la declaració de les persones elegides per a aquests càrrecs.

En aquest cas, cada conseller general ha de votar un nom. Resultaran elegits els dos que aconsegueixin més vots.

En el supòsit d’un empat, es repeteix la votació i si no es desfà, resulta elegit el candidat de menor edat.

 

Presa de jurament de la Sindicatura

Prèvia la presa de jurament, la sessió se suspèn uns minuts per a què els consellers generals i els síndics generals es vesteixin amb els abillaments tradicionals per a l’acte formal. És a dir, gambeto –l’abric- i el tricorni per part dels consellers generals, i la capa i el bicorni per part dels síndic i subsíndic generals.

El president provisional de la sessió pren jurament del síndic general, que ocupa, a continuació, el lloc que li correspon, ja definitivament, a la presidència.

A partir d’aquest moment, és el síndic general  quin pren jurament tant als membres de la Sindicatura, que ocupen els seus llocs respectius, com als consellers generals, d’acord amb l’article 22 del Reglament.

Amb aquesta cerimònia, el síndic general pronuncia unes paraules i dóna per closa la sessió constitutiva.

 

Fotografia tradicional

Seguidament, el Consell General se situa a l’escala exterior de la Casa de la Vall per fer la fotografia tradicional en què, a la primera fila, se situen els membres de la Sindicatura.

Galeria d'imatges